StoryEditorOCM
Više od sportaSportsko ime

Ako želiš trofej, zovi magistricu ekonomije iz Zmijavaca, djevojka dominira, a Gospino polje slavi njeno ime

Piše Frane Vulas
11. siječnja 2024. - 10:40

Košarkašice Raguse u protekloj 2023. godini osvojile su dvostruku krunu, Premijer ligu i Kup Ružice Meglaj-Rimac. Time su naravno postale jedne od naših kandidatkinja za osvajanje titule ekipe godine u izboru Sportsko ime Dalmacije. Na putu do oba trofeja ključnu ulogu u sastavu trenerice Cvetane Matić imala je iskusna 30-godišnja Iva Todorić.

Ako želiš trofej - zovi Ivu. Čak devet je puta tijekom karijere Todorić osvojila prvenstvo Hrvatske, a sedam puta Kup Ružice Meglaj-Rimac. Rekorderka Anđa Jelavić ima ukupno 17 osvojenih domaćih trofeja, deset kupova i sedam prvenstava, ali Todorić opasno nadire. Ima samo jedan manje, 16 osvojenih trofeja. Hipotetski, već ove sezone Todorić bi mogla postati rekorderka.

Magistrica ekonomije iz Zmijavaca Todorić od ljeta 2019. godine članica je Raguse i zabija, skače, asistira... Motor je igre Dubrovkinja, osvojenih trofeja Raguse. Šest naslova prvaka osvojila je s Medvešćakom, ovo joj je bio treći s Ragusom. Treći je to bio uzastopni naslov prvakinja za Dubrovkinje, u finalnoj seriji u svibnju su s 3:0 bile bolje od Trešnjevke 2009. U posljednjoj trećoj utakmici bilo je uvjerljivih 78:48 za sastav iz Gospinog polja, a Todorić je u tom susretu imala double-double učinak od 17 poena i 10 skokova. Prethodno je Todorić bila MVP regularnog dijela Premijer lige košarkašica.

A prije toga, u travnju, na Final fouru Kupa Ragusa je bila bolja od domaće Pule Moviter u polufinalu te također od Trešnjevke 2009 u finalu s tada ipak tijesnih 66:64. Todorić je bila najkorisnija igračica finalnog turnira kupa. Šteta što je već neko vrijeme ne gledamo i u reprezentaciji.

Vrhunski sportaši i sportašice u ključnim trenucima, utakmicama, trebaju zadržati hladnu glavu, prisebnost, dati najbolje od sebe. A Todorić u tom susretima kada se odlučuje o trofejima ima nevjerojatnu statistiku. Nikada u karijeri Todorić nije izgubila finale, a nastupala je sa svojim klubovima u sedam finala kupa, devet finala prvenstva. Dakle, 16 finala - 16 osvojenih trofeja. Ukupno je 11 finala odigrala u dresu Medveščaka, pet u dresu Raguse.

Ove sezone opet su Dubrovkinje i Todorić u borbi za naslov prvakinja, u lovu i na novi trofej u Kupu. Nastupale su također i u Fiba Eurocupu. U tom su natjecanju bile jedini klub bez strankinje u svom rosteru.

image

PASICA SPORTSKO IME DALMACIJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:25