StoryEditorOCM
Više od sportaslužbeni početak

Neviđeni spektakl po potopu: otvorene Olimpijske Igre, Matić i Cernogoraz ponijeli naš stijeg

Piše Ivan Renić, d.pe., hina
26. srpnja 2024. - 22:57

Spektakularnim otvaranjem održanim na obalama Seine u petak su svečano otvorene XXXIII. Olimpijske igre u Parizu.

Same igre otvorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon što su se prigodnim govorima okupljenima obratili predsjednik Organizacijskog odbora Igara Tony Estanguet i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

Po prvi put otvaranje Igara odvijalo se u samom gradu, a ne na stadionu, pa je za osiguranje sudionika i gledatelja, koji se okupilo oko 300,000, angažirano 45,000 policajaca i tisuće vojnika. 

A veliki broj okupljenih gledatelja moglo je uživati u fantastičnoj predstavi koju nije mogla pokvariti niti jaka kiša koja je "prala" kako izvođače tako i sportaše u svečanom mimohodu koji se odvijao na brodovima na Seini.

Na samom početku otvaranja publiku je na noge podigla megapopularna američka pjevačica i plesačica Lady Gaga koja je izvela dva francuska evergrina, amblematični song iz mjuzikla "Mon truc en plumes" te pjesmu Edith Piaf "La vie en rose".

Ulogu u svečanosti otvaranja dobila je i obnova katedrale Notre-Dame, koja je teško stradala u požaru 2019. godine. Pariški obrtnici i graditelji predstavljeni su kako plešući izrađuju sce potrebno za obnovu višestoljetne građevine u središtu francuskog glavnog grada, a nije zaboravljen niti najpoznatiji zvonar crkve Notre-Dame, grbavac Quasimodo iz romana Victora Huga koji je s krova katedrale nadgledao radove.

Jedna od najupečatljivijih točaka čitavog otvaranja bio je nastup globalno popularnog francuskog metal benda Gojira koji je u suradnji s francusko-švicarskom opernom pjevačicom Marinom Viotti izveo revolucionarnu pjesmu "Ah! Ca ira" dok se na obali Seine izvodila inscenacija Francuske revolucije.

image
Damir Sencar/Cropix

Parola Francuske revolucije bila je "Sloboda-jednakost-bratstvo", pa nakon nastupa Gojire i Marine Viotti koji je predstavljao slobodu na red su stigli jednakost koju je predtavljao nastup najslušanije frankofonske pjevačice Aye Nakamure, koja je odjevena u zlatni kombinezon izvela miks svoja dva najveća hita "Pookie" i "Djadja" te evergrin Charlesa Aznavoura "For me Formidable", dok je bratstvo predstavljao muzej Louvre.

Nažalost, jaka kiša pokvarila je nastup jednog od najprominentnijih opernih pjevača novije generacije, kontratenora koji je ujedno i plesač breakdancea Jakuba Jozefa Orlinskog, koji je izveo ariju "Dođi Himero" iz opere Jean-Philippea Rameaua.

Nisu Francuzi u čitavoj predstavi zaboravili niti svoje klišeje poput plesačica kankana, kroasane, ali niti podsjetiti na svoje velike pisce poput Victora Hugoa i Julesa Vernea te njihova svevremena djela poput "Jadnika", "Puta na Mjesec", "20.000 milja pod morem", kao i na velike izumitelje poput Montgolfiera, braće Lumiere... Tijekom izvedbe francuske himne s krova Grand Palaisa odana je počast nekim od velikih žena iz francuske povijesti.

image
Fabrice Coffrini/Afp

Završni dio svečanosti otvaranja prije službenog dijela obilježili su modna revija i moderna glazba.

Fenomenalan je bio dolazak na scenu olimpijske zastave koju je pod Eiffelov toranj na konju donijela pripadnica francuske žandarmerije. Tomu je prethodila 10-minutna scena u kojoj je zastava na srebrnom mehaničkom konju na posebno izrađenoj platformi prešla 6.500 metara po Seini kako bi se po čitavom gradu proširio olimpijski duh.

