StoryEditorOCM
Više od sportapunih jedara

Hrvatskoj je donio dva olimpijska srebra, sada i vizu za Pariz, ali Stipanović bi mogao ostati bez Olimpijskih igara

Piše Pero Smolčić
19. kolovoza 2023. - 16:26

Nakon što su Šime i Mihovil Fantela u četvrtak osigurali prvu olimpijsku vizu u jedrenju za Hrvatsku i to u klasi 49er (na kraju su zauzeli 8. mjesto), u subotu su isti uspjeh na Svjetskom prvenstvu u nizozemskom Scheveningenu ostvarili Martin Dolenc u Formuli Kite, Palma Čargo u iQFOiL-u, te u klasi ILCA 7 za što se pobrinuo Tonči Stipanović.

Iako se vize dodjeljuju po državama, a ne pojedincima, sasvim je jasno da će sljedeće godine na Olimpijskim igrama na regatnom polju u Marseilleu jedriti braća Fantela, Dolenc i Čargo, dok u ILCA 7 konkuriraju Stipanović i Filip Jurišić. Naime, Fantele, te Dolenc i Čargo nemaju ama baš nikakvu konkurenciju u Hrvatskoj, pa ih nitko ne može niti ugroziti. Drugačija je situacija u ILCA 7, gdje klupski kolege iz Mornara imaju interne kvalifikacije predložene od strane njihova trenera Joze Jakelića, a usvojene od Hrvatskog jedriličarskog saveza.

Kao naručeno

Dolencu i Čargo je kao naručeno došlo otkazivanje pet regata u petak, te se odmah prešlo na borbu za medalje. Dolenc je uzeo sedmu od osam raspoloživih kvota, dok je ona od Čargo bila deveta od jedanaest. Mladi Puljanin je nastupio u četvrtfinalu, dvaput bio drugi u svojoj skupini iz koje se Francuz Axel Mazella plasirao u finale. Jedriličarka Labuda je završila na 14. mjestu, ali sigurno presretna plasmanom na Olimpijske igre. Bit će to debi za oboje na najvećoj sportskoj smotri.

image

Palma Čargo

Božidar Vukičević/Cropix

Ovo je bilo prvo od tri natjecanja, koje će odlučiti o tome tko će predstavljati Hrvatsku u Marseilleu u klasi ILCA 7, a 1:0 na semaforu svijetli u korist iskusnijeg Stipanovića. Druga je postaja ovoga nadmetanja Svjetsko prvenstvo u Adelaideu u siječnju, te regata u Hyeresu u travnju. U Scheveningenu su Stipanović i Jurišić podbacili, ostali su daleko izvan plova za medalje, ali je barem ispunjen osnovni plan, a to jest osiguravanje norme za Igre. Možda je na razinu njihova jedrenja na Svjetskom prvenstvu utjecao i taj rivalitet između njih, borba za Igre. Stipanović je krenuo fenomenalno s dvije pobjede u prve dvije regate i činilo se da će aktualni europski prvak opet biti u igri za postolje. Jurišić se, pak, brzo oporavio od lošijeg starta, u jednom trenutku bio nadomak Top Tena. Kratko je trajalo, pa od eventualnog ponavljanja bronce s posljednjeg Svjetskog prvenstva nije bilo ni traga. Kao da su se od sredine prvenstva koncentrirali jedan na drugog… Oni će to "post festum" bolje znati objasniti. Na kraju su završili jedan do drugog, Stipanović na 21. mjestu, a Jurišić na 22. mjestu sa četiri boda razlike. Inače, Jurišić je u posljednji dan ušao sa šest bodova prednosti, no Stipanović (18, 36) je jedrio bolje od Hvaranina (41, 23).

Kvota je tu

U svakom slučaju, olimpijska kvota je tu, makar je i to bilo upitno, jer na raspolaganju ih je bilo 16, a Hrvatska je uzela svoju kao 14. država (Australija, Novi Zeland, Velika Britanija, Cipar, Italija, Nizozemska, Španjolska, Norveška, Njemačka, Peru, Belgija, Finska, Mađarska, Hrvatska, Irska i Portugal).

Da je u jedrenju sve moguće i ništa sigurno pokazuje rasplet borbe za zlatnu medalju, gdje je Michael Beckett uvjerljivo vodio, s 20 bodova prednosti u odnosu na Matta Wearna, ali posljednja regata uoči plova za medalje je sve promijenila. Olimpijski pobjednik iz Tokija je stisnuo Britanca i natjerao ga da skupo plati za jednu diskvalifikaciju, u posljednjoj regati je Wearn blokirao Becketta i završili su na repu regate (65 i 66), ali Wearnu je to bilo kao pobjeda, jer je taj rezultat odbacio. Beckett nije imao taj luksuz. Wearn je praktički svjetski prvak prije plova za medalje, a Beckett mora pobijediti Georgea Gautreya za srebro.

Poredak ILCA 7 nakon 10 regata: 1. Wearn 71, 2. Gautrey 91, 3. Beckett 92, 5. Kontides 113, 21. Stipanović 185, 22. Jurišić 189.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:14