StoryEditorOCM
Više od sportaRARITETAN SLUČAJ

Aljoši Asanoviću stižu milijuni o kojima nije mogao ni sanjati, a predsjedniku saveza - zatvor!

Piše Robert Šola/SN
25. srpnja 2024. - 14:37

Sportski arbitražni sud za sport (CAS) donio je konačnu odluku u predmetu bivšeg vatrenog Aljoše Asanovića protiv Zambijskog nogometnog saveza i to tako da je u cijelosti odbio žalbu Zambijskog saveza te potvrdio odluku FIFA-e, s kojom je naloženo da taj savez plati Aljoši Asanoviću novčani iznos od preko milijun USD!

Radi se o zaista raritetnom slučaju u povijesti sudovanja FIFA-e, a o čemu su Sportske novosti prve pisale još u kolovozu 2023. godine, nakon što je FIFA donijela Odluku u korist Asanovića za isplatom ovog milijunskog novčanog iznosa. Podsjećamo da je Asanović raskinuo ugovor sa Zambijskim savezom zbog neisplate svega 15.000 USD.

Kako se Zambijski nogometni savez na čelu s Predsjednikom Andrew Kamanga nije pomirio s odlukom FIFA-e, oni su podnijeli žalbu pred CAS-om tražeći da se odluka FIFA-e stavi van snage, tvrdeći da raskid Asanovića nije bio valjan te da nema osnova za isplatom ovog velikog novčanog iznosa. CAS je nakon provedenog postupka odbio sve prigovore Zambijskog nogometnog saveza i potvrdio u cijelosti Odluku FIFA-e, pišu Sportske novosti.

Podsjećamo Asanović je za ovaj slučaj angažirao poznatog splitskog odvjetnika Davora Radića, specijalistu za sportsko pravo i danas člana Nogometnog suda FIFA-e, koji je zastupao u ovom predmetu našeg legendarnog Vatrenog te naposljetku dobio spor i osigurao mu isplatu od preko milijun USD. Upravo zbog toga kontaktirali smo Radića:

- Da, mogu potvrditi da mi je CAS prije nekoliko dana dostavio svoju Odluku s kojom je u cijelosti potvrdio Odluku FIFA-e i odbio sve prigovore Zambijskog nogometnog saveza. Dakle, predmet je pravomoćan i konačno je utvrđeno da je Zambijski nogometni savez u cijelosti kriv za raskid ugovora, a zbog čega su u obvezi isplatiti mome klijentu g. Asanoviću naknadu štete zbog tog neosnovanog raskida.

Ovaj slučaj podigao je dosta medijske prašine ne samo u Zambiji već i u Africi, s obzirom na izjave Predsjednika Zambijskog nogometnog saveza Andrew Kamanga, koji je u javnosti neprestano tvrdio da FIFA nikakvu odluku nije donijela te da nikakav novac nisu dužni isplatiti Asanoviću.

- Što se tiče dotičnog gospodina mogu samo reći da sam nakon donošenja odluke od strane FIFA-e odmah poduzeo pravne radnje protiv njihovog saveza i njega osobno te tražio dodatno da se uključi i njihova država u rješavanje ovog slučaja,jer se njihov nogometni savez financira od strane države te dodatno i FIFA-e koja svake godine, kao i svim drugim nacionalnim nogometnim savezima, doznačuje određena značajna novčana sredstva na ime tzv. sredstava za razvoj.

Što se na kraju dogodilo, je li država reagirala?

- Država se potom uključila u kontrolu rada saveza te je krajem travnja 2024. godine Predsjednik Zambijskog nogometnog saveza uhićen od strane njihovih državnih vlasti i optužen za kaznena djela pranja novca.

Kada po vama Asanović može očekivati isplatu novca?

- Nadam se uskoro, ali ne znamo točno kada će to biti. To sve zato što disciplinski postupci pred FIFA-om protiv nacionalnih saveza nisu tako jednostavni i brzi kao što su protiv nogometnih klubova, s obzirom na to da kao sankcije savezu prvo idu djelomična uskraćivanja isplata od strane FIFA-e, a tek nakon toga izriču se teže sankcije.

Kako god, milijun dolara, a i poveća suma novca od kamata sjest će na račun Aljoše Asanovića. Da mu je netko rekao da će za devet mjeseci rada u Zambiji dobiti toliki novac, samo bi se nasmijao. Dug od 15.000 dolara na kraju se pretvorio u milijun na koji treba dodati i pozamašne kamate...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 14:56