StoryEditorOCM
Više od sportagdje je nestao...

Kakvi smo jadnici postali, naslađujemo se Riječanima da su Srbi, a maloljetne Osječane u Splitu mora čuvati policija

Piše Pero Smolčić
13. ožujka 2024. - 12:10

Dvije su priče u utorak osvanule u javnom prostoru i čovjeka jednostavno natjeraju de se duboko zamisli i upita, pa kakvo smo to društvo postali?

Priča koja je žestoko odjeknula hrvatskim, ali i srpskim javnim prostorom.

- Baza pristalica Partizana uskoro će biti bogatija za još jedan službeni Klub navijača koji će biti osnovan u Rijeci, a činit će ga simpatizeri našeg kluba iz cijele Istre - objavio je Partizan i naveo da je sastanak inicirao Refik Kozić, bivši nogometaš beogradskog kluba.

Nažalost očekivano, krenula je lavina kritika i izrugivanja s Rijekom i Riječanima. Na utakmicama Hajduka često znamo čuti vulgarne pjesme pune uvreda u kojima se Riječane poistovjećuje sa Srbima, pa je narod na društvenim mrežama ovu objavu dočekao ‘na volej‘.

Ne možemo zaboraviti da smo bili u ratu sa Srbima, povijest je povijest. Ali može li i tamo ostati? Kao društvo, čini se, nismo ni blizu toliko sazreli.

Istovremeno, javio nam se jedan zgroženi čitatelj ‘Slobodne‘, stanovnik Podstrane, koji je u sasvim običnoj šetnji naišao na nekoliko policijskih vozila koja čuvaju kadete Osijeka. Mladiće iz Osijeka trebala je, prije utakmice s vršnjacima Hajduka, čuvati gomila policajaca.

E sad. Tko je tu lud? Na društvenim se mrežama izrugujemo s Rijekom i Riječanima koji žive u miru sa srpskim klubom, a u Dalmaciji, u Splitu, male Osječane treba čuvati policija. OK, možda to jesu samo mjere opreza, moguće da im ne bi ni dlaka pala s glave i bez policije, ali pregršt se puta već događalo, ne samo u Splitu, da se međusobno sukobljavaju i nogometaši i navijači mlađih uzrasnih kategorija. 

Eto gdje smo došli, da maloljetne Hrvate, i to iz grada koji je žestoko patio u Domovinskom ratu pod srpskom vatrom, mora čuvati policija i to prođe onako, kao nešto sasvim normalno, a izrugujemo se i naslađujemo stanovnicima Istre koji navijaju za Partizan. Hoćemo li doživjeti dan kada će sport opet biti sport, kada će djevojke i mladići, bez obzira na naglasak i na odjeću koju nose, mirno prošetati ulicama hrvatskih gradova?

Bitno je da su ‘Riječani Srbi‘. A oni koji siju mržnju, na stadionima i izvan njih, nikako da kupe ogledalo. Jer da dobro pogledaju, ne bi im se svidjelo ono što vide. Kako je pjevao Goran Bare: ‘Gdje je nestao čovjek?‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 01:50