Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
TenisDavis Cup

Veliki korak do titule otvara prostor za kombinacije: Unutar tima pričamo uvijek ovisno o rezultatu, sve su opcije otvorene

Piše Pero Smolčić
23. studenog 2018. - 22:18
2018-11-23T183055Z_1096467125_RC12AC548370_RTRMADP_3_TENNIS-DAVISCUP-FINAL.JPG

Hrvatska je na korak do povijesnog drugog naslova u Davis Cupu, u Lilleu nakon prvog dana vodimo Francusku 2:0. Prvo je Borna Ćorić pobijedio Jeremyja Chardyja, a potom i Marin Čilić Jo-Wilfrieda Tsongu. Hrvatski su tenisači potpuno dominirali, nisu izgubili ni set, niti u jednom trenutku pobjede hrvatskih majstora nisu dolazile u pitanje. Ako ćemo se igrati riječima, iz Bratislave smo donijeli "salataru", sad smo blizu da iz Lilla donesemo francusku "salataru". Recept, čini se, imamo.

- Ponosan sam na mentalnu moć mojih igrača. Znao sam da možemo zaborviti sve statistike, ovo je finale Davis Cupa, igramo vani... Ovo se velikim dijelom dogodilo zbog njihove psihičke stabilnosti. Znali su i što taktički trebaju napraviti, uspjeli su u tome. Mogao sam samo sanjati 2:0 nakon prvog dana, a na kraju nisu izgubili niti jedan svoj servis. Znamo što se u Zadru dogodilo nakon vodstva 2:0, pa se zakompliciralo, moramo biti oprezni, ali napravili smo veliki korak prema toj "salatari" - kazao je nakon prvog dana hrvatski izbornik Željko Krajan.

Chardy nije ispao dobar džoker za Francuze?

- Imao je 40:0 prvi gem pa je izgubio servis. Kad netko igra kao Borna danas, bilo tko bi ga teško pobijedio.

Planirate li promjenu u parovima, da igra možda Marin?

- Nije nemoguće, unutar tima pričamo uvijek ovisno o rezultatu, sve su opcije otvorene, tko je umoran, tko nije. Vidjet ćemo što je najbolje nakon 2:0. Idemo probat ovo završiti u subotu. Tko god bude igrao, šanse su 50:50. Njima je pritisak veći, nama su sve kombinacije jake - rekao je Krajan.

Veliko je pitanje bilo kakav će Tsonga izaći na teren. Daleko je to on njegovih najboljih dana, ali dojma smo kako ni "onaj" Tsonga protiv ovako raspoloženog Čilića ne bi imao prevelikih izgleda.

- Teren je bio dobar, malo loših odbijanja. Tsonga je igrao dobra dva i pol seta, bila je to dobra kvaliteta tenisa. Imao je u drugom setu prilike za break, nikad ne znaš u tim situacijama, ako napravi break, priča se može okrenuti. No, ja sam servirao nevjerojatno dobro, nisam izgubio servis cijeli meč, igrao sam vrhunski tenis - rekao je Čilić.

Želiš li igrati parove?

- Sposoban sam igrati sva tri dana, pričat ću s izbornikom i vidjeti što će se dogoditi.

Je li ovo tvoj najbolji meč u Davis Cupu?

- Imao sam nevjerojatnih pobjeda do sada, ali s obzirom na trenutak, da je finale, igrao sam i jedan od najboljih mečeva u zadnjih šest mjeseci.

Atmosfera?

- Bilo je specijalno biti dio ovakvog spektakla. Osjetili smo njihovo bodrenje tijekom i mog i Borninogmeča. Sretan sam što smo im priuštili ovakav dan.

Ako bude odlučivala nedjelja, je li svejedno hoće li igrati Jeremy Chardy ili Lucas Poulle?

- Ne znam tko će igrati, meni je bitno da ja igram kvalitetno. Bili smo već u ovakvim situacijama i znam se postaviti - zaključio je Čilić.

Ostaje vidjeti hoće li Krajan doista mijenjati najavljeni par, specijaliste za "dubl" Ivana Dodiga i Matu Pavića? Mate je bio sudionik "Mastersa" parova u Londonu, to je nešto što svakako valja respektirati. I Dodig je specijalist za parove. No, u konačnici ovo nije situacija u kojoj se treba gledati na taštine pojedinaca, bitna je ukupna pobjeda u kojoj su, tko god igrao, svi na svoj način sudjelovali.

Zadnji put kad je netko u finalu Davis Cupa okrenuo 0:2 bilo je 1939. godine, Australija je od SAD-a gubila 0:2 i pobijedila. Nitko u finalima nakon toga nije ponovio njihov podvig. Pa neće valjda ni sada.

#MARIN ČILIć#ŽELJKO KRAJAN#DAVIC CUP

Izdvojeno