StoryEditorOCM
Vaterpolouoči crvene zvezde

Prvak Hrvatske u sezonu ulazi s brojnim pojačanjima i ambicijama: ‘Želimo iskorak u Europi, a možemo igrati sa svima‘

Piše Iva Majić
19. rujna 2023. - 13:46

Kako to obično bude kad su u pitanju nadmetanja u bazenu, zadnje dane ljeta ispraća se s prvim utakmicama nove sezone.

Tako su se proteklog vikenda odigrala prva kola Premier Regionalne lige, a dvije pobjede upisao je Jadran u bazenu u Poljudu, koji je slavio nad Primorjem i Mladosti.

Očekivani bodovi za momčad sa Zvončaca, koju kao i prijašnjih godina očekuje gust raspored, jer osim spomenute „jadranske lige” i domaćeg prvenstva, nastupat će se i u LEN Ligi prvaka. Sve je isto ko‘ i lani, reklo bi se na prvu. Međutim, na Zvončacu ipak ima velikih promjena.

Jadranaši u novu sezonu ulaze kao prvaci u domaćem prvenstvu, a ta povijesna titula donijela je i direktnu vizu za grupno natjecanje Lige prvaka. Naime, LEN je konačno donijela neke promjene po pitanju najelitnijeg klupskog natjecanja. Pravo izravnog nastupa u Ligi prvaka stječu prvak Europe i prvaci 11 država koje imaju najbolji nacionalni klupski rejting koji je nedavno promovirala LEN, što se odnosilo i na splitsku momčad.

Također, novi sistem natjecanja donio je i četiri grupe s jednako toliko klubova u njima, a završni turnir više neće brojati osam momčadi, već samo četiri. Jadran je u skupini C s Ferencvarošom, Crvenom Zvezdom i „imenjakom” iz Herceg Novog, a sezonu otvara s momčadi iz Beograda 27.rujna u Poljudu. 

No, osim toga brojna su i nova imena koja će od ove godine igrati pod kapicom splitske momčadi. Josip Vrlić, Đuro Radović, Konstantin Kharkov, Loren Fatović, Matias Biljaka i Thomas Gruwell. Svi od reda reprezentativci...

- Počeli smo s pripremama 21. kolovoza. Slobodno smo dali igračima koji su igrali za reprezentacije u Fukuoki. Oni koji su otišli, zahvaljujem ih ma svemu, a novi igrači pokazuju naše ambicije u novoj sezoni. Cilj je pokušati obraniti naslov, što je uvijek teže nego ga osvojiti, a nastojat ćemo napraviti i iskorak u Europi i pokušat pobjediti svakoga. Mislim da imamo pravo na takav stav. Ima klubova koji imaju zvučnija imena, ali smatram da Jadran u ovom sastavu može igrati protiv svakoga, započeo je presicu za novinare trener Jure Marelja.

Što se smatra iskorakom u Europi?

- Stvarno ćemo se truditi pobijedit svakoga, pogotovo kući. Cilj je proći skupinu, a gdje će nas dalje to odvesti, vidjet ćemo.

Konkurencija u domaćem bazenu?

- Jug je napravio dobar posao što se tiče prijelaznog roka, a mi uvijek jednim oko gledamo put Duborvnika. Doveli su španjolskog reprezentativca, Rina Burića, i još nekoliko igrača. Mislim da će i dalje naše utakmice biti neizvjesne, zaključio je Marelja.

Jeste li ostvarili sve želje u prijelaznom roku?

- Ovo što smo složili je najbolje što smo mogli i možemo biti zadovoljni.

Zatim je riječ uzeo novi kapetan, Jerko Marinić Kragić koji se osvrnuo na očekivanja:

- Ova ekipa je sastavljena da se bori za najveća dostignuća. Još je rano da igramo na maksimumu, ali vjerujemo da ćemo jako brzo doći do toga. Očekivanja su velika, znamo koliko vrijedimo i što možemo. Ne možemo podcijeniti nikoga. To se pokazalo i prošle sezone. Iz toga smo izvukli pouke i vjerujem da će ove sezone to biti drukčije. Kvalitetniji smo nego prošle sezone.

Momčad je bolja nego prošle godine?

- Svakako, igrači koji su došli donijeli su do povećanja kvalitete.

Novi format Lige prvaka donijet će vam i neka bliža gostovanja, manje putovanja, raduje li vas to?

- Ta neka gostovanja jesu bliža, ali na njih će se morati ići autobusom. Međutim, to je neka stvar na koju smo u našem opisu posla navikli, biti po 10-15 sati u autobusu...rekao je Marinić Kragić.

Kad smo već kod putovanja autobusom, ovi momci na svoja gostovanja ne idu u odijelima i nekakvim letovima koji su organizirani samo za njih. Često je pitanje o toj financijskoj dobiti u ovom sportu, a koliko ona u Ligi prvaka iznosi:

- Upotrijebio bih riječ zanemariva, nasmijao je prisutne trener Marelja.

Nakon ozljede, u bazen se vratio i donedavni kapetan Juga, Loren Fatović. Svakako jedno od najzvučnijih imena od novih pojačanja.

- Imao sam ozljedu šake, a zahvalio bih se upravi Jadrana što su u tom trenutku ostali pri tome da me žele. Odradio sam operaciju, nisam imao nikakvih problema. Sve je prošlo po planu. Nakon ova tri, četiri tjedna sam još sigurniji u ispravnost svoje odluke. Nisam došao na nepoznati teren. Već sam igrao s ovim igračima, a to mi je svakako olakšalo odluku. Sve su to vrhunski momci i igrači i mislim da možemo ostvariti sve ciljeve koje smo zacrtali.

Trener iz Dubrovnika vas ne može prežaliti, rekao je da je izgubio velikog igrača?

- Zahvaljujem se treneru Kobeščaku na tome, ali ja sam zadovoljan sa svojom odlukom.

Pisalo se da ste već sve dogovorili s Jugom, kako je onda došao taj potpis za Jadran?

- Pa istina je da se nismo baš sve dogovorili, a ovo je sport. Nema tu neke emocije, bez obzira na to što sam iz Dubrovnika. Osjetio sam da su u Jadranu ambicije visoke i odlučio sam se za promjenu sredine.

Kako gledate na konkurenciju u našoj ligi?

- Sigurno bi bilo svima bolje da je konkurencija jača, to bi privuklo i više gledatelja, ali i sponzora. Zadnjih pet, šest godina se uglavnom ističu samo dvije momčadi. Prije su to bili Jug i Mladost, sad su Jug i Jadran.

Važan adut splitske momčadi, svakako će biti i Zvonimir Butić, novi hrvatski reprezentativac, koji se svojom igrom istaknuo na nedavnom prvenstvu u Fukuoki:

- Idemo pobjeđivati. Dobra smo momčad, zasad se dobro slažemo. Ne vidim zašto sezona ne bi bila dobra. Ako želimo biti pravi moramo pobjeđivati kod kuće.

Prva prilika očekuje ih već iduće srijede, a premijera će biti protiv Crvene Zvezde u Poljudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 01:41