StoryEditorOCM
Više od sportasilne emocije

Američki Nike ‘razbio‘ Adidas na domaćem terenu: DFB nakon 70 godina izbacio iz posla bavarskog diva

Piše M. Bi.
22. ožujka 2024. - 21:14

Odluka Njemačkog nogometnog saveza (DFB) da nakon 70 godina izbaci Adidas i za novog partnera njemačke nogometne reprezentacije imenuje američkog proizvođača opreme Nike izazvala je silne emocije, samim time i reakcije u cijeloj državi.

Dogodio se pravi potres. Nema tko nije reagirao, od sportaša, političara, gospodarstvenika, naravno "na zadnje noge skočili su" i navijači, javnost... Svima je šokantno i neprihvatljivo da na njemačkom dresu više neće biti tri čuvene Adidasove pruge.

- Adidas i crno-crvena-žuta boje njemačke zastave za mene su oduvijek bile nerazdvojne, kao dio njemačkog identiteta. Malo više lokalnog patriotizma, molim – kazao je ministar gospodarstva i vicekancelar Robert Habeck.

DFB je ugovor s Nikeom potpisao za razdoblje od 2027. do 2034. godine, vijest je objavljena samo nekoliko dana nakon što je Adidas izdao novu kolekciju pričuvnih dresova Elfa ružičaste boje, što je izazvalo brojne kritike navijača, te samo tri mjeseca prije početka nogometnog EURA koje se igra – upravo u Njemačkoj.

- Nike je iznio daleko najbolju ekonomsku ponudu čiji će iznos ostati tajna – kazao je predsjednik Upravnog odbora DFB-a Holger Blask.

Nijemce, majstore ekonomije, novac u ovoj priči ne zanima. Bavarski div Adidas jedan je od njemačkih nacionalnih ponosa, a sada ga je s dresa Elfa, još jednog njemačkog simbola, izbacio američki Nike.

- Reprezentacija koja je igrala s tri pruge bila je sinonim jednako kao što je lopta okrugla i kao što utakmica traje 90 minuta – rekao je Markus Soder, predsjednik vlade Bavarske, gdje je i sjedište Adidasa.

Razočarenje je izrazio i ministar zdravstva Karl Lauterbach:

- Odabir američke tvrtke je pogreška. Trgovina uništava dio domovine i tradicije.

Svemu usprkos, povratka nema. Američki Nike porazio je njemački Adidas – usred Njemačke.

image
Kirill Kudryavtsev/Afp
image
Kirill Kudryavtsev/Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:55