Neuobičajenost u odnosu na ranija otvaranja je i to što je ono započelo mimohodom sportaša, pa su brodom po Seini na samom početku zaplovili sportaši iz Grčke, pa zatim i izbjeglice. No, svečani mimohod bio je razlomljen u nekoliko dijelova između kojih se događao kulturno-umjetnički program. Hrvatsku zastavu nosili su džudašica Barbara Matić i strijelac Giovanni Cernogoraz, a hrvatska je delegacija zbog svoje brojnosti imala jednu brodicu samo za sebe. Hrvatsku će na Igrama u Parizu predstavljati ukupno 73 sportaša u 15 sportova.

Među uzvanicima na svečanosti otvaranja su i hrvatski premijer Andrej Plenković te bivša hrvatska predsjednica, a sada članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar-Kitarović.

Proslavljena atletičarka Marie-Jose Perec i veliki džudaš Teddy Riner upalili su olimpijski plamen tijekom svećanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu.

Perec i Riner su u vrtu Tuileries upalili vatru u balonu koji se potom podigao u zrak te će do 11. kolovoza lebdjeti iznad Pariza.

Tijekom karijre danas 56-godišnja Perec osvojila je tri olimpijska zlata, na 400 metara u Barceloni 1992. i Atlanti 1996. te jedno na 200 metara u Atlanti 1996. te je dva puta osvajala naslov svjetske prvakinje na 400 metara (Tokio 1991, Goeteborg 1995).

Riner (35) u svojoj kolekciji ima tri olimpijska zlata, dva pojedinačna iz Londona 2012. i Rio de Janeira 2016. u kategoriji preko 100 kilograma, dok je prije tri godine u Tokiju bio član zlatne francuske ekipe. Sa svjetskih prvenstava ima nevjerojatnih 13 zlata dok je pet puta osvajao i europsko zlato.

Prvi put olimpijski plamen simbolično se pojavio u Amsterdamu 1928. Vatra je zapaljena na vrhu tornja na stadionu u Amsterdamu.

Međutim, tradicija nošenja olimpijskog plamena iz Olimpije u Grčkoj, rodnog mjesta antičkih Olimpijskih igara, do grada domaćina modernih Olimpijskih igara putem štafete baklje prvi je put uvedena 1936. godine uoči Ljetnih olimpijskih igara 1936. godine u Berlinu.

Kao prva osoba u povijesti koja je upalila olimpijski plamen na stadionu upisao se njemački atletičar Fritz Schilgen.

Od tada su brojni poznati sportaši palili olimpijski plamen među kojima i finski atletičar Paavo Nurmi (1952), ruski košarkaš Sergej Belov (1980), francuski nogometaš Michel Platini (1992), američka boksačka legenda Muhammad Ali (1996), australska sprinterica Cathy Freeman (2000), kanadski hokejaša Wayne Gretzky (2010), kineski gimnastičar Li Ning (2008), tenisačica Naomi Osaka (2020).

Olimpijski plamen znale su paliti i osobe koje nisu bile poznate, ali su simbolizirale olimpijske ideale. Japanski trkač Yoshinori Sakai, koji je rođen 6. kolovoza 1945. u Hiroshimu, na dan kada je grad uništen atomskom bombom, upalio je plamen na OI u Tokiju 1964.

Na OI u Montrealu 1976. plamen je upalilo dvoje tinejdžera koji su predstavljali dijelove zemlje u kojima se govori francuski i engleski, a simbolizirali su jedinstvo Kanade.

Norveški prijestolonasljednik Haakon zapalio je plamen na ZOI u Lillehameru 1994. u čast svog oca i djeda, obojice olimpijaca.

Spomenimo i kako je među osobama koje su imale čast upaliti olimpijski plamen bila i hrvatska klizačica Sandra Dubravčić-Šimunjak koja je opalila olimpijski plamen na ZOI u Sarajevu 1984.

