StoryEditor
Vaterpolootvoreno za sve

Na poljudske bazene od sada mogu i rekreativci, a treninzi vaterpolista održavaju se po strogim pravilima: ‘Nema ni kontakta ni potapljanja‘

19. svibnja 2020. - 09:26
Plivači treniraju od 6 do 9.30 sati, te od 15 do 17.45 sati, a ostali termini su za vaterpolisteJakov Prkić/Hanza Media

Nakon dvomjesečne stanke, bazeni na Poljudu od jučer su ponovno otvoreni za članove sportskih klubova, te za građane rekreativce koji koriste vanjski plivački bazen s tri pruge.

Iako su rekreativci jučer mogli doći tek nakon 15 sati, od danas su im vrata otvorena cijelog dana. Točnije od 6 do 21.30 sati, osim u razdoblju od 13.30 do 15 sati kada se prostori dezinficiraju.

– Građani će u objekt moći ulaziti po dvoje, a ako u isto vrijeme dođe njih više, onda će morati malo pričekati. Cijena je ostala ista - 25 kuna po danu, a određenim kategorijama ulaznica je jeftinija – kaže Gordon Cerjan, rukovoditelj centra "Bazeni Poljud", te nastavlja:

– Građani mogu slobodno dolaziti. Na ulazu moraju ostaviti svoje podatke i neka se pridržavaju uobičajenih mjera održavanja osobne higijene. Moraju se tuširati prije ulaska u bazen, a nakon treninga se moraju što kraće zadržavati pod tuševima i u svlačionici, maksimalno 15 minuta. U slučaju da su bolesni ili prehlađeni neka ne dolaze!

Cerjan dodaje da u svibnju inače nema velikog interesa rekreativaca, pa bi u ovo doba godine bilo 40-ak građana tijekom cijelog dana.

– Budući da u Dalmaciji počinje toplije vrijeme, mnogi koji su željni plivanja se odluče za more – tvrdi naš sugovornik.

S treninzima je počelo i nekoliko uzrasnih kategorija sportaša. Prilikom ulaska na bazene predaju popis s osobnim podacima kako bi se, ako se naknadno utvrdi da je netko među njima zaražen koronavirusom, u što kraćem roku moglo utvrditi tko je s kim bio u kontaktu.

Nakon što je centar "Bazeni Poljud" dobio preporuku županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo o korištenju bazenskih površina održani su sastanci s klubovima na kojima su se dogovorili o terminima treninga. Tako plivači treniraju od 6 do 9.30 sati, te od 15 do 17.45 sati. Vaterpolistima "voda" pripada od 10 do 13.30 sati, te nakon 18.30.

– Između plivača i vaterpolista naš higijeničar obavlja dezinfekciju svlačionice – veli voditelj centra.

Skakači u vodu treniraju od 9.30 do 11 sati, dok klub sinkroniziranog plivanja "Dolfina" nije počeo s radom, te će, napominje Cerjan, 1. lipnja javiti hoće li i kada nastaviti sa svojim aktivnostima.

Zadnja tri tjedna bazene su koristili samo vrhunski sportaši – olimpijci, kandidati za olimpijske igre i sportaši koji su bili pretendenti za europska i svjetska prvenstva, te prve momčadi u seniorskoj konkurenciji - vaterpolisti "OVK Poška", "Mornara" i "Jadrana", te igračice "Jadrana" i "Bure".

– Ovo nam je četvrti tjedan u bazenu i prvi tjedan da situacija - normalna. Naime, tri tjedna smo trenirali u grupama po četvero, pa je ovo sada za nas radosni trenutak jer smo svi na okupu. No, i dalje su nam zabranjeni fizički kontakti i potapljanja koja su dio vaterpolo treninga. Tako je trening i dalje baziran na plivanju s distancom i radu s loptom s distancom – priča nam Mile Smodlaka, trener "jadranaša".

Evo kako su izgledala prva tri tjedna:

– Čak ni onda kada je prije tri mjeseca moja supruga Vesna među prvima imala Covid-19 s blagim simptomima, nisam se osjećao toliko loše kao na prvom treningu kada nam je omogućeno da treniramo. Vidite prazni bazen, nikoga oko vas, nema kolega, nema djece, nema šušura, svi smo na distanci, cijeli bazen je za četvoricu igrača, upisujemo se na porti, nema rukovanja...

Tu u biti vidite u kakvoj ste se situaciji našli u kratkom razdoblju. To su bili momenti kada smo se pitali do kada će to trajati, ima li uopće smisla to što radimo, hoće li sport uopće postojati kakav je bio do sada, te hoće li se igrati i za koga uopće sve to skupa radimo. Tada se još ništa od toga nije znalo, tako da je to bilo baš ružno iskustvo. Bogu fala, nije dugo trajalo. Sada smo učinili ogroman korak naprijed i nadamo se da će ti koraci biti sve veći i veći. Nama je bitno da kao sport funkcioniramo i da se održimo. Hoće li to biti lijep vaterpolo? Sigurno neće nakon ovih pauza, ali najvažnije je da skočio u bazen i da igramo – zaključuje Smodlaka.

'Iskoristili smo stanku da vrijeme provedemo kao obitelj'

– Ne bih rekao da smo išta propustili tijekom ova dva mjeseca, nego da smo nadoknadili sve što nismo svih ovih godina. Taj period smo iskoristiti da kao obitelj provedemo dva najkvalitetnija mjeseca u našim životima. Bili smo zajedno, funkcionirali smo odlično i proveli kvalitetno vrijeme, za koje se ne sjećam kad je to bilo duže od dva dana, a sada smo imali dva mjeseca – kaže Mile Smodlaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

10. rujan 2020 12:44