StoryEditorOCM
TenisBORNA IN THE U.S.A.

Tko je splitski tenisač kojeg je primio Donald Trump? Jedan mladi bračni par nazvat će svoje dijete po njemu, prvaku SAD-a!

25. lipnja 2018. - 15:45
111gojo

Splitski tenisač Borna Gojo iza sebe je ostavio sezonu iz snova. Ne na profesionalnoj razini, već boreći se po američkim Sveučilištima, gdje je svoj Wake Forest University odveo do titule prvaka Prve divizije NCAA-a.
Prvi je to put u povijesti da je Wake Forest najbolji u tenisu.

– Osvojili smo sve što smo mogli. Dvoransko prvenstvo, onda regularnu sezonu i konferencijski turnir, a sada i Državno prvenstvo na otvorenome – kazao nam je Gojo.

Stigao je i do finala u pojedinačnoj konkurenciji, ali tu je izgubio od kolege s fakulteta Petrosa Chrysochosa.

– Ozlijedio sam preponu već prvo kolo. Ali drž’ - ne daj došao sam do finala, onda protiv kolege sa Sveučilišta i nije bilo toliko bitno.

Koliko je tenis tamo “jak” na sveučilištima?

– Jako puno. U polufinalu je recimo bilo oko tri tisuće ljudi. U Splitu svi žele ići u profesionalni tenis, a tamo mi djeca kažu da jedva čekaju igrati koledž-tenis. Puno profesionalaca je prije odlaska na ATP ili WTA Tour išlo na koledž, njima je takva kultura. Izašao je Britanac Cameron Norrie prošle godine, sada je 79. na svijetu. Ima odličnih igrača na sveučilištima, drago mi je što vidim da sve više Hrvata razmišlja o tome.

Koliko je igrača u timu?

– Šest ih igra, no u timu ih može biti više, u nas ih je bilo 15. Uglavnom treba nešto više igrača, ako se netko ozlijedi, da imaš zamjenu.

Kakav je režim treninga?

– Ujutro i poslijepodne tenis, kao i kondicija. Samo moraš jutarnji trening posložiti da stigneš na predavanje. Ali odradim punu satnicu, ništa manje nego da sam u nekoj Akademiji. U prvoj diviziji ima rangiranih oko 80 klubova, a više od 100 koledža igra u tom sustavu prve lige. To je ogroman “pot” igrača, a postoje još dvije lige, to je nekoliko tisuća igrača koji su u sustavu sveučilišnog tenisa. - Ispričao nam je Borna i jednu anedgotu koja otkriva koliko je Amerikancima bitan sveučilišni sport.

– Kad smo osvojili naslov prišli su mi muž i žena koja je bila trudna, rekla je da će dijete nazvati po meni.

Sveučilište se nalazi u Winston-Salemu u Sjevernoj Karolini.

– Grad ima oko 200 tisuća ljudi, Wake Forest je malo sveučilište sa sedam tisuća studenata. Puno ulažu u sport, nedavno su uložili oko 150 milijuna dolara u sportsku infrastrukturu, a prikupili 200 milijuna od donacija. Stoga rade i najbolju teretanu u Americi. Dvorana za košarku ima oko 15 tisuća sjedala, a igrali su za Wake Forest veličine poput Tima Duncana, Chrisa Paula... 

Titula vam je donijela i prijem kod Predsjednika SAD-a Donalda Trumpa?

– Kad neka momčad u bilo kojem sportu osvoji sveučilišni naslov ide na prijem kod Predsjednika. 

Kakvo je bilo osiguranje?

– Radili su prvo “backgruond chack”, provjeravali roditelje... Onda smo prolazili kroz dvije linije osiguranja, oduzimaju mobitele, sve... Predsjednik je znao da smo dobili Ohio State u finalu, pričao o Isneru i Federeru. Pokazao nam neke stvari po Bieloj kući. Slikali smo se svi s njim pojedinačno. Bilo je zanimljivo.

Ostaješ na fakultetu?

– Završio sam godinu i pol akademskog programa, a odradio sam dvije teniske sezone. Sad ću nastaviti igrati profesionalne turnire. Mogu odlučiti do siječnja hoću li se vratiti. Ako se vratim, mogu nastaviti igrati tenis tamo, ako ne, gubim pravo igrati tenis, ali imam i dalje punu akademsku stipendiju da završim fakultet.

Što je tebi cilj?

– Meni je konačni cilj biti profesionalac, sada sam koncentriran na to. U Zagrebu radim s trenerom Velom i kondicijski s Perom Kuterovcem. Idem na neke challengere u SAD, u Winston-Salemu imam pozivnicu za glavni ždrijeb ATP turnira, onda se vraćam kući... 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. siječanj 2023 11:52