POPIS SPORTAŠA KOJI SU PALILI PLAMEN NA LJETNIM OI

1936 Berlin: Fritz Schilgen (atletika)

1948 London: John Mark (atletika)

1952 Helsinki: Paavo Nurmi i Hannes Kolehmainen (atletika)

1956 Melbourne: Ron Clarke (atletika), Hans Wikne (konjički sport)

1960 Rim: Giancarlo Peris (atletika)

1964 Tokio: Yoshinori Sakai (atletika)

1968 Mexico City: Enriqueta Basilio (atletika)

1972 Munchen: Guenther Zahn (atletika)

1976 Montreal: Sandra Henderson (gimnastika), Stephane Prefontaine (atletika)

1980 Moskva: Sergei Belov (košarka)

1984 Los Angeles: Rafer Johnson (atletika)

1988 Seoul: Chung Sun-man (učitelj), Sohn Mi-chung (plesač), Kim Won-tak (atletika)

1992 Barcelona: Antonio Rebollo (streljaštvo)

1996 Atlanta: Muhammad Ali (boks)

2000 Sydney: Cathy Freeman (atletika)

2004 Atena: Nikolaos Kaklamanakis (jedrenje)

2008 Peking: Li Ning (gimnastika)

2012 London: Desiree Henry, Katie Kirk, Aidan Reynolds, Adelle Tracey (atletika) Callum Airlie (jedrenje), Jordan Duckitt (učenik), Cameron Mac Ritchie (jedrenje)

2016 Rio de Janeiro: Vanderlei Cordeiro de Lima (atletika)

2020 Tokyo: Naomi Osaka (tenis)

2024 Pariz: Marie-Jose Perec (atletika) i Teddy Riner (džudo)

IZ MINUTE U MINUTU

22.57 - A sada mu se pridružio "najveći" Parižanin, Rafael Nadal, kralj Roland Garrosa! Proslavljena atletičarka Marie-Jose Perec i veliki džudaš Teddy Riner upalili su olimpijski plamen

22.57 - Na pozornicu je stigao i legendarni Zinedine Zidane te je dobio baklju u ruke!

22.55 - U tijeku je izgovaranje olimpijske prisege, a za to je zadužen francuski stjegonoša Florent Manaudou.

22.54 - Emmanuel Macron upravo je službeno otvorio Olimpijske igre!

22.40 - okupljenima se obraća Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora.

22.33 - Stigla je i olimpijska zastava, koja će se podići uz zvuke olimpijske himne. Uz taktove olimpijske himne podignuta je olimpijska zastava

22.25 - Jahačica na osvijetljenom "konju", koja je plovila Seinom, sada je stigla do Eiffelovog tornja

image
Damir Sencar/Cropix

22.16 - Sve smo bliže paljenju olimpijskog plamena

22 00 - U tijeku je glazbena i plesna točka dok čekamo paljenje plamena

21.52 - A sada - domaćini! Njihova plovidba, jasno, traje nešto duže od svih drugih.

21.50 - Evo nam i posade od 592 sportaša Sjedinjenih Američkih Država! Čini nam se da su izazvali dosad najveći delirij... Zastavom su zajednički mahali košarkaš LeBron James i tenisačica Coco Gauff.

21.35 - Srbija, Senegal pa Sejšeli... Bližimo se kraju

21.30 - Spustila se noć, Rumunji su ju osvijetlili svojim žutim bojama i veselom atmosferom, a brod su podijelili s Ruandom. Za to vrijeme na mostu se odvija impozantna modna revija. Nema se što reći, organizatori su u ovu prekrasnu večer uklopili sve, kroz muzičke note uglazbili su i vodeće motive francuske kulture i povijesti, ali i svjetskog sporta.

image
Zhao Dingzhe/Afp

21,25 - sad idu Nigerija....

21,21 - Izvedena je i francuska himna, a sad idemo dalje s mimoplovom. Idu Japan pa Jordan....

image
Stephanie Lecocq/Afp

21 00 - Opći potop u Parizu! Obilna kiša pada već više od sat vremena. Dio publike već je krenuo prema izlazu. Usprkos zaista spektakularnom otvaranju kojega su priredili Francuzi. Zbilja su se potrudili. Čitav centar Pariza u službi je otvaranja. Razni se performansi odvijaju po gradu, program je zaista bogat. No, kiša kvari baš sve. Tko ima kišobrane već ih je odavno otvorio. Kabanice su najtraženija roba trenutno. Tko je dobio, dobio ih je. A ostali nesretnici traže ih kao ludi. Teško je otići prije vremena, ali neki su se već odlučili na taj korak.

image
Damien Meyer/Afp

20,55 - I poznati "Malci" ukrasili su emitirani filmić, nisu baš shvatili pravila jer boksači su isprebijali suca, a sada znamo i tko je ukrao Mona Lisu. Upravo ti žuti stvorovi...

