StoryEditorOCM
VaterpoloAmaterke i profiji

Ravnopravnost spolova malo sutra!? Vaterpolistice igrale pet susreta u pet dana, vaterpolistima četiri dana odmora

Piše Frane Vulas
9. siječnja 2024. - 21:22

U vaterpolu je borba za ravnopravmost spolova po kriteriju ritma natjecanja otišla u neku valjda posve drugu krajnost. Vaterpolisticama reprezentacije Hrvatske je očekivani poraz u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Eindhovenu od favorizirane Španjolske 6:17 bio ukupno čak peti susret u isto toliko dana! U isto vrijeme vaterpolisti Hrvatske su sinoćnjim porazom nakon peteraca od Crne Gore u Dubrovniku izborili plasman u četvrtfinale, otišli su za Zagreb, gdje ih idući protivnik čeka tek u petak, poslije čak četiri dana odmora usred turnira.

Vaterpolistice Hrvatske su u pet dana na Euru odigrale pet utakmica, tri u skupini, jedan u ‘lažnoj osmini finala‘ i četvrtfinale. Vaterpolisti Hrvatske su u prvih pet dana dosad odigrali samo tri susreta u skupini, nisu morali igrati ‘play off‘ kao kolegice. Pa će kad se sve zbroji prije četvrtfinala imati čak četiri slobodna dana. Ravnopravnost spolova?!

Još je sve skupa apsurdnije ako se zna da su vaterpolisti Hrvatske pravi profesionalci, a djevojke koje igraju u potpuno suludom, iscrpljujućem ritmu u pravilu su - amaterke.

Problem je dobrim dijelom nastao kada je izraelska Netanya zbog posljednjih zbivanja u tom dijelu svijeta ostala bez domaćinstva EP-a koje je trebala ugostiti u obje konkurencije od 3. do 16. siječnja. Uskočili su u zadnji trenutak Dubrovnik i Zagreb kao domaćini muškog EP-a i nizozemski Eindhoven kao domaćin ženskog. Muški Euro traje 12 dana (16 momčadi, od 4. do 16. siječnja), ženski samo osam dana (16 ekipa, Divizije A i B, igra se od 5. do 13. siječnja). Prvi slobodan dan vaterpolisticama Hrvatske slijedi sada nakon eliminacije od Španjolske, a prije početka razigravanja za pozicije od 5. do 8. mjesta.

image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 14:18