StoryEditorOCM
Više od sportajasno i glasno

Legenda ne šuti: Eric Cantona poslao poruku svijetu koji je u totalnom kaosu

Piše Mladen Bariša/SN
17. listopada 2023. - 19:21

Eric Cantona legenda je francuskog, ali i engleskog nogometa. Premda je rođen u Marseilleu, britanski su novinari ustvrdili: 1966. najvažnija je godina u povijesti engleskog nogometa – rodio se Eric Cantona!

S Cantonom u sastavu Manchester United osvojio je četiri titule Premier lige. Na Old Traffordu je i zaključio iznimnu nogometnu priču. Od tada je prošlo 26 godina...

Nakon nogometne karijere Cantona se izvjesno vrijeme bavio umjetnošću. Slikao je. I glumio (Cantonina supruga Rachida Brakni, francuska je glumica alžirskih korijena). Čak je sudjelovao i u hrvatskoj produkciji za dječji film Anka. No, Cantona je vrlo aktivan i na društvenim mrežama. Primjerice, 2010. je sudjelovao u prosvjedima protiv globalne financijske krize. Cantona je oduvijek bio – "svoj".

Svoja politička promišljanja nekadašnji je nogometaš plasirao na Instagramu, pojasnivši kako on doživljava pojam – "Free Palestine":

Braneći ljudska prava Palestinaca ne znači da podržavate Hamas. Kazavši – "Slobodna Palestina" ne znači da ste antisemit i da želite "nestanak Židova". "Slobodna Palestina" znači sloboda Palestincima od 75 –godišnje izraelske okupacije i otetih ljudskih prava. "Slobodna Palestina" znači da prestanete držati 2,3 milijuna ljudi u najvećem svjetskom otvorenom zatvoru, od kojih su polovica – djeca. "Slobodna Palestina" znači kraj apartheidu, kojeg nameće izraelska vlada. "Slobodna Palestina" znači da omogućite Palestincima nadzor nad temeljnom infrastrukturom na njihovoj zemlji.

U samo dva sata, Cantonina je potpora Palestincima sakupila 37 tisuća lajkova...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:43