StoryEditorOCM
Vaterpoloep vaterpolo 2022

Mile Smodlaka uvjeren: ‘Uz ovakvog Bijača i publiku imamo zlato’

Piše tonči vlašić
10. rujna 2022. - 11:26

Oduševljen sam sa svima. Tako se osjećam. Oduševljen sam ne samo rezultatom naših, već Arenom, navijačima... Mnogi su se pribojavali, a i ja sam bio među njima, kako će ovo ispast na kraju. Govorio sam kako bi ovo mogao biti zadnji čavao u lijes našeg sporta, a sve jer sam se, kažem, pribojavao da će biti prazne tribine, a ako bude tako, da neće ova naša momčad imat taj potreban poticaj s tribina. Srećom, od samog početka, od prve utakmice s Maltom, demantiran sam. Ovo je savršeno i sad je ovo situacija koja će spasiti naš sport – zbori Mile Smodlaka, legendarni hrvatski centar.

Smodlaka - čudo u dva metra, koji je prije više od deset godina objesio kapicu, izašao iz bazena, ali ostao uz njega. Počeo trenersku karijeru. U početku s mlađima, potom pomoćnik u Jugu i reprezentaciji. Nema što nije osvojio. Potom glavni u Jadrana. Ostao je bez prvenstva prošle sezone, ali Zvončac je osvojio prvi trofej od samostalnosti Lijepe naše (Kup).

Sad je kapo na klupi reprezentacije do 19 godina, u Splitu slaže kockice, trenira na Zvončacu, igra trening utakmice u Poljudu, ali i prati Europsko seniorsko prvenstvo u Spaladium Areni.

- Počeli smo sami sebe uvjeravati kako smo nezanimljivi, kako nas nitko ne prati, kako su dosadne utakmice, međutim, ovdje 10.000 ljudi. Traži se karta više. Utakmice zanimljive, evo samo polufinale protiv Italije “ludilo” od utakmice. I oni koji slabo prate vaterpolo, ali vole sport, koji više prate neke druge sportove, oduševljeni su vaterpolom. Oduševljeni su kako je bilo zanimljivo. Dakle, ono čega sam se osobno pribojavao, a također mnogi iz našeg sporta u Splitu, na sreću, dočekali smo nešto sasvim suprotno. Sad još imamo priliku uzeti zlato kod kuće. Ma, da smo birali ovaj put sami, teško bi ga bili izabrali.

Protivnik po mjeri

Potom je Mile pojasnio svoju zadnju rečenicu.

- Italija je bila protivnik po mjeri, koji nam najviše odgovara od svih polufinalista. Iskreno, da nam je suparnik u polufinalu bila Španjolska, teško bi bilo očekivati da ih prođemo. Ovako, čekala nas je Italija, imali smo priliku, iskoristili smo je. Prošli smo je, te još dočekali da Španjolska nije u finalu. Mađari su ih eliminirali. Protiv Mađara imamo veće izglede za pobjedu nego bi imali da su nam Španjolci suparnici u finalu. Zbog toga sam optimističan, ali i zbog razloga kako igramo, kako izgledamo, koliko smo čvrsti, koliko smo jaki mentalno.

Unatrag nekoliko mjeseci nije izgledao kako će se Spaladium Arena “tresti” od sreće zbog hrvatske reprezentacije, nove Hrvatske, koja je nakon Tokija ostala bez Bušlje, Jokovića, Obradovića, Lončara, Garcije...

