StoryEditorOCM
Više od sportaPokaži srce

Hrvatski model preventivnih pregleda za sportaše oduševio svjetske sportske lidere

Piše SD
3. travnja 2024. - 15:46

Hrvatski model preventivnih liječničkih pregleda za mlade sportaše, koji se u Hrvatskoj provodi projektom Pokaži srce, izazvao je veliki interes među svjetskim sportskim liderima! Na Kongresu najelitnijih liječnika sportske medicine u organizaciji Futbol Doctors Network održanom u Madridu  hrvatski stručnjaci iz područja sportske medicine predstavili su najnoviji model brige o zdravlju za vrhunske sportaše za čijom su implementacijom želju iskazali predvodnici najvećih sportskih klubova.

Uz jednog od najpoznatijih svjetskih sportskih liječnika hrvatskog porijekla, medicinskog savjetnika nogometnog velikana Real Madrid Niku Mihića na kongresu su sudjelovali liječnici najvećih sportskih klubova kao što su Atletico Madrid, Milano, Arsenal, Manchester United, LA Lakers, New York Yankees te dobitnici Nobelovih nagrada, ravnatelji ponajvećih bolnica za sportsku medicinu.

„Tijekom predstavljanja hrvatskog modela preventivnih pregleda kod mladih sportaša naglasili smo veliku važnost sportskih pregleda, prevenciju iznenadne srčane smrti, edukaciju o prvoj pomoći i onome što bi trebalo i može biti standard u cijelom svijetu. Mogu reći da su se kolege iz velike većine svjetskih klubova jako zainteresirali za naš model te smo napravili odličnu komunikaciju i kontakte s njima!“ - istaknuo je predstavnik projekta Pokaži srce, ravnatelj klinike Vaš Pregled i član Futbol Doctors Network Tomislav Madžar te dodao: „Razgovarajući s kolegama iz SAD-a vidjeli smo da oni uopće nemaju preventivnih sportskih pregleda za djecu jer je američkom zdravstvu to izuzetno skupo. Ulaganje u dijagnostičke metode koje mi u Hrvatskoj radimo za njihov je budžet preskupo. Tu možemo vidjeti da smo u ovom segmentu jako napredni. Naš model im se jako svidio te će u razgovorima sa svojim osiguranjima pokušati implementirati takav model u svoj sustav.“

Svoja razmišljanja i iskustva iznijeli su i brojni drugi ugledni svjetski liječnici. Temu "Medicinski hitni slučajevi na terenu" iznio je dr. Gary O‘Driscoll (Manchester United), Aspekte skrbi za elitne sportaše primijenjene na opću populaciju" dr. Niko Mihić (Real Madrid), "Osvojiti Nobelovu nagradu" dr. Carl Hendrik-Heldin (Predsjednik Nobelovog odbora),  "Anatomiju performansi" dr. Christopher S. Ahmad (New York Yankees) dok je na temu "Popravak hrskavice kod elitnih sportaša" govorio dr. Kristofer Jones (Los Angeles Lakers).

Kongres najelitnijih liječnika sportske medicine održan je u organizaciji Futbol Doctors Network. Ova organizacija osnovana je od strane grupe stručnjaka liječnika koji predvode medicinske službe najboljih svjetskim nogometnih klubova, surađuju sa sportskim timovima i profesionalnim sportašima. Njihov cilj je optimizirati brigu o igračima pružajući im pristup mreži najboljih liječnika i uslugama savjetovanja iz njihovih područja specijalizacije, optimizirajući performanse igrača, sprječavajući i upravljajući ozljedama te ubrzavajući oporavak igrača. Među osnivačima su liječnici Arsenala, Bayer 04 Leverkusena, Manchester Uniteda, Monaka, Real Madrida, Atletico Madrida, Benfice i AC Milana, koji su se udružili upravo kako bi stvorili centar izvrsnosti u medicinskoj skrbi za profesionalni sport.

Projekt Pokaži srce posvećen je zdravlju, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša. Od osnutka početkom 2022. godine na inicijativu PSK te uz pomoć Hrvatskog nogometnog saveza, u brojnim hrvatskim gradovima pregledane su tisuće sportaša i građana. Nositelj projekta Pokaži srce je Institut za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja, a širu podršku aktivnostima projekta dali su mnogi sportaši i institucije kao što su: Ministarstvo turizma i sporta RH, Hrvatski olimpijski odbor, istaknuta veleučilišta i sveučilišta, zdravstvene ustanove kao što su: Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište Sjever, Zdravstveno veleučilište, Specijalna bolnica Sv. Katarina, Therabody, Move to cure, Incrediwear, Viator. Projekt od prvog dana do danas podržava i veliki broj istaknutih sportaša, predvođenih ambasadorima i članovima stručnog stožera Hrvatskog nogometnog saveza: Ivice Olića, Marija Mandžukića i Vedrana Ćorluke, hrvatskom nogometnom reprezentacijom, ali i mnogim drugim sportašima iz različitih sportova.

Ovim događajem napravljen je važan korak naprijed u pružanju izvrsnosti u skrbi za sportaše. Hrvatska hrabro korača s najvećima i obećava svijetlu budućnost kada je u pitanju briga o zdravlju sportaša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:12