StoryEditorOCM
Više od sportasplitska snaga

Kakva ekipa, organizirali najbitniji događaj u povijesti Splita daleke 1979., sad su se skupili i poslali moćnu poruku

Piše Iva Majić
16. rujna 2024. - 16:09

Već je 45 godina prošlo od Mediteranskih igara u Splitu, 45 godina od sportskog događaja koji je u potpunosti promijenio izgled grada podno Marjana. Nećemo nabrajati što se sve izgradilo, ili obnovilo, jer o važnosti ove sportske manifestacije dovoljno govori podatak da se Split dijeli na onaj "prije i nakon" Igara.

A netko je trebao tih, sad već davnih godina, zauzet se takvo nešto, povlačit za rukav face tadašnje države i uvjeravati ih kako je Split taj i kako on to može.

Ti pojedinci koji su zaslužni za promjenu vizure Grada, redovito se sredinom rujna okupe kako bi proslavili obljetnicu, a ništa drugačije nije bilo ni ove godine.

Nataša Šalindrija, Katica Sinobad, Ilonka Perišić, Zoja Bašić, Isma Ačimović, Keti Franjković, Milivoj Pocrnja, Goran Kuzmanić, Vladimir Skračić, Joško Koludrović, Tonći Puhalović, Josip Zudenigo, Davor Zekan, Robert Kučić i Čedomir Radić.

Kao jučer

Svi redom su bivši djelatnici direkcije VIII. Mediteranskih igara.

- Kao da je bilo jučer, u 16.30 je počelo otvaranje – rekao je Robert Kučić pa nastavio:

- Bio sam zadužen za organizaciju gimnastike, jednog od najsloženijih sportova. Imali smo čast što nam je na natjecanju prisustvovao i Michael Morris lord Killanin, tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora. Uz to, svojim prisustvom je Igrama dao podršku i predsjednik Republike.

image

Robert Kučić

Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix

Vi onda iz prve ruke možete reći koliko je bilo zahtjevno dovesti Mediteranske igre u Split?

- Da, a nažalost malo smo vremena izgubili u pripremi i uvjeravanju nekih da je ovakav sportski događaj potreban Gradu. Mislim da bi sve bilo još bolje, dobili bi barem 30 posto više da smo na vrijeme krenuli. No, nećemo sada o tome. Te objekte i danas koristimo i to je najvažnije, ispunili smo cilj. Šteta je što se ti prostori nisu održavali onako kako je trebalo, ali nije nikad kasno početi.

Bazični sportovi

Kučić je i sam bio gimnastičar, a cilj mu je bio da jedan od bazičnih sportova dobije svoj pošten prostor.

- Na kraju smo se skrasili u dvoranu koja koliko toliko može zadovoljiti uvjete, ali nažalost to još uvijek nije dovoljno. Splitska gimnastika zaslužuje puno više, bolji tretman i objekt. Svaka zemlja koja ima razvijene bazične sportove, dakle uz gimnastiku, plivanje i atletiku, nema problema ni na ostalim terenima.

image
Nikola Brboleza/Cropix

No, ništa ne može preko noći.

- Velike stvari ne dolaze lako, za njih trebaju godine. Ovo naše druženje pokazuje zajedništvo, a svatko od nas ovdje osjeća da je napravio nešto za Split. Slična priča se dogodila sa Zagrebom i Univerzijadom 1987. godine, ali to natjecanje nije bilo ni na približnoj razini kao ovo u Splitu. Mediteranske igre u našem gradu su bile kao Olimpijske igre– zaključio je Robert Kučić, koji je za ovu priliku preuzeo ulogu glasnogovornika spomenute skupine.

Velik događaj za Split, za Hrvatsku, možemo samo reći jedno veliko "hvala" svima onima koji nisu gubili nadu i dali sebe u Igre koje su napravile najveći "makeover" u srcu Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 16:09