StoryEditorOCM
Više od sportaAnaliza Pariza

Junakinje i junaci Lijepe naše! Barbara je ‘nosila’ Hrvatsku, Sinkovići su bili čudesni, ali imali smo i puno ‘stativa’

Piše David Kapetanović
12. kolovoza 2024. - 21:12

Au revoir, Pariz! Gotove su Olimpijske igre u Gradu svjetla i Gradu ljubavi. Nakon veličanstvene ceremonije zatvaranja Igara olimpijski plamen je ugašen, službeno je označio kraj. Obasjat će za četiri godine grad anđela, Los Angeles već počinje pripreme za 2028. godinu, kao i tisuće sportaša koji sanjaju svoje mjesto na vrhu Olimpa.

Obradovali su nas hrvatski sportaši, učinili ponosnima. Ponovno su nas prezentirali u najboljem svjetlu, podsjetili još jednom cijeli svijet da tamo negdje na mapi, u kutku Europe postoji jedna mala Hrvatska u kojoj se rađaju i stvaraju vrhunski sportaši i ljudi.

Sedam je konačan broj medalja koji se sjajio oko vrata hrvatskih sportaša, po dva zlata i srebra, tri bronce. Bilo je tu još sjajnih nastupa, u mnogima je medalja bila nadohvat ruke, nedostajao je koji milimetar, "bokun" sreće...

Kada su se zastori najveće sportske ceremonije konačno spustili, odlučili smo dati pregled nastupa svakog hrvatskog sportaša, detaljni rezime Igara iz hrvatske perspektive. Dobro, loše i sve ono između. Palac gore, palac dolje, ili pak palac vodoravno, kao u vremenima gladijatorskih borbi, kada je narod potezom ruke odlučivao o sudbini boraca. Ipak se sportaši nazivaju modernim gladijatorima. Iako, palac ovdje ne diktira život ili smrt, Bože sačuvaj. Ponosni smo na sve naše sportaše koji su nas predstavljali, palac je tu samo kao simbol.

image

Barbara Matić

Tom Dubravec/Cropix

Počnimo s onima koji su nas oduševili, kojima smo dali palac gore. Prednost imaju naši medaljaši:

PALAC GORE:

Barbara Matić, judo - Naša prva zlatna medalja u Parizu, i na kakav je način samo osvojena. Osjećalo se od početka dana da je Barbara spremna ispisati povijest, završavale su protivnice na tatamiju nemoćne, a Barbari se nije skidao osmjeh s lica do samog kraja. Dominantan put do zlata, dojma su gledatelji bili da nijedna protivnica nije imala šanse, bio je to njen dan. Imala je čast nositi zastavu na otvaranju Igara, opravdala je zlatom svoje mjesto na čelu hrvatske povorke.

Martin i Valent Sinković, veslanje - Pamtit će zlatna braća medalju iz Pariza, pamtit će i svi koji su gledali gdje su bili u tom trenutku. Ulaskom u zadnjih 500 metara nadali smo se svi da bi to mogla biti bronca, eventualno srebro uz malo sreće. Ali braću je zanimalo samo zlato, u svega nekoliko zadnjih zaveslaja smogli su nadljudsku snagu i prešli Britance u zadnjim metrima utrke.

Donna Vekić, tenis - Ruku na srce, hrvatski tenis većinom nije ispunio očekivanja i potencijal u Parizu. Ali zato mu je sjajna Donna osvijetlila obraz. U formi života je Donna, trilerom protiv Ukrajinke Kostjuk podsjetila je na dane Ivaniševića, završili su mnogi na Normabelima i Apaurinima, ali vrijedilo je u konačnici, mogli su proslaviti sjajno srebro.

Vaterpolo reprezentacija - Ostat će gorak okus nakon finala, u završnici je bila bolja Srbija. Ali treba sagledati situaciju mirne glave. Na putu do srebra svladane su Španjolska i Mađarska. Mnogima je na umu drugo mjesto kao neuspjeh na kraju, taj završni dojam je ipak najjači, to je ono što traje. Osvajači bronce su uvijek sretniji od srebrnih. Možda su nas vaterpolisti malo previše navikli na zlata.

