StoryEditorOCM

Dojenje je opet u fokusu, Blanka Vlašić pred početak Olimpijskih igara podijelila sretnu vijest: pa konačno!

Piše Sport SD
14. srpnja 2024. - 09:12

Blanka Vlašić uživa u majčinstvu. Maleni Mondo postao je centar svijeta naše proslavljene skakačice u vis. Pamtimo dane kada je lovila medalje i jurila za rekordom Bugarke Štefke Kostadinove, no danas Blanka u svom ‘novom životu‘ juri za Mondom i otkriva svakodnevno koje izazove pred majke stavlja roditeljstvo.

U mnogočemu je Blanka otkrila da je majčinstvo teže od vrhunskog sporta, no kako je savladavala letvicu, centimetar po centimetar, tako se sada bori i s izazovima majčinstva, korak po korak. No, kada se poveže vrhunski sport i majčinstvo, e tek tada dolazi do posebnih izazova za žene. Dugo je bilo nespojivo da se žena bavi sportom nakon što je rodila, a i dan danas to nije sasvim jednostavno, no stvari se polako mijenjaju. A i Blanka je sada otkrila veliku vijest.

Jedno od ključnih pitanja uvijek je - dojenje. Posebno je to osjetljivo pitanje za sportašice koje su i dalje aktivne, a Blanka je sada podijelila vijest koja odzvanja.

image
Adrian Dennis/Afp/Profimedia/Adrian Dennis/afp/profimedia

Zapravo, čudno nam je da ovako daleko u 21. stoljeću to već nije standard, ali eto. 

Uglavnom, vijest je da će se u Parizu, tijekom Olimpijskih igra, u Olimpijskom selu organizirati poseban ‘vrtić‘ za sportašice - dojilje, a na čelu će biti proslavljena američka atletičarka Allyson Felix.

Najodlikovanija žena u povijesti olimpijske atletike odgovorna je za novost u olimpijskom selu: dječju sobu.

Allyson Felix, osvajačica 11 olimpijskih medalja i ponosna majka dvoje djece, najavila je partnerstvo s Pampersom za pokretanje prve dječje sobe za dojenje u Olimpijskom selu. Dječji vrtić trebao bi debitirati u srcu Athletes‘ Village Plaza, središnjeg stambenog dijela sportaša tijekom Igara. Sportašicama dojiljama bit će dostupan prostor da se povežu i doje svoje bebe usred svojih natjecanja.

- Bilo je najvažnije podržati sportašice koje su majke - rekla je Felix za NBC Olympics.

image

Allyson Felix, objava Blanke Vlašić

Instagram Screenshot/

- To je prostor u kojem obitelji mogu pobjeći od svega i uživati ​​u udobnosti doma. Mogu se igrati i imati mjesta za hranjenje svojih beba.

Felix se nedavno pridružila komisiji sportaša pri Međunarodnom olimpijskom odboru (MOK), uživajući u prilici da bude "glas za mame sportašice" u svojoj ulozi.

- Ovdje sam kako bi majke i obitelji osjećale podršku. Imati malo normalnosti je sjajno, samo imati pravi prostor namijenjen za ovo - rekla je Felix.

U priopćenju IOC-a u kojem se najavljuje dječji vrtić navodi se da će biti dostupne maramice i pelene plus prostori za igru ​​i obiteljsko povezivanje.

- Trudnoća i majčinstvo ne moraju značiti kraj karijere za sportašice - rekla je Emma Terho, predsjednica Komisije sportaša MOO-a i dvostruka osvajačica olimpijske medalje u hokeju na ledu za Finsku.

- Ovaj vrtić omogućuje da se to dogodi, a istovremeno daje sportašima priliku da se usredotoče na Igre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. kolovoz 2024 14:11