StoryEditorOCM
Tenispala je presuda

Žestoka kazna za autora novog velikog teniskog skandala: ‘Prouzročio je značajnu štetu omogućavanjem klađenja‘

Piše Ivan Alaupović/SN
7. svibnja 2023. - 13:00

Francuski tenisač Baptiste Crepatte (28) optužen je za namještanje najmanje tri teniska meča zbog čega mu slijedi zabrana igranja u trajanju od tri godine, a morat će isplatiti i novčanu kaznu u iznosu od 15 tisuća dolara.

Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA) smatra ovo višestrukim kršenjem pravila Antikorupcijskog programa u tenisu (TACP), što je prouzročilo značajnu štetu integritetu sporta - napisali su u svojem prioćenju, prenose Sportske novosti.

Crepatte je osporio optužbe, ali je nezavisni službenik za saslušanje protiv korupcije (AHO) Richard McLaren podržao optužbe ITIA-e. Otkrio je kako je tenisač sedam puta u tri meča kršio odredbe organizacije uključujući izmišljanje ishoda ili bilo kojeg drugog aspekta dvaju događaja, izravno ili neizravno omogućavanje klađenja na tenis. ITIA je navela kako je ovo najnoviji slučaj u nizu istraga koje obavljaju organi za provedbu zakona u Belgiji, u kojima je veliki broj tenisača umiješan u incidente sa namještanjem mečeva. Europol je 2019. godine izašao s podacima kako posjeduje informacije postojanju kladioničarskih sindikata za namještanje mečeva u koje su umiješane desetine igrača niže teniske razine.

Crepattine je najbolji plasman imao upravo 2019. kad je u kolovozu bio 276. tenisač svijeta. Posljednji meč odigrao je prije više od godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:58