StoryEditorOCM
Vaterpolofinale ph

Gospari bez prava na grešku: dobiju li Splićani i večeras u Gružu, sasvim će se približiti tituli prvaka

30. travnja 2023. - 08:28

Na Poljudu Hajduk – Dinamo, a kad završi najveći i jedini pravi derbi hrvatskog nogometa u Gružu počinje u 20 sati drugi čin finala prvenstva Hrvatske između dva najbolja naša vaterpolska sastava, euroligaša, Jug Adriatic osiguranja i splitskog Jadrana.

Tri pobjede trebaju za vaterpolsku krunu prvaka, koja je na glavi jugaša, a rival sa Zvončaca poveo je u toj utrci 1:0. Dobio je prvu utakmicu finala u kojoj je pritisak bio na njegovim leđima. Sad je situacija obrnuta. Jugaši ne smiju pogriješiti u svom domu.

Duga povijest rivalstva

Jugaši ove sezone slave (prvih) 100 godina postojanja. Mlađi su od Jadrana dvije godine. Prije 98 godina su prvi put nastupili u državnom prvenstvu, i te 1925. su s trona skinuli upravo splitskog Jadrana, i to usred Splita. I onda, ni manje, ni više nego trinaest puta u nizu osvojio prvenstvo. Niz su prekinuli sami. Zaratio je dubrovački velikan s vodstvom Saveza, te nije htio putovati 1938. na prvenstvo. Vratio se iduće godine te bio prvak 1939. i 1940., dakle, 15 prvih nastupa – isto toliko naslova. 

Onda je sve stalo zbog Drugog svjetskog rata. Ponovno je osvajao trofeje kad je oružje utihnulo, ali od sredine 50-ih se našao u sjeni drugih. Preživio je i ispadanje u drugi razred, ali se odmah vratio. Na trofeje je čekao gotovo 30 godina, do 1980. godine, a onda se opet pjevalo: “Ježa će gutati tko u Juga dirne se...”

Splitski Jadran je početkom 90-ih hit. Dva puta europski prvak, ali nikad prvak Hrvatske. Četiri finala je u zadnjem desetljeću prošlog stoljeća izgubio od zagrebačke Mladosti, prošle godine i peto od Jugaša, iako je i tad, kao i ove, imao poziciju broj jedan.

Jugaši su s 22 naslova bili najuspješniji klub u bivšoj državi, a iako su prvi naslov prvaka Hrvatske osvojili tek 2000. godine, uvjerljivo su najuspješniji i u Lijepoj našoj. Sad love osamnaestu krunu, a Jadran svoju prvu.

Jug i Jadran su prvi ogled imali 20. srpnja 1924. u Dubrovniku. Bila je to prijateljska utakmica u kojoj su pred 1000 gledatelja slavili domaći 2:1. Dubrovčani su tad pisali o velikoj pobjedi, te kako je sudac bio dobar i nepristran ali premalo strog jer je trebao svirati još koje isključenje jadranašima, a Splićani: ‘Sudac neenergičan i ne poznaje pravila igre’.

Sudac završio u moru

Nakon toga (se čekalo) državno 1925. godine, tko je bolji? Igralo se u Splitu. Jug je vodio 2:0 kad je utakmica prekinuta jer je suca Maleševića u more gurnuo dopredsjednik Jadrana Paško Bettini, a disciplinski sudac naknadno registrirao utakmicu 3:0 za Jug. Međutim, odluka disciplinskog suca je poništena nakon žalbe Jadrana. Plivački savez je odlučio da se odigra nova utakmica, ali u Dubrovniku. Kako Jadran nije nastupio, nova odluka, 3:0 za Jug, bila je i konačna.

Uglavnom, svake godine su ‘frcale iskre’, Savez je imao pune ruke posla. Znali su jadranaši, kad su jugaši putovali brodom preko Splita na natjecanja, istaknuti u luci kakav natpis, provocirati, ali i jugaši s broda uzvratiti na isto ‘lijep’ način. Događalo se da su jugaši u prolazu iz Sušaka u Dubrovnik bili u Splitu napadnuti, od kojih nekolicina su i ozlijeđeni. Znali su jugaši na ogradi broda kalat (spustit) gaće, okrenuti se i nagnuti, te tako ‘pozdraviti’ s broda rivale...

Praznik vaterpola

Neki dan je bilo točno 30 godina od prve utakmice Juga u Gružu nakon početka Domovinskog rata. Jadran aktualni europski prvak, Gruž pun k’o šipak, borba u vodi za finale prvenstva. Nekoliko dana poslije, u majstorici, netko je pogodio upaljačem suca Brkljačića te je utakmice prekinuta. Čekalo se da se isprazne tribine, ali nitko nije želio otići već se pjevao Oliverov hit: ‘Teško mi je putovati. Od tebe se rastajati...’ 

Naravno, u finale je otišao Jadran, a Jug kažnjen. Prolilo se dosta tinte.

Puna je bilježnica ‘kazina’. Moglo bi se danima o njima. U godinu i pol dana Jug i Jadran su igrali pet puta za trofej. Prvu bitku je dobio Jadran (Kup Hrvatske), a nakon toga jugaši nižu uspjehe (prvak Hrvatske, hrvatski Superkup, Kup Hrvatske i Regionalna liga).

Nedjelja u Gružu. Praznik vaterpola. Jug kompletan!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 04:27