Nema tog kišnog oblaka koji će prikriti ljepotu Pariza. Za to vrijeme još uvijek anonimni nosač plamena poput Spidermana trči po krovovima pariških znamenitosti, a zamalo ga je "pokupio" poznati vlak braće Lumiere.

20,55 - Nosač plamena i dalje nas vodi Parizom, a upravo gleda kako je nestala Mona Lisa. Njegovo čuđenje prati klavir, čiju ugodnu melodiju ne ometaju ni kapljice kiše. Za to vrijeme Gruzija i Gambija plove Seinom, ostalo nam je predstaviti još 24 reprezentacije.

20,41 - Hrvatske uzdanice za osvajanje medalje na XXXIII. Olimpijskim igrama u Parizu, džudašica Barbara Matić i strijelac Giovanni Cernogoraz ponijeli su hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja održanoj na rijeci Seini u petak.

Cernogoraz je tako postao devet sportaš, a Matić druga sportašica koji su nosili hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja ljetnih olimpijskih igara.

Cernogoraz je prije 12 godina u Londonu osvojio olimpijsko zlato u trapu, a na svoje treće Igre dolazi kao aktualni svjetski i europski prvak. Matić će, pak, po drugi put u karijeri nastupiti na Igrama, prije tri godine je u Tokiju bila peta, no potom je osvojila dva naslova svjetske prvakinje, a sada je i aktualna europska prvakinja u kategoriji do 70 kilograma.

image
Natalia Kolesnikova/Afp
 

Kako je po prvi put svečano otvaranje održano u samom gradu, a ne na stadionu, tako su i sportaši u svečanom mimohodu plovili brodovima po Seini, a hrvatska je delegacija zog svoje brojnosti imala jednu brodicu samo za sebe. Hrvatsku će na Igrama u Parizu predstavljati ukupno 73 sportaša u 15 sportova.

Po drugi put su zastave zemalja sudionica nosili po jedan sportaš i sportašica kako bi se naglasila spolna ravnopravnost, prvi se put to dogodilo prije tri godine u Tokiju kada su našu zastavu ponijeli zlatni iz Rija bacačica diska Sandra Perković i strijelac Josip Glasnović.

image
/Cropix

Dosada su čast nositi hrvatsku zastavu imala trojica varterpolista, Perica Bukić (Atlanta 1996), Dubravko Šimenc (Atena 2004), Josip Pavić (Rio de Janeiro 2016), dvojica rukometaša, Ivano Balić (Peking 2008) i Venio Losert (London 2012),  stolnotenisač Zoran Primorac (Sydney 2000), dok je prvi nositelj hrvatske zastave bio tenisač Goran Ivanišević u Barceloni 1992. godine.

20,40- tu je i premijer Andrej Plenković i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njen suprug Jakov Kitarović

20,30- Gledamo nastup Aye Nakamure, francusko-malazijske pjevačice, u ovom trenutku obasjane zlatom te u pratnji limenih svirača.

image
Michael Reaves/Afp

20,30- zvoni i katedrala Notre-Dame

20,25- Delegacija Butana u mimohod, ili mimoplov, je bila u vlastitoj brodici, dok ostale delegacije uglavnom dijele brodove

20,20- Sada nešto drugačije. Slušamo jedan francuski heavy metal bend, a najavila ga je "Marija Antoaneta", francuska kraljica, držeći svoju odrubljenu glavu. A nakon heavy metala - Carmen

20,11- Uskoro bi Seinom trebali zaplesati naši olimpijci!

20,00 - Po prvi put otvaranje Igara odvija se u samom gradu, a ne na stadionu, pa je za osiguranje sudionika i gledatelja angažirano 45,000 policajaca i tisuće vojnika. 

image
Miguel Medina/Afp

Neuobičajenost u odnosu na ranija otvaranja je i to što je ono započelo mimohodom sportaša, pa su brodom po Seini na samom početku zaplovili sportaši iz Grčke, pa zatim i izbjeglice. No, svečani mimohod bit će razlomljen u nekoliko dijelova između kojih će se događati kulturno-umjetnički program.

