StoryEditorOCM
VaterpoloKREĆE LUDILO

Lukša Jakobušić je u ‘grad‘ doveo velikog Španjolca, on sada prijeti, postao je zaštitno lice najvećih ‘neprijatelja‘

Piše Tonči Vlašić
2. siječnja 2024. - 15:34

Ima li još koja ulaznica za utakmicu Hrvatska – Španjolska? – svako malo netko pokuca na vrata Gruža sa željom da i on bude dio povijesti. Dubrovnik je prvi put domaćin jednog loptačkog Europskog prvenstva. Zgrabio je s obje ruke priliku, koja se ukazala te će biti domaćin dvije od ukupno četiri skupine muškog turnira (ženski se igra u Nizozemskoj).

- Nažalost, nema – glasi odgovor, koji se čuje još od Božića, gotovo deset dana.

I kad je tako, kreće se u lov na ulaznice za preostale dvije utakmice hrvatske reprezentacije u Dubrovniku, ogled s Francuskom, te Crnom Gorom.

Lukša, Lukša

Ivica Tucak, hrvatski izbornik, slaže sa svojim suradnicima taktiku, okrenut je sad u prvom redu Španjolskoj, reprezentaciji koja je osvajala medalje na tri posljednja europska i svjetska prvenstva čiji je zaštitni znak legendarni Felipe Perrone, korčulanski zet, igrač koji je dvije sezone nosio kapicu Jug Adriatic osiguranja (nek‘ se zna, doveo ga je Lukša Jakobušić, danas čelnik Hajduka, a tad prvi čovjek najtrofejnijeg hrvatskog vaterpolskog kluba).

image

Felipe Perrone Rocha

Angela Weiss/Afp

Perrone je s Jugom igrao svih devete finala, nije dobio samo zadnje kad je Jug branio naslov prvaka Europe.

- Sjajno izgleda Gruž – istaknuo je Perrone uoči prvog treninga našeg prvog suparnika. Ističu to i naši reprezentativci, čak i Jugaši. Njihov dom je poprimio sjajan izgled. ‘Niknut‘ će uz zapadnu stranu Bazena, koji je izgrađen 1961. godine, navijačka zona. Televizija je spremna. Desetak kamera je na bazenu.

Priprema se otvaranje prvenstva između prve dvije utakmice prvog dana (Crna Gora – Francuska u 17 sati, naši i Španjolci od 20.15 sati). Stiže i premijer Andrej Plenković. Bez pomoći Vlade, istaknuli su to i čelni ljudi Hrvatskog vaterpolskog saveza, ovo ne bi bilo moguće.

Malo vremena

- Nismo imali puno vremena za organizaciju, ali smo uspjeli odgovoriti na sve zahtjeve – naglasio je Alen Bošković, koji je predsjednik organizacijskog odbora dubrovačkog dijela EP-a. Non stop u koordinaciji s Gradom, koji je također učinio sve kako bi sve bilo spremno za prvenstvo. Prvi čovjek grada Dubrovnika Mato Franković sa svojim suradnicima svako malo je na bazenu u Gružu. Svima je stalo da se bude u najboljem redu.

Španjolska je na kladionicama prvi favorit, Hrvatska drugi.

- Naš cilj su Olimpijske igre u Parizu – rekao je Tucak, koji je nakon trijumfa naših na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine naslijedio Ratka Rudića na klupi Hrvatske. Bio je Svjetski prvak 2017., europski prvak prije dvije godine u Splitu. To zlato naši brane u Dubrovniku, te Zagrebu.

Ima Tucak i olimpijsko srebro iz Rija 2016. godine. Međutim, Hrvatska još nema osiguran nastup u Parizu ovog ljeta, nema ni ulaznicu za Svjetsko prvenstvo, koje je već idući mjesec u Dohi gdje su ‘Vatreni‘ 2022. godine uzeli svjetsku broncu.

Sve će to Hrvatska pokušati izboriti na početku (n)ove 2024. godine u Dubrovniku i Zagrebu. Uz podršku navijača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 23:33