StoryEditorOCM
VaterpoloJunak, junačina

Odveo je Hrvatsku na krov svijeta! Evo tko je Mate Anić, junak Barakuda: već je u braku, diplomirao je...

Piše Sport SD
17. veljače 2024. - 17:01

Mate Anić je junak Hrvatske! Opet, još jednom! Nakon čudesno obranjenog peterca protiv Francuske, isto je učinio i u finalu kontra Italije. ‘Skinuo‘ je ključni peterac i donio hrvatskoj svjetsko zlato! Opet ga je izbornik Ivica Tucak posla na vrata u raspucavanju. Uskočio je u bazen umjesto Marka Bijača i napravio još jedno čudo, ovaj put vrijedno titule svjetskog prvaka.

Mate je godinama prvi vratar Jadrana, netko na koga se momčad sa Zvončaca mogla osloniti sve od 2017. kad je došao u klub iz POŠK-a koji je bio međustanica.

- Moj prvi klub ipak je bio Hajduk. Tata me odveo na trening i prije nego sam se upisao u osnovnu školu. Trenirao sam četiri godine, ali došlo je do zasićenja i prešao sam u vaterpolo, u Mornar. U početku mi je vaterpolo bio samo hobi, ali kad sam prvi put pozvan u reprezentaciju i kad sam počeo trenirati s prvom momčadi Mornara, počeo sam priču shvaćati ozbiljno - počeo je svoju povijest u kapicama Anić.

image
Ante Čizmić/Cropix

Objasnio je i kako je postao vratar.

- Kad sam se upisao u ljeto 2006., svi su bili brzi plivači i dobri s loptom, a ja sam plivao sporo i odlučio stati na vrata.

U Jadran je stigao 2017., proveo potom jednu sezonu u francuskom Reimsu, a na Zvončac se vratio u ljeto 2021. Na polovini pretprošle sezone čelnici kluba odlučili su pa pokazalo se i reprezentacija. Potvrdio je to sada i Anić.

Ovaj je 28-godišnji splitski sportaš prilično raznovrstan, dok grabi prema hrvatskom i europskom vrhu s Jadranom, našao je vremena i posvetiti se učenju, završio je stručni studij na Građevinskom fakultetu, a stigao se i oženiti. Supruga Dea i kći Noemi navijaju za sretnog tatu.

image
Osobni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 14:20