StoryEditorOCM
Vaterpolovatreno finale

Jerko Marinić Kragić ususret dvoboju odluke poslao žestoku poruku Dubrovčanima: Najbolji smo u Hrvatskoj, moramo to i...

Piše Iva Majić
11. ožujka 2024. - 10:04

Europsko srebro iz Zagreba i svjetsko zlato iz Dohe, uspjesi su koji će zauvijek ostati zapisani u povijesnim knjigama ne samo hrvatskog vaterpola, već i sporta općenito. Međutim, te velike rezultate pod reprezentativnim kapicama moramo ostaviti iza nas, jer krenuo je nastavak klupske sezone. 

Kao i inače, ritam je u bazenu uvijek naporan, na nekoliko "frontova" nema odmora, pa je tako splitski Jadran već odigrao dvije utakmice u različitim natjecanjima. Bez problema je hrvatski prvak svladao Zadar za polufinale domaćeg prvenstva, ali s druge strane, nisu se Splićani baš dobro proveli u srpskoj prijestolnici gdje je u prvom kolu četvrtfinalne skupine Lige prvaka uvjerljivo slavio Novi Beograd (15:11), doprvak Europe.

Nema se vremena tugovati, jer 19. ožujka u goste na Poljud dolazi Pro Recco, prvak Starog kontineta. No, prije toga će momčad trenera Jure Marelje odmjeriti snage u Superkupu protiv dubrovačkog Jug Adriatic osiguranja, a bit će to ovaj četvrtak (14. ožujka) u Zagrebu.

- U sportu postoje samo danas i sutra pa se mi već moramo okrenuti novim obvezama. Uskoro je to Superkup u Zagrebu protiv Juga, to je trofej koji Jadran još nije uspio osvojiti. Jug nam je ove sezone već uzeo trofej u Kupu u Zadru. Naša momčad nije u najoptimalnijem sastavu nastupila u Beogradu, nadam se da ćemo te ozljede uspjeti sanirati do četvrtka - led je na presici probio Dejan Savičević, sportski direktor Jadrana, koji je dalje mikrofon dao treneru Juri Marelji.

- Nakon utakmice protiv Zadra nam je došao Novi Beograd. U svrhu toga smo otišli u Herceg Novi odigrati s Jadranom dvije teške trening utakmice, budući da prva utakmica u nastavku sezone nije bila protiv ekipe na našem nivou. Novi Beograd je odlična momčad sastavljena od reprezentativaca i znali smo što nas čeka. Loš ulazak u utakmicu rezultirao je negativnim rezultatom, kasnije se bilo teško vratiti. Iako rezultat od 15:11 nije veliki poraz, nama je najveći ove sezone i toga smo svjesni - kratko se osvrnuo na susret Marelja protiv srpskog prvaka i viceprvaka Europe.

Slijedi utakmica u Superkupu...

- Jadran uvijek ide na pobjedu, a to je i utakmica koja donosi trofej.

U sljedećem kolu Lige prvaka dolazi Pro Recco, nakon druge najbolje momčadi u Europi, dolazi prvak.

- To je vrhunska momčad sastavljena od pojedinaca i vođena vrhunskim hrvatskim stručnjakom Sandrom Suknom pa dominiraju Europom već nekoliko godina. Ali, opet ponavljam ono što sam rekao u nekoliko navrata, kad smo pravi, možemo igrati sa svakim – zaključio je trener Marelja.

Riječ je dalje preuzeo kapetan Jadrana, Jerko Marinić Kragić, koji se također najprije osvrnuo na utakmicu u Beogradu, ali i priliku protiv Juga za prvi trofej sezone.

- Fizički nismo osjetili neku razliku između nas i njih, ali nažalost rezultat to nije pokazao. Oni su iskoristili naše pogreške i taj nedostatak osjećaja jakih utakmica, jer ih nismo imali od Svjetskog prvenstva. Kao momčad nismo bili na optimalnoj razini, ali vjerujem da protiv Juga to možemo ispraviti. Mislim da je Jadran najbolji u Hrvatskoj, ali to moramo pokazati u bazenu. 

Jug je do sada bio uspješniji u ovim borbama za trofej na jednu utakmicu?

To je momčad koja uvijek igra za trofeje, imaju tu naviku. Nama su to određeni počeci, ali vjerujem da ovisimo sami o sebi. Imaju sistem koji gaje već neko vrijeme s trenerom Kobešćakom koji je to pokazao i u Francuskoj četvrtim mjestom na svijetu - rekao je Marinić Kragić, a na spomen Pro Recca kaže:

- To je najbolja ekipa u Europi, ali imaju nekih rupa. Budemo li pravi možemo mi tu utakmicu odraditi kvalitetno. 

Mate Anić skupio je 14 obrana u Beogradu, ali ni to nije pomoglo njegovoj momčadi da dođe do povoljnijeg rezultata. 

- Koštao nas je loš ulazak u utakmicu, oni su nametnuli svoj ritam. Ohrabruje me to što smo kasnije pokazali da se možemo nositi s njima, naš povratak u utakmicu. Kada smo uhvatili svoj ritam, borili smo se s njima ravnopravno. Trenutno nam je fokus na utakmici protiv Juga, a nema između nas i njih nepoznanica. Trofej će odnijeti momčad koja to bude više željela, nije to neka floskula - rekao je Anić.

Najveća snaga Dubrovčana?

- Najveća prijetnja Juga je od njihovog sistema. Imaju kvalitetne reprezentativce i dobre mlade igrače. Najveća opasnost dolazi od polivalentnih igrača kao što su BurićŽuvela, dodao bih tu Jokovića.

Koliko je velika uloga vratara u ovakvim finalima?

- Velika, a meni je kao vrataru uvijek želja dati maksimalni doprinos. Međutim, na kraju je najvažniji kolektiv, da svi skupa odigramo kako treba. Usudio bih se reći kako je njima Toni Popadić pola momčadi, brani na impresivnom nivou. To će ih sigurno oslabiti, ali ne možemo se oslanjati na to da nemaju prvog vratara, moramo se postaviti kao da su u punom sastavu, jer jedino ćemo ih tako pobijediti - rekao je Anić pa dodao kratko o utakmici protiv Pro Recca:

- Nadam se punom Poljudu. Pozivam sve koji vole vaterpolo da dođu podržati nas protiv najbolje ekipe Europe, jer su nam pune tribine potrebne - zaključio je vratar Jadrana.

Podrška je bitna

Utakmica Novog Beograda i Jadrana dobro je popunila bazen viceprvaka Europe. Skupilo se tu puno domaćih navijača, ali na tribini je bila i delegacija splitskog kluba u punom sastavu.

Naime, Uprava Jadrana došla je dati podršku svojoj momčadi na vatrenom gostovanju.

Tako su na bazenu u Beogradu bili: Mislav Bezmalinović, Marko Vulić, Ante Gojo, Adrian Ježina, Mate Jurčević, Dejan Savičević, Albert Pavlović, Marin BudimirSiniša Duhović, Danijel Marasović, Ante Ramljak i Mladen Drnasin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 06:21