StoryEditorOCM
Više od sportai to je gotovo

Akcija ‘Ivane, vrime je‘ konačno urodila plodom, jedan od najvećih već od 1. siječnja postaje član ponosa Dalmacije

Piše Sport SD
21. prosinca 2023. - 10:34

‘Ivane vrime je‘, akcija koju su pokrenuli simpatizeri Šahovskog kluba Mornar po uzoru na navijače Hajduka urodila je plodom. Najbolji hrvatski šahist svih vremena Ivan Šarić od 1. siječnja 2024. biti će novi igrač jednog od najstarijih šahovskih klubova u Dalmaciji.

Ivan je bio europski i svjetski juniorski prvak i tada je bilo jasno da mu se smiješi velika karijera. Potom je 2014. na Šahovskoj olimpijadi pobijedio je Magnusa Carlsena, prvaka svijeta i po mnogima najboljeg igrača u povijesti šaha. Vrhunac karijere doživio je 2018. kada je postao prvak Europe. 2022. uzeo je još jednu medalju na  pojedinačnom EP-u (brončanu), a na nedavnom ekipnom Prvenstvu Europe u Budvi briljatnom igrom predvodio je našu reprezentaciju. Ivan se sada u naponu snage s 33 godine, na ‘velika vrata‘ vraća u svoj matični klub. Zanimljivo je da je iz kluba otišao iste godine (2006.) kao i Ivan Perišić iz Hajduka. Dakle jedan Ivan se vratio, a drugi se očekuje.

Inače Ivan je i ponikao u Mornaru upisavši se u klub kad je imao samo 5 godina, a posljednjih 15 godina nastupao je za riječku Liburniju

Za ŠK Mornar ovo je najvažniji prelazak u 72 godine postojanja kluba. Zanimljivo je da je u Mornaru poniklo čak 7 hrvatskih velemajstora, čime se u svijetu malo koji klub može pohvaliti, međutim klub nikad nije osvojio kup ni prvenstvo. Glavni razlog je što bi se nakon igračke afirmacije ključni igrači prebacivali u financijski bolje stojeće klubove. Ekipa je i bez Ivana bila jaka te je aktualni državni viceprvak, dok ovim prelaskom snovi o tituli  šahovskog prvaka Hrvatske postaju itekako realni.

image
Duje Klarić/Cropix
image

Ivan Šarić i Željko Kerum

Duje Klarić/Cropix
image

Ivan Šarić

Paun Paunovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:06