StoryEditorOCM
Više od sportasitan kamen

Čudesna priča o novogodišnjim blizankama u Splitu ima posebnu sportsku notu, njihovih 120 sekunda najduže su u povijesti

Piše Pero Smolčić
2. siječnja 2024. - 14:21
Kako tradicija nalaže, djevojčice i mamu posjetio je i župan Blaženko Boban, koji je također oduševljen ovom neobičnom situacijom. Blaženko Boban/Facebook

Čudesna priča o splitskim sestrama blizankama ima i posebnu sportsku notu.

Prvo da ponovimo.

Jedna je blizanka rođena u 23.59 sati 31. prosinca, a druga 1. siječnja samo minutu nakon ponoći.

Sestre blizanke rođene su tako na različiti dan, u različitom mjesecu, ali i godini! 

- Zaista je neobična situacija bila noćas kada su blizanke rođene kao u Gibonnijevoj pjesmi. To će biti simpatična situacija u obitelji gdje će jedna curica slaviti rođendan u staroj, a druga u novoj godini, a sestre blizanke će biti i različito godište, jedna 2023., a druga u 2024. -  priznao je prof. dr. Damir Roje, pročelnik Zavoda za perinatologiju u KBC-u Split. 

E sad, riječ je o dvije minute, no u sportu to znači baš cijelu godinu. Recimo ako malešne Splićanke u neko doba odluče uzeti reket u ruke i zaigrati - tenis. Taj s sport igra po godištima, dvije godine u nizu. Pa je tako kategorija do 12, do 14, do 16 godina... I dok će starija seka recimo prerasti kategoriju do 12 godina i morati zaigrati sa starijim konkurenticama, ova mlađa oko 120 sekunda imat će još cijelu jednu godinu s igračicama do 12 godina.

Slično je i u ostalim sportovima. Dvije minute nekad su samo 120 sekunda, a u slučaju sporta znače cijelu godinu. Vrijedi znati  taj sportski aspekt čudesne splitske novogodišnje priče. 

Rano je još da se negdje upišu, ali eto, kad bude, da se i ovog teksta sjete. Da ih žulja, kao sitan kamen, na dnu cipele.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 17:58