StoryEditorOCM
Vaterpolobarakude za zlato

Tucak najavio veliko finale protiv Mađarske: ‘Nakon pobjede nad Italijom atmosfera je u hotelu bila kao da je pogreb, nije bilo slavlja‘

Piše Ivan Renić
9. rujna 2022. - 12:00

Velika bitka s Talijanima je za našim vaterpolistima. Ma, i rat, možemo slobodno kazati. Sve su preživjele Barakude i sada ih na putu do zlata u veličanstvenoj atmosferi Spaladium Arene očekuju samo Mađari. Pripreme su u punom jeku. Potvrdio je to izbornik Ivica Tucak na druženju s novinarima.

- Prijete kontrama, drže ruke visoko, zahtjevno će to biti za naše. Trošit ćemo se, Mađari su fenomenalni šuteri. Vidjeli smo što su napravili Španjolcima. Svaki pokušaj povratka u zonu su ih raketirali. Manhercz je i nas torpedirao u Tokiju. Zalanki je jedan od najboljih na svijetu, ono što je nama bio Sukno.

Što nam spremaju Mađari?

- Remetit će nas ulaskom drugog centra. Imaju i još dvojicu jakih aduta. Vratar Vogel i kapetan Jansik. Bit će opasnost za nas. Oni su također pomladili reprezentaciju. Nakon neuspjeha na Svjetskom prvenstvu izbornik je shvatio da mu je bolje imati ovakvu ekipu, nego zvijezde koje igraju s pola gasa. Danas je to opet sjajna momčad.

Što Hrvatska još može popraviti?

- Protiv Mađara blok mora biti još bolji. Talijani su nam dali nekoliko golove tamo gdje Marko nije mogao stići. Morat ćemo biti koncentrirani cijelu utakmicu. S Talijanima je bio rat i koncentracija je padala. Ali sada nas ne očekuju šuteri, nego bombarderi.

Uoči polufinala ste rekli da je Hrvatska favorit 55-45. Prognoza za finale?

- Da ne rušim špurijus kažem da smo opet favoriti 55-45. Imam dovoljno iskustva, Europskih prvenstava, Olimpijskih igara... Razgovarao sam i s Ratkom Rudićem. Dao mi je pravi savjet. Rekao mi je da igračima moram iskomunicirati da ostanu mirni, hladni kao led. Vidjeli ste da sam i ja bio takav sve dok me sudački kriterij nije izbacio iz takta.

Bjesnili su Talijani nakon susreta, bunili se, tražili pravdu...

- Neka dobro pogledaju utakmicu, pa onako ljudski, iskreno priznaju kakav je bio kriterij. Ja sam nakon svakog poraza bio gospodin i pružio ruku. Nije Hrvatska danas u milosti sudaca kao što su oni bili 20 godina, samo ću to reći. Moramo biti sportaši prije svega.

Nakon velike pobjede nije bilo slavlja.

- Atmosfera je u hotelu bila kao da je pogreb. Nije bilo slavlja jer i igrači su svjesni da još imamo posla.

Italija je već prošlost, a Mađari budućnost! Bitka za zlato samo što nije počela.

- Očekujem istu utakmicu, možda za nijansu još i težu. Mađari su još agresivniji, pa i prljaviji. To će biti na rubu incidenta. Ali s našom reprezentacijom više nitko neće ulaziti u „fajt” jer i mi imamo oružje za to.

Veliki dobitak za naše na ovom turniru je i povratak bekova.

- Na Svjetskom prvenstvu smo igrali sa samo jednim bekom Burićem. Danas su tu Bašić, Lazić, Žuvela, Biljaka. Bit će fizički užasno zahtjevna utakmica. Obrambeni blok će morati biti na razini. Morat ćemo igrati agresivno, po cijenu ne znam koliko isključenja. Ne želim da pustimo Marka na streljanu. S igračem manje se branimo izvanredno, to je najbolji segment naše igre.

Sjetio se Tucak i riječi velikih trenera.

- Govorili su kako se jedna utakmica može dobiti napadom, ali turnir se osvaja obranom. Svetislav Pešić kazao je i kako reprezentaciju ne čini 15 najboljih igrača, nego 15 koji međusobno najbolje funkcioniraju – podvukao je Tucak za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 08:38