StoryEditorOCM
Vaterpolomate anić

Junak Jadranove pobjede nad Jugom ima zanimljivu priču: završio je studij građevine, a izluđuje sve svjetske igrače

6. veljače 2023. - 11:36

Bio je trenutak kada je Jadran gotovo pa morao pobijediti Jug Adriatic osiguranje.

Nije rezultatski to bila utakmica koja “lomi koplja”, ništa formalno ne bi bilo izgubljeno, no bio je to već peti ovosezonski ogled dvaju najboljih hrvatskih klubova, a splitska momčad još je bila bez pobjede. Uz jedan remi, u prvenstvu u Dubrovniku.

Igrači Jure Marelje odlično su reagirali, odigrali vrhunsku utakmicu svi redom, a jedan od junaka bio je vratar Mate Anić. Skupio je sedam obrana, primio devet golova. Neke su obrane baš bile ključne, kolosalne, i rukama, ali i glavom.

- Imali smo pravi pristup. Krenuli smo obostrano agresivno, ali to je bio i naš plan. Pokazali smo da imamo veću širinu i na kraju smo prelomili utakmicu u našu korist - kazao je Anić neposredno nakon utakmice.

Počeo u Mornaru

Anić je godinama prvi vratar Jadrana, netko na koga se momčad sa Zvončaca mogla osloniti sve od 2017. kad je došao u klub iz POŠK-a koji je bio međustanica.

- Moj prvi klub ipak je bio Hajduk. Tata me odveo na trening i prije nego sam se upisao u osnovnu školu. Trenirao sam četiri godine, ali došlo je do zasićenja i prešao sam u vaterpolo, u Mornar. U početku mi je vaterpolo bio samo hobi, ali kad sam prvi put pozvan u reprezentaciju i kad sam počeo trenirati s prvom momčadi Mornara, počeo sam priču shvaćati ozbiljno - počeo je svoju priču Anić.

image

Mate Anić, žena Dea i kći Noemi

Osobni Album

Kako si postao golman?

- Kad sam se upisao u ljeto 2006., svi su bili brzi plivači i dobri s loptom, a ja sam plivao sporo i odlučio stati na vrata.

U Jadran je stigao 2017., proveo jednu sezonu u francuskom Reimsu, a na Zvončac se vratio u ljeto 2021. Na polovini prošle sezone čelnici kluba odlučili su pojačati konkurenciju na golu i doveli Ivana Marcelića iz zagrebačke Mladosti. Bio je to pravi potez za klub, Jadran sad ima širinu, dva kvalitetna golmana među kojima je teško reći tko je prvi, a tko drugi. Obojica su spremni odraditi posao na najvišoj razini. Potvrdio je to sada i Anić. Uostalom, branio je prošle godine sve utakmice Lige prvaka.

Ovaj je 28-godišnji splitski sportaš prilično raznovrstan, dok grabi prema hrvatskom i europskom vrhu s Jadranom, našao je vremena i posvetiti se učenju, završio je stručni studij na Građevinskom fakultetu, a stigao se i oženiti. Supruga Dea i kći Noemi navijaju za sretnog tatu.

Slomljeni prst

Imao je Anić krajem prošle godine peh, slomio prst ruke, odradio mirovanje... Dobro je u tom periodu branio Marcelić, sad je Anić pokazao da je opet spreman, iako je prst “bandažiran”.

Pred njim je sada ogled s Barcelonetom, klubom za koji bi nekad, prema njegovim riječima, volio i zaigrati.

- Želio bih jednom živjeti u Barceloni - priznao je Anić.

Eto, nema bolje prilike da se nametne nego da u utorak, kad Barceloneta dolazi u Split, na utakmicu sedmog kola A skupine Lige prvaka, zaključa Jadranova vrata.

- Ako nastavimo ovako igrati, možemo očekivati pozitivan ishod i u toj utakmici - poručio je Anić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 17:11