19.47 Kreće nova umjetnička predstava za okupljene, zlatnim stepenicama spušta se Lady Gaga ne bi li "zapalila" već uzavrelu parišku atmosferu! Dior se pobrinuo za kostime, a koreografija broji nekolicinu plesača u crnom koji blago "koketiraju" s pjevačicom i povremeno ju prikrivaju ružičastim perjem.

19.44 Evo nam i Argentinaca. Brzo ide ova početna predstava olimpijskih imena, i Armenci su već zaplovili.

image
Jack Guez/Afp

19.41 - Nakon Grka, vidimo i Olimpijski tim izbjeglica. U Riju ih je bilo 10, u Tokiju 29, a sada 37 iz ukupno 12 medalja.

19.39 - Službena spikerica poželjela je dobrodošlicu okupljenima, zasvirala je harmonika, a Seinom su prvi zaplovili Grci! Točno sto njihovih sportaša stiglo je na OI.

image
Jonathan Nackstrand/Afp

19.30 - Kreće ceremonija Olimpijskih igara! Početak označava video uradak sa Zinedineom Zidaneom, koji uzima olimpijsku baklju i nosi ju diljem pariških ulica, probijajući se kroz gustu masu i nagužvane ceste, a prate ga dječica na bicikliu i romobilu.

19.00 -  Osmorica članova Biciklističkog kluba Pedalinac, koji su 10. srpnja krenuli iz Zagreba na 2200 kilometara daleki put do Pariza, stigli su na krajnje odredište i poprište Olimpijskih igara.

U ekipi su Ivan Rožić, Mladen Bašić, Ivica Kamenarić, Robert Mesarić, Tomislav Barbić, Marko Mitić, Mladen Gaćeša i mali Jakov Barbić (Tomislavov sin) koji nije pedalirao, već ga je otac vozio u posebno dizajniranoj biciklističkoj prikolici. Putovali su preko Austrije, južne Njemačke, do Pariza. Kao deveti član ekipe u Njemačkoj im se pridružio Ukrajinac Aleksandr Vejts.

Hrvatska ekipa na dva kotača tradicionalno "pohodi" Olimpijske igre. Bili su biciklima u Pekingu 2008., Londonu 2012., na ZOI-ju u Sočiju 2014., a zanimljivo je da su sve već bili dogovorili i za Tokio 2020., no virus korone zaustavio je tada cijeli svijet, pa tako i ovu odvažnu družinu.

image

Judaška reprezentacija na okupu

Osim hrvatskih obilježja. majica, kapa, zastava, imaju i dodatne majice. Na njima su ubrzo osvanuli dresovi Dražena Petrovića i to Šibenkin u kojem je karijera "košarkaškog Mozarta" i počela, pa onda onaj Cibonin, u kojem je Dražen zabljesnuo na europskoj pozornici, te najdraži dres, onaj kapetanski hrvatske košarkaške reprezentacije.

Kako je pojasnio Mladen Gaćeša, sve to posljedica je njegova prijateljstva s legendarnim Draženom Petrovićem, koji je za zagrebačkih dana i stanovao u istoj zgradi.

Susret s hrvatskim novinarima ispred pariških Trijumfalnih vrata silno je razveselio biciklističke entuzijaste koji su bili atrakcija za fotografiranje i brojnim turistima podno jedne od najpoznatijih pariških znamenitosti.

18.30 - Dok svi s nestrpljenjem čekaju otvaranje Olimpijskih igara i najavljeni spektakl, donosimo vam dašak domaćeg svita. Kaštelanski duo judašica Katarina Krišto, debitantica na Igrama i njezin trener Josip Barić spremni su za svečani mimohod. O svestranoj Kati već smo pisali, a sada iščekujemo njezin nastup u Parizu.

image

Josip Barić i Katarina Krišto

Očekuje se da će se više od 300.000 gledatelja okupiti na obalama rijeke Seine, sa sportašima na flotili teglenica i riječnih brodova, kao dio ekstravagantne ceremonije otvaranja koju će gledati više od milijardi ljudi. Oko 30 mm oborina se očekuje  između 18 sati i ponoći u petak tijekom trosatne ceremonije kojoj prisustvuju svjetski čelnici i svjetske slavne osobe.

image
Tom Dubravec/Cropix

Olimpijske igre loše su počele u petak, nakon što su saboteri napali francusku mrežu brzih vlakova TGV u nizu napada prije zore diljem zemlje, uzrokujući kaos u putovanju nekoliko sati prije ceremonije otvaranja.

