StoryEditorOCM
Vaterpolotreća utakmica

Jadran večeras u Poljudu ide po naslov, očekuje nas još jedna utakmica ‘na nož‘, Dubrovčani se ne predaju

Piše Iva Majić
28. svibnja 2024. - 11:45

Sjajan, neizvjestan i dinamičan susret igrao se prošli tjedan u Gružu. Bila je to druga utakmica finalne serije Prvenstva Hrvatske u kojoj je Jadran nakon peteraca poveo 2:0 protiv Jug Adriatic osiguranja i tako se približio obrani titule.

Još jedna pobjeda, jedan koračić dijeli splitski sastav da opet podignu trofej u Poljudu. Doduše, prošle godine se završnica odvila u pet “činova”, a ovaj put moglo bi biti puno kraće.

Međutim, nećemo unaprijed pisati o tome kako je momčad trenera Jure Marelje novi-stari prvak, jer s druge strane bazena se nalazi Jug AO. Apsolutni rekorder u ovom natjecanju sa 17 naslova, “institucija” u svijetu vaterpola, sporta općenito, složit će se mnogi.

Uostalom, ta druga utakmica lako je mogla otići na mlin Dubrovčana. Samo minutu i pol prije kraja imali su domaćini “zicer” u situaciji kada su već vodili jedan razlike, ali okvir gola je zatresao Cabanas.

image
Božo Radić/Cropix

Ipak, ako bi trebali kopati tko je jedini u povijesti domaćeg prvenstva s 0:2 uspio okrenuti na 3:2, bila bi to zagrebačka Mladost koja je u sezoni 2020./21. u Gružu podigla svoj zadnji naslov. No, motivacije u redovima jugaša ne nedostaje.

- Puno toga će ovisiti o nama, ali jasno da se nešto pita i Jadran – počeo je trener Juga, Vjekoslav Kobešćak pa nastavio:

- Mi smo ove sezone naporno radili i momčad je digla svoju kvalitetu. No, očito je da u ovoj seriji Jadran ima veću energiju. Ne mislim da nama nedostaje motiviranosti, ali definitivno oni igraju s većom razinom energije.

Finalna serija ne ide baš po planu Juga?

- Naravno da smo mogli birati, ne bi to ovako izgledalo. Ali, tako je kako je. Moramo dati sve od sebe, a u prvim dvjema utakmicama je Jadran bio kvalitetniji. Posebno u prvoj, dok su u Gružu odlučivali detalji i njihova individualna kvaliteta. No, mi sad moramo pokazati karakter i jesmo li spremni podići svoj igru.

image

Vjekoslav Kobešćak

Tom Dubravec/Cropix

Nikome nećemo dati prednost, ali ono što je sigurno je kako nas očekuje još jedna utakmica “na nož”. Uostalom, kao i sve prethodne u ovoj sezoni između dva najbolja hrvatska kluba.

- Sedmi dvoboj Juga i Jadrana, a u četiri su odlučivali peterci. U tim utakmicama više uspjeha imaju oni, a mi moramo zajedništvom i većom borbenošću pokušati doći do pozitivnog rezultata. Očekujem veliku borbu i neizvjesnost. Imali smo padova u utakmici i nismo zapravo pružali ono što mislim da možemo. I za razliku od susreta s drugim momčadima, imali smo velike amplitude. Definitivno da Jadran ima recept za nas - zaključio je Vjeko Kobešćak.

Dakle, ono što je sigurno da Dubrovčani nisu podigli bijelu zastavu. Ništa još nije gotovo, posebno kad je s druge strane najtrofejnija domaća momčad. Odličan poziv i svima onima da se od 19 sati nađu u Poljudu, a ako pak ne možete do bazena, prijenos je na HTV 2. 

Anić: Upali smo u dobar ritam, igramo kao da je zadnja šansa

Mate Anić u Gružu je uskočio u trećoj seriji raspucavanja peteraca. U veljači je na SP- u za Hrvatsku postao junak, a sada je to potvrdio i pod kapicom Jadrana

- Uz puno stresa, malo sreće i dobru pripremu, pobijedili smo u toj drugoj utakmici. Treća će sigurno biti nervozna. Znamo da smo blizu trofeja, a oni su svjesni da nemaju pravo na pogrešku.

Kao i pod kapicom Hrvatske u Dohi i ovdje ste donijeli tu prevagu kod peteraca?

- Dobio sam priliku i iskoristio je. Na kraju se taj rad, priprema i konstantna vježba peteraca isplatila. Stvar je dakle pripreme, poznavanje igrača, a neki misle i psihologije.

Koračić ste do trofeja, ima li euforije?

- Nema. Imali smo trening u subotu ujutro, kao i u nedjelju. Pripremamo se kao da igramo jednu jedinu utakmicu i jako smo željni pobjede.

Jadran igra s većom energijom od Juga. U čemu je tajna?

- Jednostavno smo upali u dobar ritam. Kao momčad smo dobro tempirali formu za najvažniji dio sezone. Maksimalno smo motivirani i posvećeni ovome cilju. Znamo da je ovo najprioritetniji trofej za Jadran. Nakon što smo izgubili dva trofeja, onaj u Kupu protiv Juga, drugi u Regionalnoj ligi s Novim Beogradom, sve smo stavili na ovo.

DOSADAŠNJI PRVACI HRVATSKE

1992. Mladost Zagreb

1993. Mladost Zagreb

1994. Mladost Zagreb

1995. Mladost Zagreb

1996. Mladost Zagreb

1997. Mladost Zagreb

1998. POŠK Split

1999. Mladost Zagreb

2000. Jug Dubrovnik

2001. Jug Dubrovnik

2002. Mladost Zagreb

2003. Mladost Zagreb

2004. Jug Dubrovnik

2005. Jug Dubrovnik

2006. Jug Dubrovnik

2007. Jug Dubrovnik

2008. Mladost Zagreb

2009. Jug Dubrovnik

2010. Jug Dubrovnik

2011. Jug Dubrovnik

2012. Jug Dubrovnik

2013. Jug Dubrovnik

2014. Primorje Rijeka

2015. Primorje Rijeka

2016. Jug Dubrovnik

2017. Jug Dubrovnik

2018. Jug Dubrovnik

2019. Jug Dubrovnik

2020. Jug Dubrovnik

2021. Mladost Zagreb

2022. Jug Dubrovnik

2023. Jadran Split

’CRO’ REPREZENTATIVCI U REDOVIMA JADRANA I JUGA

Jadran: Mate Anić, Jerko Marinić Kragić, Matias Biljaka, Zvonimir Butić, Konstantin Harkov, Josip Vrlić, Loren Fatović, Luka Bukić

Jug AO: Toni Popadić, Franko Lazić, Filip Kržić, Rino Burić, Marko Žuvela

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 11:46