StoryEditorOCM
Tenisdebele bušte

U javnost iscurilo koliko Đoković plaća Ivaniševića, cifra je brutalna, a evo i kakve se plaće ‘dijele‘ u tenisu

Piše Sport SD
19. listopada 2023. - 15:20

Goran Ivanišević opet je dospio pod svjetla reflektora. Priča oko njegovog sudovanja s bivšom suprugom Tatjanom Dragović oko povrata dugova i podjele imovine proteklih je dana jedna od najeksponiranijih ne samo u Hrvatskoj, nego i u čitavoj regiji.

Od A do Ž sve su prenijeli posebno srpski mediji, razlog je jasan. Osim toga što je Ivanišević faca sam po sebi, ujedno je i trener njihovog Novaka Đokovića, po mnogima, a i brojke to potvrđuju, najboljeg tenisača svih vremena.

Tjednik ‘Nacional‘ objavio je da je plaća Gorana Ivaniševića za to što je glavni Noletov trener "između šest i deset tisuća eura" na tjednoj razini. Ako bismo gledali na godišnjem nivou, u pitanju je suma od 300 do 500 tisuća eura, a onda tu dolaze i razni bonusi, poput onih za osvajanje turnira, Grand Slamova... Špekulira se da se radi o postotku, odnosno da Ivaniševiću pripada oko deset posto Đokovićeve turnirske zarade. 

E sad, u ovoj je sezoni Đoković od turnira zaradio 10.581,665 dolara, što znači da od toga Ivaniševiću ide oko milijun dolara. Ako je postotak i nešto manji, čovjeka veseli. 

image
Matthew Stockman/Getty Images Via Afp

Ako vam se čini da je to puno i nerealno, pogledajte i ostale plaće trenera u svijetu tenisa. U Hrvatskoj danas većina mladih igrača uzima privatne satove kod osobnih trenera tenisa. Prosječna je cijena sata 20 eura. Ako taj ‘obični‘ trener odradi pet sati dnevno i 25 dana u mjesecu, plaća mu je 2.500 eura. A ako je u iole ozbiljnijem programu te i putuje s igračem, na to idu i dnevnice, ali i nešto veća primanja. Pa se i oni ‘najsiromašniji‘ treneri koji putuju s igračima nađu u razredu od tri do pet tisuća eura mjesečno.

Što se profesionalaca i njihovih trenera tiče, tu negdje plaće tek počinju, a desetak tisuća eura mjesečno nije nikakvi ‘spektakl‘ za ‘no name‘ trenere. Oni s pedigreom, pak, poput Ivaniševića, postavljaju svoje uvjete i pronalaze se na tržištu. Uglavnom se ugovara postotak od zarade u rasponu od pet do 15 posto.

image
Sebastien Bozon/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 02:30