StoryEditorOCM
Vaterpolo‘idemo do kraja‘

Nakon Gruža, Hrvatska svoj put nastavlja ‘na Savi‘, Paškvalin ‘secirao‘ Dubrovnik: U ovome smo slabi, skor je baš loš

Piše Iva Majić
9. siječnja 2024. - 15:29

Hrvatska vaterpolska reprezentacija krenula je iz Dubrovnik prema Zagrebu. Gruž je bio domaćin iz snova, zadnje dane „pod zidinama” disalo se za ovaj sport, a karte nije bilo ni za lijeka, jer se nešto više od 2000 mjesta za sva tri susreta razgrabilo odmah. 

No, sada se ovaj dio turnira u kojem će se boriti za odličja seli u glavni grad. Izabranici Ivice Tucka ostvarili su neki prvi, širi cilj, a to je direktan ulazak u četvrtfinale, što znači i plasman na Svjetsko prvenstvo u Dohi koje se igra već sljedeći mjesec. Hrvatska će u borbu za završnicu malo težim putem nakon poraza protiv Crne Gore koja je slavila u raspucavanju peteraca (15:13), ali dobra je vijest da će biti dana za odmor, jer je četvrtfinale na rasporedu u petak 12.1. u 18:30. Protiv koga? Najvjerojatnije je kako će to biti Grčka, koja još mora odigrati za ulazak među najboljih osam, ali nekako je logično za očekivati kako svjetski viceprvaci i srebrni s Olimpijskih igara, neće imati problema u tom susretu, tko god bio s druge strane.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Dubrovniku ćemo za domaćinstvo, organizaciju i atmosferu dati čistu peticu, a što je s prezentiranim u samom bazenu nakon odigrane grupne faze?

- Što se tiče hrvatske reprezentacije, igramo izvanrednu obranu i igrača manje, ono što moramo popraviti je igrač više, što je evidentno. Tu smo slabi, u tom skoru, ali mislim da će se forma kroz turnir dizati i da možemo ići do kraja s ovom momčadi – počeo je proslavljeni hrvatski vaterpolist, Tomislav Paškvalin, kojeg smo sreli na Mladosti.

Taj igrač više je, kako kaže i sam Paškvalin evidentno loš. U prvoj utakmici protiv Španjolske šut u tom segmentu je bio na 39 posto, da bi protiv Francuza bilo i gore. Prvi realizirani bio je iz osmog pokušaja, a nakon toga smo dodali samo još jedan od ukupnih 13 (15 posto). Već se tada spominjalo kako „mora” proraditi taj dio igre i on se zaista poboljšao u zadnjoj predstavi u Gružu. Protiv Crne Gore smo završili sa 6 od 13 (46 posto), što je veliki pomak u odnosu na susret prije, ali i dalje siromašno. Kao da nedostaje odlučnosti i hrabrosti u tom segmentu i to neopravdano. Nema se Hrvatska što ‘sramiti‘, jer u svom rosteru ima se s čime pohvaliti. Naime, kad smo kod igrača, svih 15 koji su na popisu igraju najveće klupsko natjecanje Ligu prvaka, a ne bi se našli tamo da nemaju što pokazati u bazenu. Ima onih koji su pogađali ‘bombe‘, spašavali u zadnjim trenutcima, ali nećemo još prozivati nikoga.

- Nisam sklon izdvajanju, jer momčad je ta koja čini rezultat i još je rano za davanje nekih pohvala pojedincima. Neka završi ovaj turnir do kraja, nadamo se pozitivno za nas pa ćemo onda eventualno izdvojiti nekog tko je iskakao. No, u ovom trenutku najbitnija je kvaliteta momčadi i njena zajednička igra – dodao je Paškvalin.

Petica i organizaciji

Upravo tako, a dodatno raduje to što Hrvatska ima široku lepezu igrača koji su se upisali u strijelce. Samo njih dvojica koji su bili u bazenu nisi uspjeli do gola, a to su Zvonimir Butić i Filip Kržić, ali upravo su spomenuti igrači jedni od onih koji imaju najmanje radnog staža pod kapicom reprezentacije, pa vjerujemo kako će uskoro doći i njihovih „pet minuta”. 

Dakle, posebno nikoga iz reprezentacije nećemo hvaliti, ali ipak ima onih koje jesmo već nakon prvih par dana, a istog mišljenja su mnogi, pa tako i umirovljeni vaterpolist.

- Komplimenti organizatoru i svima koji su sudjelovali u ovom brzom projektu. I Dubrovniku i Zagrebu, Hrvatski vaterpolski savez je pokazao kako iza sebe ima dobru organizaciju, od Zagreba 2010., Splita 2022. i sada ovo. Rijetko koji savez bi mogao to napraviti, kao što je to uspio HVS – zaključio je Tomislav Paškvalin.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:29