StoryEditorOCM
Tenisnaklon do poda

WimbleDonna Vekić opalila žestoku pljusku Splitu, u Banovini bi se svi trebali crvenjeti kad vide što je napravila

Piše Pero Smolčić
9. srpnja 2024. - 16:38

Osječanka Donna Vekić briljira u Wimbledonu, baš na dan kada smo slavili velikog Gorana Ivaniševića i njegovo osvajanje ovog Grand Slama 2001. godine, Donna je plasirala u polufinale.

Igra odlično, izgleda samouvjereno i ima rezultat života, ali i priliku života. S još dva koraka ušla bi u tenisku ‘besmrtnost‘, no i ovako je Vekić djevojka koja ima stav, znanje i sada iskustvo za velike stvari.

No, ono što je mnogima nezanimljivo i prolazi ispod radara jest njezin rad za opću društvenu korist. Dok većina gradova zatvara sportske objekte u žice i pod krinkom uređenja igrališta zapravo ide prema komercijalizaciji sadržaja kojega su do tada djeca koristila besplatno, Donna i njezina obitelj u Osijeku idu u sasvim drugom smjeru.

Grad na Dravi

U svom gradu na obalama Drave ove je godine priredila DNNA Ladies Tennis Tournament, na koji su se prijavile 32 poslovne žene, teniske rekreativke iz cijele Hrvatske. Do završnice su stigle četiri najbolje Barbara Knežević Kuzman, Dea Valenta, Jasmina Novak i Tina Borojević, koje su kao i sve ostale sudionice turnira oduševljene atmosferom na terenu u Perivoju kraja Tomislava, izgrađenom na inicijativu Donne Vekić u suradnji s gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom.

Projekt izgradnje javnih teniskih terena razvija se već četiri godine s ciljem da Osijek postane prvi grad u svijetu sa sve četiri Grand Slam podloge koji su rekreativcima dostupni - besplatno.

- Jako sam ponosna na svoju obitelj koja mi je pomogla oko same ideje, koja se rodila još 2020. godine te zahvaljujem svima koji su pomogli pri samoj realizaciji. Posebice hvala gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, koji su od samih početaka uz mene. Ovo je veliki uspjeh i vrlo smo blizu cilja, da Osijek upišemo kao prvi svjetski grad koji će imati sve četiri Grand Slam podloge. Veseli me i podatak da je popunjenost terena čak 97 posto, što dokazuje da smo ostvarili cilj da se što više mladih zaljubi u ovaj sport i svoje vrijeme provode kvalitetno, kroz sport i druženje - rekla je Donna Vekić.

Svaku ‘bužu‘ naplatiti

Zvuči vam nevjerojatno? Pogotovo ako ste u Splitu u kojemu gradski oci pokušavaju i zadnju otvorenu sportsku ‘bužu‘ pretvoriti u komercijalni objekt jer, moramo shvatiti, treba puniti gradsku kasu. Pa umjesto da nam djeca na ulici imaju gdje baviti se sportom besplatno, da su im igrališta dostupna, sada i za to gotovo na svakom koraku moraju zavući ruku roditeljima u ‘takujin‘ i izvući teško zarađene ‘pineze‘.

E da može drugačije pokazala je Donna. Slavimo njezin sportski uspjeh, ali valja svakako slaviti i to što radi u Osijeku. Zamislite, bez uvrede, ali teniski usporediti Osijek i Split je bogohulno. No, u Splitu je ako nešto postalo nezamislivo, besplatni tereni? Ma dajte. I to na sve četiri podloge.

Kako to funkcionira u Osijeku, pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 11:00