Prema najavama, ceremoniji otvaranja nazičit će 19 hrvatskih sportaša, uz članove misije HOO-a, a hrvatsku zastavu će nosti Giovanni Cernogoraz i Barbara Matić.

15,00 - Meteorolozi predviđaju jake pljuskove tijekom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara kasnije u petak, a jedan meteorolog čak je to nazvao "katastrofom" za dosad neviđenu ceremoniju na otvorenom u središtu Pariza.

Očekuje se da će se više od 300.000 gledatelja okupiti na obalama rijeke Seine, sa sportašima na flotili teglenica i riječnih brodova, kao dio ekstravagantne ceremonije otvaranja koju će gledati više od milijardi ljudi. Oko 30 mm oborina se očekuje  između 18 sati i ponoći u petak tijekom trosatne ceremonije kojoj prisustvuju svjetski čelnici i svjetske slavne osobe.

Državna vremenska prognoza Meteo France također očekuje kišu u petak navečer.

"Scenariji od posljednjih nekoliko dana koji su spominjali rizike od oborina potvrđuju se za kraj dana", stoji na web stranici.

Olimpijske igre loše su počele u petak, nakon što su saboteri napali francusku mrežu brzih vlakova TGV u nizu napada prije zore diljem zemlje, uzrokujući kaos u putovanju nekoliko sati prije ceremonije otvaranja.

Prema najavama, ceremoniji otvaranja nazičit će 19 hrvatskih sportaša, uz članove misije HOO-a, a hrvatsku zastavu će nosti Giovanni Cernogoraz i Barbara Matić.

image
Stefan Wermuth/Afp
image

Sve boje olimpijskog Pariza

Tom Dubravec/Cropix
image
/Cropix
image
Paul Ellis/Afp
image
Sebastien Bozon/Afp
image
Damien Meyer/Afp
image
Stephanie Lecocq/Afp
image
Stephanie Lecocq/Afp
image
Zhao Dingzhe/Afp
image
Pascal Le Segretain/Afp
image
Martin Bernetti/Afp
image
Geoffroy Van Der Hasselt/Afp
image
Damien Meyer/Afp
image
Damien Meyer/Afp
image
Sebastien Bozon/Afp
image
Manan Vatsyayana/Afp
image
Lui Siu Wai/Afp
image
Clodagh Kilcoyne/Afp
image
Pascal Le Segretain/Afp
image
Jerome Brouillet/Afp
image
Naomi Baker/Afp
image
Ed Sloane/Afp
image
Damir Sencar/Cropix
image
Damir Sencar/Cropix
image
Odd Andersen/Afp
image
Martin Bernetti/Afp
image
Loic Venance/Afp
image
Fabrice Coffrini/Afp
image

Judaška reprezentacija na okupu

image

Josip Barić i Katarina Krišto

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image

IX

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Jonathan Nackstrand/Afp
image
Jonathan Nackstrand/Afp
image
Oli Scarff/Afp
image
Jonathan Nackstrand/Afp
image
Jonathan Nackstrand/Afp
image
Wang Lili/Afp
image
Jonathan Nackstrand/Afp
image
Jonathan Nackstrand/Afp
image
Wang Lili/Afp
image
Jonathan Nackstrand/Afp
image
Jonathan Nackstrand/Afp
image
Jonathan Nackstrand/Afp
image
Jonathan Nackstrand/Afp
image
Miguel Medina/Afp
image
Loic Venance/Afp
image
Emmanuel Dunand/Afp
image
Carl De Souza/Afp
image
Miguel Medina/Afp
image
Cao Can/Afp
image
Fabrice Coffrini/Afp
image
Jack Guez/Afp
image
Oli Scarff/Afp
image
Damien Meyer/Afp
image
Odd Andersen/Afp
image
Philippe Lopez/Afp
image
Michael Reaves/Afp
image
Naomi Baker/Afp
image
Michael Reaves/Afp
image
Stefan Wermuth/Afp
image
/Cropix
image
/Cropix
image
/Cropix
image
/Cropix
image
/Cropix
image
/Cropix
image
/Cropix
image
Natalia Kolesnikova/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 10:47