StoryEditorOCM
Vaterpoloništa od izraela

Gdje će Barakude braniti zlato iz Splita i tražiti ‘kartu za Pariz‘? Europsko prvenstvo moglo bi biti otkazano...

Piše I. M.
2. studenog 2023. - 23:01

Europska organizacija vodenih sportova, (European Aquatics) večeras je objavila ono što je već neko vrijeme bilo jasno. Europsko prvenstvo 2024. neće se održati u Netanyi početkom siječnja (od 3. do 16.), kako je planirano, zbog rata u Izraelu.

Međutim, Europska federacija nije objavila hoće li prvenstvo biti prebačeno na drugo mjesto ili otkazano. Šest mjesta za Svjetsko prvenstvo u Dohi koje je na rasporedu u veljači 2024., trebalo je biti dodijeljeno na idućem prvenstvu Starog kontinenta. Osim toga, jedna muška i jedna ženska ekipa trebale su se kvalificirati za Olimpijske igre u Parizu.

- Kao posljedica nedavnih terorističkih napada na Izrael i nakon opsežnih sastanaka između European Aquatics i Izraelskog vaterpolskog saveza, obje su se institucije složile da će biti nemoguće ugostiti Europsko prvenstvo u vaterpolu u izraelskoj Netanyi, kako je planirano u siječnju 2024. Trenutačno se istražuju različite opcije u vezi ispravne kvalifikacijske procedure za sljedeće Svjetsko prvenstvo u vaterpolu, u Dohi, a daljnje informacije o toj temi bit će priopćene što je prije moguće. European Aquatics želi iskoristiti ovu priliku i još jednom oštro osuditi one koji su odgovorni za terorističke zločine nad izraelskim građanima i te im izražava našu podršku i suosjećanje u ovom teškom trenutku – stoji u priopćenju.

Koji je daljni rasplet? 

Kako piše portal "total waterpolo", kruže glasine da su Njemačka i Nizozemska spremne zamijeniti Izrael te su pokazale interes za organizaciju Europskog prvenstva (ili Svjetskih i Olimpijskih kvalifikacija) u siječnju. Berlin je potencijalni domaćin muškog turnira, dok bi se žensko prvenstvo ili kvalifikacije mogle održati u Eindhovenu. Konačna odluka o tome mogla bi biti donesena do kraja ovog tjedna.

Najgori scenarij bio bi taj u kojem bi se prvenstvo otkazalo, ali možda to za Hrvatsku mušku, ali i žensku reprezentaciju ne bi bila loša stvar. Zašto? U tom slučaju, kvalificirane ekipe za Prvenstvo u Dohi vjerojatno bi se odredile prema uspjehu na Europskom prvenstvu 2022. u Splitu. To bi značilo da bi se Hrvatska, Crna Gora, Gruzija (muškarci), Grčka, Izrael i Francuska (žene) kvalificirale u Dohu, ako se dogodi najgori mogući scenarij.

Karta za Pariz

Najveća težina otkazanog prvenstva "osim" titule prvaka Europe, svakako je bila ulaznica za Olimpijske igre, budući da bi se najbolje ekipe našle na najvećem sportskom natjecanju. One druge pak bi to tražile na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Podsjetimo, iz Europe su svoje mjesto na Olimpijskim igrama već osigurale reprezentacija Francuske (kao domaćin) te Grčka i Mađarska kada govorimo o muškoj konkurenciji, a Španjolska i Nizozemska kada su u pitanju žene. 

Ostale države će svoju kartu tražiti na sljedećim prvenstvima, odnosno u ovom slučaju bi to bilo samo ono u Dohi. Po starom pravilu, osim prvaka Europe, Francusku bi ugledale i četiri najbolje plasirane momčadi sa Svjetskog prvenstva u veljači, koje do tada nisu osigurale plasman.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 13:17