StoryEditorOCM
Više od sportaspolna odluka

Jeste li se zapitali zašto žene u Parizu ne mlate muškarce? Jasno je svima osim slijepcima koji vode Olimpijske igre

Piše Pero Smolčić
31. srpnja 2024. - 09:04

Međunarodni olimpijski odbor potvrdio je da će dvojici boksača koji su diskvalificirani sa Svjetskog prvenstva prošle godine zbog pada na testovima spolne podobnosti biti dopušteno boriti se u Parizu.

Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu‑ting iz Kineskog Tajpeja (Tajvan) započinju svoje olimpijske kampanje ovaj tjedan: Khelif će se susresti s Talijankom Angelom Carini u kategoriji do 66 kg, a očekuje se da će se Lin u petak suočiti s neimenovanom protivnicom u kategoriji do 57 kg. 

Odluka MOO-a bit će kontroverzna, a bivši svjetski prvak Barry McGuigan izrazio je nelagodu. U objavi na X mreži napisao je: - - Šokantno je da im je zapravo dopušteno da dođu ovako daleko, što se događa?

image

Lin Yu Ting

AFP

Situacija je nastala jer je prošlogodišnje svjetsko prvenstvo održano u organizaciji Međunarodne boksačke asocijacije (IBA), čiji je predsjednik Umar Kremlev rekao ruskoj novinskoj agenciji Tass da su DNK testovi “pokazali da imaju XY kromosome i da su stoga isključeni iz sportskih događaja”.

Međutim, od tada je IBA-i zabranjeno voditi olimpijski boksački turnir u Parizu zbog dugotrajnih pitanja vezanih uz pitanja upravljanja i niza sudačkih skandala. To znači da se boks u Parizu sada vodi pod pokroviteljstvom IOC-ove boksačke jedinice Paris 2024, koja ima blaža pravila od IBA-e.

Glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora Mark Adams brani odluku svoje organizacije.

- Očito, neću komentirati pojedince. To je stvarno zlonamjerno i nepravedno. Ali samo bih rekao da svi koji se natječu u ženskoj kategoriji poštuju pravila o podobnosti za natjecanje. U njihovim putovnicama piše da su žene i to je navedeno.

image

Mark Adams

AFP

Zanimljivo je, ili bolje reći indikativno, da se u okvirima sporta događa uvijek da pričamo o ‘jednosmjernoj ulici‘. Odnosno, da ‘muškarci‘ žele nastupiti u ženskoj konkurenciji, a ne događa se suprotno. Pitam se zašto?

Ove se Olimpijske igre hvale kako je konačno postignuta apsolutna ravnopravnost spolova, odnosno jednaki broj muških i ženskih sportaša. Ako već dopuštaju ovakve stvari, ne bi li još veća, odnosno jedina prava apsolutna ravnopravnost spolova bila da ih jednostavno - ukinemo. Pa da se svi bore za isti trofej, bio muškarac, žena, ili negdje na pola puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 22:45