StoryEditorOCM
Više od sporta‘srce srbije‘

Jedan srpski sportaš već je drastično kažnjen zbog Kosova, hoće li i Đoković zbog svojih izjava? ‘To je naše ognjište‘

Piše I. M.
30. svibnja 2023. - 09:12

Novak Đoković je nakon jučerašnje pobjede u prvom kolu Roland Garrosa na kameri koja ga je snimala flomasterom napisao kako je "Kosovo srce Srbije", čime je izazvao lavinu reakcija na društvenim mrežama.

O poruci koju je napisao oglasio se i sam Đoković koji je rekao kako je ovo "najmanje što je mogao učiniti za svoj narod".

"Boli me kao Srbina što se događa na Kosovu, naši ljudi su protjerani, a ovo je najmanje što sam mogao učiniti. Kao javna ličnost, osjećam obavezu iskazati podršku našem narodu i cijeloj Srbiji. Mislim da mnogi ne znaju što budućnost donosi za Kosovo, ali bitno je pokazati slogu u ovakvim situacijama. Čujem da je bilo dosta primjedbi na društvenim mrežama. Ne znam hoće li će me netko kazniti ili nešto slično, ali opet bih to ponovio“, rekao je Novak Đoković pa nastavio:

"Žao mi je što smo u situaciji koja se događa. Kosovo je naše ognjište, uporište, središte najvažnijih događaja, najveća bitka se tamo dogodila, tamo je najviše manastira. Mnogo je razloga što sam ovo napisao“, poručio je Đoković.

Upitali su ga je li ga neko od organizatora turnira kontaktirao povodom spomenute poruke na kameri, a Novak je odgovorio:

"Niko mi ništa nije rekao i nadam se da neće", dodaje trenutno treći tenisač svijeta.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Đoković suočiti s kaznom, bilo novčanom ili nekom drugom zbog političkih poruka kojima na sportskim borilištima definitivno nije mjesto.

Podsjetimo, jedan srpski sportaš već je bio kažnjavan zbog sličnih izjava.

Radi se o slučaju plivača Milorada Čavića, koji je 2008. na Europskom prvenstvu u Eindhovenu, nakon zlata na 50 metara leptir, na dodjelu medalja stigao u majici s natpisom "Kosovo je Srbija". Europska plivačka federacija tada ga je momentalno suspendirala, oduzela mu zlato i izbacila iz preostalih disciplina. Naknadno je Čaviću vraćena zlatna medalja.

"Ima li straha od sličnog epiloga i za Novaka?", pita se Blic, pa nastavlja da takav scenarij nije previše izgledan zbog svega što se u proteklih godinu dana događalo s ukrajinskim tenisačima i njihovim antiratnim porukama.

"Sasvim je razumljivo da u takvoj situaciji oni ne snose nikakve posljedice, a očekuje se da identičan slučaj bude i s Novakom."

Sugeriraju da bi Đoković mogao dobiti upozorenje ili novčanu kaznu, a isto predviđa i Kurir u kojem nisu sigurni hoće li se Roland Garros uopće baviti njegovim slučajem.

"Prva opcija je opomena za Novaka, u vidu preporuke da se u nastavku turnira suzdrži od sličnih poruka. Druga je kazna, i podrazumijeva se da bi bila novčana. Slučaj Čavić iz 2008. ne bi se trebao ponoviti", ističu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:32