Miran Maričić, streljaštvo - Prva hrvatska medalja u Parizu, 10 metara zračne puške. Sjajno je Miran držao koncentraciju, da ne kažemo sad da je bio miran. Uzeo je broncu iz drugog plana, gledalo se prije u njegova kolegu Petra Goršu, ali i Maričić je pokazao sjajnu formu. Nije na 50 metara ostavio zapažen rezultat, to mu opraštamo.

image

Miran Maričić

Alain Jocard/Afp

Lena Stojković, taekwondo - Puno se očekivalo od hrvatske sportašice godine, već prije prvog kola najavljivala se, tražila neka medalja. Tko bi s takvom težinom očekivanja na ramenima živio? Nikakav problem za Lenu, ipak je ona trostruka europska i dvostruka svjetska prvakinja. Evo, stigla je i medalja s Olimpijskih igara. Pridružene su bile težinske kategorije, dodatan izazov, tim je i veća impresivnost ovog odličja.

Sandra Elkasević, disk - E da je letio taj disk samo centimetar više, bilo bi srebro, a ne bronca. Ali, nepošteno je tako pisati, kao da bronca nije fantastičan uspjeh. Letio je disk dalje nego ikad ove sezone. I to je znak pravog sportaša, odraditi najbolje što možeš kada je najbitnije. Već je ovo 15. medalja s velikih natjecanja za Sandru, a ima 11 zlata.

Katarina Krišto, judo - Prva predstavnica koja dobiva "palac gore" bez medalje. Kakvo je veselje nastalo krajem te borbe za broncu, kada je Katarina srušila protivnicu. Kratko je trajalo, brzo su suci oduzeli pobjedu i prebacili je Kosovarki. Dugo je Katarini trebalo da dođe sebi, nije znala što se dogodilo. Pokazala je usporena snimka, doista se radilo o nedozvoljenom držanju. Koštala je Katarinu ta nestrpljivost o kojoj je i sama pričala. Ali nema straha, tek su joj 22 godine, niže odlične rezultate, nagledat ćemo se mi njenih uspjeha.

image

Sara Kolak

Tom Dubravec/Cropix

Aurel Benović, preskok - Peto mjesto, pa ipak palac gore. Osvojio je srca svih Hrvata Aurel svojim nastupima, kao i teškim životnim preprekama koje je morao preskočiti da bi došao do Pariza. I u Parizu je preskakao odlično, dojma su ostali mnogi da subjektivna ocjena sudaca nije bila najpreciznija, ni najpoštenija. Tako je to na Igrama kada "manji" sportovi dobiju globalnu publiku, pa sve "nečisto", kao u rijeci Seini za vrijeme triatlona, ispliva na površinu.

Sara Kolak, koplje - Bacila je Sara ono jedno koplje, tamo 2016. godine u Riju, dovoljno joj je za života. Ipak, "palac gore" i za nju, nije se medalja, niti išta blizu, očekivalo od nje u Parizu. Četvrto mjesto je sjajno postignuće, mogla je i do medalje, da je samo ponovila rezultat iz kvalifikacija.

PALAC NI GORE NI DOLJE:

Tin Srbić, preča - Jedan od naših najvećih kandidata za medalju u Parizu. Nažalost, nije bilo suđeno. Imao je otvoren put do zlata, koliko ih je samo prije njega popadalo. Ali, dogodilo se Tinu ono što u karijeri nije doživio, pao je i on, dvaput, teško je uopće zamisliti kroz što prolazi. Četvrta je ovo "stativa" na ovom popisu, četvrti slučaj gdje je medalja za "mic" pobjegla, nakon Krišto, Benovića i Kolak.

image

Tin Srbić

Tom Dubravec/Cropix

Šime i Mihovil Fantela, jedrenje - A što su tek naša jedriličarska braća doživjela. Loš početak, pa nevjerojatan povratak i borba za broncu. Pa baš u dobrim trenutcima dva finalna plova prekinuta i na kraju srceparajuća diskvalifikacija. Sa svim odgodama i problemima, nije se jedrenje kao sport predstavilo u dobrom svjetlu.

