StoryEditorOCM
Tenisoi u parizu

Vekić poražena u olimpijskom finalu, Zheng je bila prejaka. Donni kapa do poda, Hrvatska ima srebro

Piše Sport SD, Ivan Renić
3. kolovoza 2024. - 18:29

Srebro! Nećemo kazati zlatnog sjaja jer otrcan je to klišej. A nećemo reći ni da je hrvatska tenisačica izgubila zlato. Ne. Donna Vekić je osvojila srebrnu olimpijsku medalju. I to je jedina istina. Kapa do poda! Zamjeriti joj išta prava nemamo jer ono što je odigrala u Parizu je nestvarno. Izborila je finale olimpijskog turnira u kojemu je ipak bolja bila Kineskinja Qinwen Zheng sa 6:2, 6:3 nakon malo manje od dva sata igre.

Agresivno je krenula Kineskinja. Napadala je gotovo svaku lopticu, pa se Vekić tako mahom branila. No, u svim tim silnim napadima Zheng je i griješila. Nakon što je Donni uzela servis odmah u sljedećem gemu ponudila joj je dvije ‘break‘ lopte koje naša tenisačica nažalost nije iskoristila.

Proradio je Donnin servis u četvrtom gemu kojega je bez problema uzela bez izgubljenog poena. Međutim, Zheng je, mora se priznati, bila na visini zadatka. I dalje je agresivno napadala svaku Donninu kraću loptu. Reternirala je jako i duboko. Iako je zaostajala samo za ‘break‘ u jednom je trenutku raširila ruke i pogledala prema svom ‘boxu‘. Sjedili su tamo njezini roditelji, trener Nick Horvat, Kolinda Grabar-Kitarović...

image
Tom Dubravec/Cropix

Nije bilo pomoći u prvom setu. Kineskinja je igrala sjajno. Čitala je Donninu igru, pokazala strašan osjećaj. Tek joj je 21 godina, pršti od talenta, a već sada postiže sjajne rezultate. Pri rezultatu 5:2 na Donnin servis uzela je još jedan ‘break‘. I to je bilo dovoljno za 6:2 u prvom setu. Možda je i bolje da je Vekić prvi set ‘bacila‘ čim prije nego da se muči ako ne ide.

Sjela je u pauzi očistiti glavu kako bi krenula iznova. No, ništa nije moglo poremetiti Zheng koja je bila u odličnom ritmu i u drugom setu. Nastavila je po istom, prokušanom receptu – agresivnom igrom kako bi poeni trajali što kraće. Što su izmjene trajale duže, Vekić je imala veće šanse za osvojiti poen. No, nije ovo bio Donnin dan poput svih prethodnih u Roland Garrosu. Zheng, inače sedma tenisačica svijeta, jednostavno je bila bolja.

Promašivala je Donna, previše je bilo neprisiljenih pogreški, dok je s druge strane Zheng ‘čistila linije‘. Više puta je pogodila crtu, taman toliko da lopte ne budu u ‘outu‘. Provjeravala je i sutkinja, no odluke se nisu mijenjale.

I publika je pokušavala podignuti Donnu. Kineza je, dakako, bilo puno više nego hrvatskih navijača. Kineske zastave posvuda su se vijorile, no naši su im parirali glasnicama. Priklonili su se našoj tenisačici zbog toga i ‘neutralni‘ navijači. I Francuzi su bodrili Donnu pa se tako na svaki ‘ajmo Donna‘ mogao čuti francuski ‘allez Donna‘.

image
Tom Dubravec/Cropix

I u drugom setu Donna je na početku izgubila svoj servis. Povela je Zheng s 2:0, no odmah je Vekić uzvratila ‘breakom‘. Velika borba vodila se u četvrtom gemu, ali Donna je uspjela potvrditi ‘break‘. Nije se Vekić predala nakon prvog seta. Štoviše, znala je itekako dobro o kakvoj se prilici radi. Olimpijsko zlato ne nudi se ‘svakog dana‘. Prilika je to samo za odabrane, a za većinu od takvih pruža se samo jednom u karijeri.

Meč se prelomio pri rezultatu 4:3 za Zheng u drugom setu. Ima za čime žaliti Donna jer je samo gem prije bila na izjednačenju na servisu kineske tenisačice. Izvukla je to Zheng, a onda na Donnin servis izborila dvije ‘break‘ lopte. Bacila je Vekić reket na pod, emocije su progovarale. Zheng je uzela ‘break‘ i povela 5:3. Preostalo joj je servirati za meč. Odradila je to Kineskinja i pobijedila. Priznat ćete, sasvim zasluženo.

