StoryEditorOCM
VaterpoloPOČELO JE

Srbi ‘poludjeli‘: Hrvati kradu naše medalje! Kakva provokacija pred finale sa Srbijom, na silu mijenjaju povijest!

Piše Marko Bilić
10. kolovoza 2024. - 14:41

Znali smo da će biti raznih "uvertira", uvijek je tako kad Hrvati i Srbi igraju nešto, a pogotovo mora biti kad se radi o olimpijskom finalu. Ali, prebrzo je, brate, krenulo, nisu se polufinala još "ni ohladila", a već je počelo žestoko.

Prvi su potgenuli Srbi. Pukli skroz. Da su im Hrvati ukrali olimpijske medalje u vaterpolu. Jer je Jutarnji list napisao da je ovo u Parizu službeno četvrta olimpijska medalja od neovisnosti, ali da su Hrvati itekako zaslužni i za onih sedam koje je bivša Jugoslavija osvojila. Da je to 11, a ne četiri.

I eto belaja. Srbi poludješe, "ne kradite nam naše medalje"! Jer, one jugoslavenske su njihove. Srbija je, kažu legalni, pravni, zakonski, službeni, što god... nasljednik svih jugoslavenskih medalja.

"Kako je vaterpolo najtrofejniji ekipni sport na Olimpijskim igrama za Srbiju, tako je i za Hrvatsku, uz rukomet. "Barakude" su osvajale srebro 1996. i 2016. godine, pa zlato 2012. dok će se i sada okititi medaljom, vidjet ćemo samo kojega sjaja, dok su sada hrvatski mediji u pokušaju da uveličaju uspjeh svoje reprezentacije - počele da "menjaju istoriju". Tako je "Jutarnji list" odjednom izračunao da Hrvatska ima 11 olimpijskih odličja!?", piše portal Mondo i prenosi "sporni" dio teksta koji naziva – skandaloznim:

"Dakle, hrvatski će vaterpolisti u Parizu osvojiti četvrto olimpijsko odličje za Hrvatsku, no hrvatski su vaterpolisti u Parizu "potpisali" ukupno već 11. olimpijsko vaterpolsko odličje.

image
Tom Dubravec/Cropix

Redom je to izgledalo ovako: srebra su osvojena u Helsinkiju 1952. godine i Melbourneu 1956. i treće u Tokiju 1964. Usljedilo je zlato u Meksiku 1968, zatim srebro u Moskvi 1980., pa zlato u Los Angelesu 1984. i konačno u Seulu 1988.

Red je red, Tucak i njegovi igrači neka ne zamjere - na zasadima tih davnih, takođe vrlo uspješnih vremena u kojima su briljirali njihovi prethodnici - oni danas beru plodove svojeg mukotrpnog rada. Bravo za hrvatske vaterpoliste, bravo za najtrofejniji hrvatski ekipni sport".

Mondo se, pritom, poziva i na izjavu Zlatka Mateše, predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora, koji je baš za Jutarnji ispričao da je Srbija prema statutu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) punopravna nasljednica svih nastupa i medalja koje je bivša država osvajala od 1920. do 1988. godine.

- Za nas su hrvatski osvajači medalja u dresu Jugoslavije hrvatski olimpijci, ali formalno-pravno HOO ne može sebi pribrojiti te medalje - rekao je Mateša.

image
Tom Dubravec/Cropix

Mondo nadalje navodi "s obzirom da je Olimpijski komitet Srbije pravni naslednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta i Olimpijskog komiteta SCG, sve medalje koje su osvojene od 1912. godine pripadaju Srbiji, nikako ne Hrvatskoj koja se od 1992. godine natječe pod novom zastavom.

I za kraj poručuje: "sve medalje koje je osvojila Jugoslavija od 1920. do 1988. godine pripadaju samo jednoj zemlji - našoj!"

A to što su te medalje osvajali i neki Hrvati, Slovenci i drugi, nema veze. Samo da se piše.

Eto, finale je sutra, a zagrijavanje je već počelo. Samo da ne bude – pregrijavanje.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 09:22