Elena Vorobjeva, jedrenje - podrijetlom Ruskinja, plovi pod hrvatskom zastavom. Bila je u plovu za odličja, ali nažalost, bolje od šestog mjesta nije moglo.

Matija Marinić, kajak/kanu - Osmi u finalu kanua na divljim vodama. Sjajno je započeo utrku, bio najbolji na točno pola puta, ali zapeo je onda iznenada, izgubio ritam zaveslaja, time i prednost i ostao bez šanse za medalju. Nastupio je i u disciplini kajak kros, ali nije ostvario zapažen rezultat.

Jere Hribar, plivanje - Red je došao i na naše plivače. Nije Jere prošao u polufinale na 50 m slobodno, 14 stotinki sporije od svog osobnog rekorda. Ovaj rezultat više je između palca vodoravno i dolje. Ipak, mlad je još Jere, tek mu je 20 godina, to mu je olakotna okolnost.

Jana Pavalić, plivanje - Najmlađa hrvatska olimpijka, 2007. godište. Nije prošla u polufinale 100 m slobodno, ali duga je budućnost pred njom.

image

Ivana Malobabić

AFP

Ivana Malobabić, stolni tenis - S najmlađe na najstariju. Iako je Ivana ispala u prvom kolu, nije ovo "palac dolje". Više je nešto između. Igrala je protiv izrazito favorizirane Singapurke, odvela je sve do sedmog seta pa najavila povratak u Los Angelesu.

Petar Gorša, streljaštvo - Bio je solidan u finalu na 10 metara, nažalost, nekoliko trenutaka dekoncentracije oduzelo mu je medalju. Očekivalo se od njega da bude iznad svog kolege, brončanog Maričića, ali nije ispalo tako. Na 50 metara nije ostvario zapažen rezultat.

Anton i Patrik Lončarić, veslanje - Nisu ušli u finale, ali neće dobiti palac dolje. Nije dvojac na pariće njihova disciplina, već tu im je put bio dobrano otežan. Još da ne spominjemo da je Antun prije utrke dobio temperaturu.

Ivan Šapina, taekwondo - Još jedna stativa. Koliko je samo blizu Ivan bio medalji. Tek koja sekunda dijelila ga je od finala, nije uspio na kraju ni do bronce.

Filip Pravdica, dalj - Nastupio je u finalu, završio kao deveti skokom od 7.90 metara. Rekord mu je 8.35, ove godine u Kranju, bilo bi to dovoljno za broncu na Igrama, ali dojam je da Filip nije bio blizu medalje.

image
Tom Dubravec/Cropix

PALAC DOLJE:

Rukometna reprezentacija - ‘Ajmo se odmah riješiti najvećeg razočaranja turnira. Svaka čast na pobjedi protiv finalista Njemačke, dalje od toga, ništa. Ubacit će se neki, pa napomenuti, nije ovo razočaranje, ovo je samo surova realnost. Rezultat dugogodišnjeg zanemarivanja i neulaganja. Upareno s prevelikim očekivanjima hrvatske javnosti, kojoj se još uvijek priviđaju naše momčadi stare već desetak godina i više. Čak i da nam je rukomet slabiji, peti od šest momčadi u grupi, ispod nas je ostao jedino Japan, nedopustivo.

Giovanni Cernogoraz, trap - Ispadanje Cernogoraza u kvalifikacijama dokaz je koliko sport i život mogu ostavljati osjećaj nepravde. Pogodio je 122 od 125 metaka u kvalifikacijama, nije bilo dovoljno. Dakle, 97.6 % preciznosti, pa ispadneš. Shrvalo je to Giovannija, zlatnog iz Londona.

Marin Ranteš, BMX - Prvi Hrvat na OI koji je nastupio u ovoj egzotičnoj disciplini. Nije prošao u finale, unatoč dobrom nastupu presudio je pad u drugoj vožnji.

Gabriel Veočić, boks - Dvostruki i aktualni prvak Europe, ostao na korak do medalje, u četvrtfinalu ga zaustavio Dominikanac Christian Javier Pinales.

