StoryEditorOCM
Tenisopasan presedan

Zabranjeni turnir izigrao sva pravila i mijenja tenis iz korijena: šeik obasipa najbolje tenisače neviđenim bogatstvom

Piše R. R.
14. listopada 2024. - 19:56

Pričalo se o njemu, razmatralo bi li uopće treba biti organiziran. Posebno jer je izvan svih okvira ATP-a i baš zato je mnogima bio "šaka u oko". I na kraju se pronašao termin koji odgovara svim pozvanim igračima, a njih šest će biti bogato nagrađeni. 

Sama najava turnira u Riyadu i filmski trailer je nešto što se ne doživljava u svijetu tenisa, taj najavni filmić je stajao kao neka holivudska najava za blockbuster. Novca se nije žalilo, samo da se ostvari cilj. Mnogi su ga prokomentirali tako da je potrošeno za njega otprilike koliko zaradi od nagrade igrač oko sedamdesetog mjesta na ATP listi u godinu dana. 

Neobična ekshibicija

Naravno da se nije svima svidio, mnogi smatraju ovo nepotrebnim rasipanjem novca za jednu manje važnu ekshibiciju. No kada znate da će svaki sudionik samo za dolazak dobiti 1,5 milijun dolara onda vam to puno govori.

image
Hector Retamal/AFP

A radi se o sljedećim igračima – Novak Đoković, Rafael Nadal, Holger Rune, Danii Medvjedev, Jannik Sinner i Carlos Alcaraz. Pobjednik bi na kraju trebao iz ‘pustinje‘ otići bogatiji za šest milijuna dolara. Usporedbe radi pobjednik US Opena je dobio ček na 3,6 milijuna dolara. I to za puno teži i ozbiljni posao.

Ovaj turnir je na kraju "uguran" između Mastersa u Šangaju i Mastersa u Parizu, oslabit će konkurenciju na turnirima u Stockholmu i Antwerpenu. Zanimljivo je da su se prva dva svjetska igrača Sinner i Alcaraz se povukli s turnira u Baselu i Beču kako bi stigli u Riyad. 

Rupa u zakonu

I to je izvan svih pravila jer ne smije biti ekshibicijskih mečeva duljih od dva dana u vrijeme kada se igraju ATP turniri. Ali u svakom zakonu postoji i "rupa", tako su i arapski šeici smislili da se ekshibicije zapravo igraju samo dva dana, ali s pauzom od jednog dana između pa se ne smatra kao jedan turnir. 

image
Hector Retamal/AFP

Ovo je zapravo još jedan veliki napad na ATP organizaciju i pokazatelj kako se s vrećom dolara u nagradnom fondu mogu raditi presedani koji bi u budućnosti mogli postati i veliki problem jer će biti jako teško zaustaviti ambiciozne organizatore spektakla koji zapravo sami uživaju u tome. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 18:49