- Nema tome tri mjeseca, sjedimo nakon poraza u četvrtfinalu europskih kvalifikacija Svjetske lige u Podgorici. Tucak je bio zabrinut. Izgledali smo loše. Bojao se da neće biti dovoljno vremena da se stvari poslože za Europsko prvenstvo u Splitu. Stoji, već se na Svjetskom prvenstvu vidjelo kako je to puno bolje od onoga što je bilo u Svjetskoj ligi, ali... Ovo sad su sve dobri igrači u našoj reprezentaciji, ali igrači bez iskustva. Bilo je pitanje kako će oni reagirati, a to su uradili odlično. Već u Budimpešti je Marko Žuvela pokazao kako je vrhunska klasa, Marko Bijač je bio u Mađarskoj na tragu forme iz 2017. godine, a danas je čini me se i bolji nego tad. Brani u životnoj formi. Zatim Loren Fatović, koji je protekle sezone imao silnih problema sa zdravljem. Sad je motor. Pun ga je bazen. Potom igrači Jadrana, Marinić Kragić sa svojim šutevima, Rino Burić sa svojom čvrstinom, ulascima u dva metra kao drugi centar... Ne smijem zaboraviti Andriju Bašića. To je igrač koji je prošao dvadesetak priprema, ali koji nikad nije bio na velikom natjecanju. Sad je jedan od igrača, koji rješava ključne situacije. Svaka mu čast. Svaka čast svima. Sve je to sad sjelo na svoje mjesto.

Lete bazenom

Naši lete bazenom, pucaju od snage, a kad je tako ne možeš ne zapljeskat Peru Kuterovcu, doktoru svog zanata.

- Sve ovo što sam govorio, pa i to, zaslužan je naš stručni stožer na čelu s Ivicom Tuckom. Čestitam im. Skidam kapu do poda. Napravili su uistinu sjajan posao.

Vrište Talijani, ali ako je što bilo čisto, to je taj peterac na kraju, kojim smo stigli do konačnih 11:10.

- Ha, Talijani su ljuti, bijesni, međutim, to su Talijani... Oni su kvalitetna ekipa, čvrsta, s dva, tri sjajna pojedinca, međutim, nije im prošla ta njihova agresija, taj produženi faul, a nije jer su naši bili još čvršći od njih. I sad kad spominješ kako je peterac čist, e pa sad ću o polemici koju je izazvao poništeni pogodak Vlachopoulosa u utakmici nas i Grka. U pravilima jasno piše kako igrač ne smije biti u dva metra, pogotovo ne igrač ispred gola. Grci kažu, nije sudjelovao u akciji ispred gola jer nije dirao loptu. Ma, on je omeo Bijača i on je na sebe, jer je bio u dva metra, odvukao dva naša igrača, a da nije, pitanje je bi li se našao kasnije u situaciji iz koje je postigao pogodak. On je sudjelovao u igri iz nedozvoljene pozicije. Problem je što se to ne sudi često, pa se sad svi čudimo i iščuđavamo zbog toga. To su, dakle, bila dva metra. Suci kad to ne sude, kažu, e da je primio taj igrač koji je u dva metra, sudio bih dva metra. Ma, kad igrač stoji u dva metra, on ruši tvoju obranu, i odmah to treba sudit, primio on loptu ili ne.

Niz vrhunskih igrača

Talijani su prošlost. Mađarska je zadnji zadatak, kao i prije pet godina kad smo zadnji put igrali jedno veliko finale (tad SP-a u Budimpešti).

- I ona je doživjela dosta promjena, ali Mađarska je nacija koja ima stotine igrača koji su, što bi rekli, jedan drugome do uha. Sve su to ekstra klase. Jednog Kristiana Manhercza nitko nije spominjao do prije godine dana, a on je nama u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Tokiju “uvalio” sedam pogodaka. Imaju niz igrača, koji nisu medijski eksponirani, ali su vrhunski. Mađarska nema u ovom trenutku one svoje zvijezde, Denesa Vargu prije svega, ali igraju bolje nego prije tri mjeseca na Svjetskom prvenstvu. Imaju i novog trenera. Nisu disciplinirani kao Španjolci. Glavni forte im je šut s vanjskih pozicija, ali uz ovakvog Bijača, i ovakvu obranu, imamo priliku osvojiti na kraju zlato. Imamo! – naglasio je Smodlaka, vlasnik dva srebra s EP-a, te zlata sa SP-a. 

Dva puta je s Mađarima bio u finalu, europsko poraz (Firenca 1999.), a svjetsko pobjeda (Melbourne 2007.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 06:47