Palma Čargo, jedrenje - Završila je nastup kao 12., dok je najboljih deset prošlo u finale

Martin Dolenc, jedrenje - Ponovno je jedrenje pokazalo svoje probleme, nije Martin ni dobio pravu šansu popraviti svoje rezultate, zbog manjka vjetra otkazani su ostali kvalifikacijski plovovi, čime je Dolenc završio kao 14. u poretku.

Filip Jurišić, jedrenje - Nije se plasirao u plov za odličja, 19. mjesto u ukupnom poretku.

image

Zlatko Kumrić

AFP

Zlatko Kumrić, judo - Nije nijedan hrvatski muški predstavnik nikada ostvario pobjedu na OI u judu, mogao je Zlatko biti taj, ali nažalost ispao je u prvom kolu. Slavio je Talijan Gennaro Pirelli. Uz težak izazov Zlatka je dočekao i dodatan peh, borio se bolestan, nije ni mogao pokazati što sve zna.

Nikola Miljenić, plivanje - Daleko od plasmana u polufinale u obje discipline u kojima se natjecao, 100 m leptir i slobodno.

Andrej Gaćina, stolni tenis - Bile su mu ovo već pete Igre. Iskusni Zadranin pobijedio je u prvom kolu favoriziranog Rumunja, ipak protiv Tajvanca Yun-Ju Lina nije imao šanse. Ekipno je odmah ispao u prvom kolu od Južne Koreje.

Tomislav Pucar, stolni tenis - Najbolje rangirani hrvatski stolnotenisač, natjecao se u singlu i ekipno. Sjajni Francuz Alexis Lebrun ga je pobijedio u drugom kolu, dok je ekipno ispao odmah u prvom kolu od Južne Koreje.

Filip Zeljko, stolni tenis - Treći muški igrač naše stolnoteniske "delegacije" u Parizu, natjecao se samo ekipno, poraz u prvom kolu.

Marko Golubić, taekwondo - Zlatni sa svjetskog prvenstva prošle godine, nije uspio do sličnog uspjeha u Parizu. U četvrtfinalu je bolji bio Britanac Bradly Sinden. Prvi je ovo bio nastup Golubiću na OI.

Petra Martić, tenis - Spomenuli smo sjajnu Donnu, ali ostatak hrvatskih tenisača je podbacio. Bolja od Petre Martić već u prvom kolu bila je Cristina Bucsa, dva seta su bila dovoljna.

Mate Pavić i Nikola Mektić, tenis - E ovo je bio pravi šok. Pavić i Mektić, istina da su bili neuigrani, svejedno, imaju hrpu zajedničkih uspjeha. Ispali su od njemačkog para Struffa i Koepfera. Jako loša predstava, pogotovo za Pavića koji je nedavno osvojio Roland Garros.

image

Damir Martin

Tom Dubravec/Cropix

Damir Martin, veslanje - Nažalost, nakon plasmana u četvrtfinale pa polufinale, nije uspio doći do borbe za medalje. Ukupno je završio 11. Šteta za našeg veslača koji već ima tri olimpijske medalje, sigurno se nadao boljem plasmanu. Već mu je 36 godina, i sam je najavio najduži odmor ikada nakon Pariza.

Anamaria Govorčinović, kajak - Ostala bez finala, sedma od osam kajakašica u polufinalu.

Matea Parlov Koštro, maraton - Nije završila utrku.

Bojana Bjeljac, maraton - Na kraju prošla kroz cilj na 71. mjestu.

Filip Mihaljević, kugla - Bez finala, ukupno na 14. mjestu. Najboljih 12 bacača prošlo je u finale, a Filip, srebrni s Europskog prvenstva u lipnju je ostao kratak za šest centimetara.

Marija Tolj, disk - Nije se plasirala u finale.

Martin Marković, disk - Nije se plasirao u finale, ukupno na 16. mjestu.

Matija Gregurić, kladivo - Nije se plasirao u finale, ukupno na 17. mjestu.

image

Rukometna reprezentacija Hrvatske

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 16:35