Teško je Vekić išta zamjeriti. Uostalom, o čemu pričamo!? Osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama. Nevjerojatno je to postignuće. Nanizala je Osječanka pet pobjeda. ‘Skidala‘ je redom Talijanku Bronzetti, Kanađanku Andreescu, drugu igračicu svijeta Amerikanku Gauff, u četvrtfinalu Ukrajinku Kostjuk, te u polufinalu Slovakinju Schmiedlovu.

No, u još boljem nizu bila je Kineskinja. Prije Pariza osvojila je turnir na zemlji u Palermu. A onda je na olimpijskom turniru redom pobjeđivala Talijansku Errani, Nizozemku Rus, Amerikanku Navarro, Njemicu Kerber i onda kao najveće iznenađenje prvu igračicu svijetu Swiatek u polufinalu.

Donni se na kraju možemo samo još jednom zahvaliti na svemu što je učinila za hrvatski sport u Parizu. Ispisala je povijest, ušla u olimpijsku besmrtnost. Bravo Donna!

UŽIVO

Vekić - Zheng 2:6, 3:6

3:6 Gotovo je, Zheng je olimpijska pobjednica

3:5 Kakav gem, imala je Kineskinja dvije break lopte, Vekić izjednačava, ali Zheng ipak uzima gem i servirat će za olimpijsko zlato

3:4 Sada je Zheng zakomplicirala, imala je 40:0, Vekić je izjednačila i imala prednost, ali spašava Kineskinja gem

3:3 Zamalo repriza posljednjeg Donninog servisa, zaprijetila je Zheng, ali ovaj put bez drame Vekić uzima gem

2:3 Ne da Zheng svoj servis, bilo je 30:30, a onda je Kineskinja servirala dva asa

2:2 Zakomplicirala je maksimalno Vekić ovaj gem, imala je 40:0, Zheng se vratila, ipak vratila se Donna i dobila gem

1:2 Ovo je bio važan gem, Vekić uzima servisi Zheng, nije još sve izgubljeno. Ključan je bio poen kod 15:15, Zheng je imala sve u svojim rukama, ali Vekić se izvukla

0:2 Sjajno igra Zheng, uzela je još jedan servis Donni Vekić, Kineskinja je sve bliže olimpijskom zlatu

0:1 Zheng otvara drugi set i bez izgubljenog poena osvaja gem

---------

2:6 Novi break i Kineskinja Zheng osvaja prvi set

2:5 Još jedan težak gem, zaprijetila je Donna, imala je 0:30 i 30:40, ali Zheng na kraju uzima svoj servis

2:4 Teška borba, Vekić se namučila za svaki poen, uzima svoj servis. Kineza je, dakako, puno više od naših navijača, pa su se tako oni ‘neutralni‘ priklonili Donni. Također, na svaki ‘ajde Donna‘ Francuzi odgovore s ‘Allez Donna‘!

1:4 Mogla je Vekić do izjednačenja u ovom gemu, promašila je dropshot, Kineskinja uzima gem na svoj servis

1:3 Prvi gem za Donnu Vekić, bez izgubljenog poena

0:3 Imala je Vekić dvije break lopte u ovom gemu, nije ih uspjela iskoristiti. Odlično je krenula Zheng u finale

0:2 Problemi za Vekić odmah na startu meča, Zheng joj oduzima servis

0:1 Povela je Kineskinja na svoj servis, osim dvostruke servis pogreške, odigrala je Zheng savršeno

- Donna Vekić sjajno raspoložena izlazi na teren, maše gledateljima, na trbinama su brojna poznata lica (pogledajte galeriju ispod)

- Mali gaf napravio je službeni spiker na Philippe Chatrieru. Umjesto hrvatskih, pozvao je navijače Češke (?!) da pokažu koliko su glasni, a nakon toga Kineze. Kineske zastave, inače, dominiraju u odnosu na hrvatske

- Početak finala je sve bliže, čeka se izlazak Donne Vekić i Qinwen Zheng

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image

Marijan Kustić

Tom Dubravec/Cropix
image

Kolinda Grabar-Kitarović

Tom Dubravec/Cropix
image

Iva Majoli

Tom Dubravec/Cropix
image

Igor Vekić

Tom Dubravec/Cropix
image

Stigla je i podrška iz Srbije, Igor i Filip. Filip ima 10 godina, trenira tenis i sviđa mu se Donnin servis

Hrvoje Slišković
image

Blanka i Zlatko Mateša

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image

Marijan Kustić

Hrvoje Slišković
image

Iva Majoli

Hrvoje Slišković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 18:17