StoryEditorOCM
Vaterpoloi to je moguće

Riječani se odrekli Lige prvaka i prepustili mjesto Zagrepčanima: ‘To je bila njihova želja, nismo ih mogli siliti‘

Piše Iva Majić
17. srpnja 2024. - 19:15

Klupske kapice odavno su na odmoru. No, jasno da oni koji ih nose ne miruju, već se pripremaju za najveće sportsko natjecanje koje kreće 26. srpnja. Olimpijske igre su pred vratima, a hrvatski vaterpolisti trenutno u Šibeniku odrađuju završne pripreme uoči puta u Pariz.

I brojni oni, pa gotovo zapravo svi igraju u nekim od domaćih klubova. I eto, iako smo na klupske obaveze zaboravili, jer ih nema, malo ćemo pogled baciti prema naprijed i na ono što nas čeka u jesen.

Naime, vrlo je moguće da će čak tri hrvatska kluba igrati Ligu prvaka. Najelitnije klupsko natjecanje osigurali su jadranaši, kao prvaci Hrvatske, a još dvije domaće momčadi imaju velike šanse za izboriti LP, kroz kvalifikacije. To su Jug Adriatic osiguranje i zagrebačka Mladost. I ne bi to ništa bilo čudno, odnosno ovog teksta ne bi ni bilo da žapci, sad već prošlu sezonu, nisu završili na četvrtom mjesto u Prvenstvu Hrvatske. Podsjetimo, riječko Primorje EB pobijedilo je Mladost u majstorici za broncu, a treće mjesto je posljednje s kojeg se ide u Ligu prvaka, točnije kvalifikacije.

Četvrto mjesto u Hrvatskoj nudi Eurokup, što je razina ispod, ali i natjecanje koje Primorje EB želi igrati. S Kvarnera su se dakle odrekli svog mjesta i predali ga Mladosti koja će tako bez obzira na "drvenu medalju" u prošloj sezoni imati priliku igrati Ligu prvaka. A nekako je za očekivati da će uspješno odraditi kvalifikacije, s obzirom na pojačani roster.

Podsjetimo, na Savu su se vratili: Ante Vukičević, Luka Bukić, Ivan Marcelić, Franko Lazić, Konstantin Harkov, Josip Vrlić, Matias Biljaka, Andrija Bašić, Mislav Vrlić, ali i legendarni bivši hrvatski reprezentativac, Ivan Buljubašić.

image

Slavlje igrača Jadrana nakon pobjede u finalu protiv Juga i osvajanja naslova prvaka Hrvatske. No, i sastav splitskog kluba bit će od iduće sezone u izmijenjenom sastavu, jer petorica su se vratila "kući". (Luka Bukić, Ivan Marcelić, Matias Biljaka, Konstantin Harkov i Josip Vrlić).

Jakov Prkić/Cropix

Sve je po pravilima

- Bez Primorja i njihove molbe od ovakve situacije ne bi bilo ništa. Oni su nas kontaktirali, uputili molbu prema Hrvatskom vaterpolskom savezu (HVS) da s ovom idejom idemo prema LEN-i. Zahtijevali su da odmah krenu igrati Eurokup, a da Mladost koja će od iduće sezone biti u pojačanom sastavu upadne na to mjesto – objasnio je Mladen Drnasin, predsjednik HVS-a, pa nastavio:

- Nama je, kao Savezu u interesu da imamo što jače klubove koji će biti konkurentni u natjecanjima koje igraju. S obzirom na financijsku situaciju u Primorju, promjene u momčadi za iduću sezonu, nismo ih mogli siliti na nešto što im neće odgovarati. Oni su izrazili svoje želje, a za hrvatski vaterpolo je ispalo dobro, jer bolje da na to mjesto upadne neki hrvatski klub, nego strani – dodao je Drnasin.

Dapače, ovo je korektan potez Primorja, kao i HVS-a, budući da riječki klub nije kvalitativne razine za ući u nadmetanje s najboljima u Europi. Sumnjamo kako bi prošli i kvalifikacije za LP, pogotovo nakon što su ostali bez vođe momčadi, Draška Brguljana, ljevaka Kas Te Riele te nadarenog centra Lovre Paparića.

I uistinu je za "hrvatski vaterpolo ispalo dobro", jer da se ovakva situacija dogodila u nekoj od prošlih sezona, lako je to mjesto moglo primjerice završiti u rukama nekog talijanskog kluba. Ovako s punim pravom možemo očekivati tri domaća sastava u najelitnijem natjecanju u kojem neće biti samo pasivni sudionici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 14:51