StoryEditorOCM
Tenisnastavlja se suđenje

Svijet tenisa trese skandal s namještanjem: pod povećalom je 180 tenisača, a u javnost su procurile i njihove ‘tarife‘

Piše SPORT SD
24. ožujka 2023. - 09:37

Svijet tenisa trese jedan od najvećih skandala vezanih za namještanja mečeva. Pod istragom je 375 odigranih dvoboja između veljače 2014. i lipnja 2018., a prema pisanju L‘Equipea, pod povećalom je čak 181 igrač.

Na čelu "organizacije" navodno je 32-godišnji Grigor Sargsyan, poznat i pod nadimkom "Master", kojega se povezuje s armenskom kriminalnom mrežom, a optužen je za podmićivanje igrača i namještanje teniskih susreta. Armenac je osam mjeseci proveo u zatvoru.

U fokusu istrage su uglavnom igrači rangirani ispod 200. mjesta na ATP ljestvici, odnosno igrači s nižim zaradama koji su putem namještanja pronašli način za dodatnu zaradu.

Francuski igrači Mick Lescure i Jules Okala, koji su dio "crne mreže", doživotno su suspendirani od prosinca, a jedan od njih navodno je bio i posrednik između "Mastera" i drugih igrača. Također, jedan od njih je namještao i mečeve parova, bez znanja svog suigrača.

U javnost su procurili i iznosi koje su tenisači "naplaćivali". Izgubljeni gem u pojedinačnom meču košta 400 eura, a za izgubljeni meč parova u dva seta tenisači bi dobivali oko 2000 eura, dok su se najveći iznosi kretali oko 3000 eura. Kroz račun drugog čovjeka po hijerarhiji u "mreži", odnosno financijskog "mozga" ove operacije, u razdoblju od lipnja 2016. do ožujka 2018. navodno je prošlo preko osam milijuna eura.

Suđenje u Bruxellesu, na kojemu se trebalo pojaviti 28 osoba, odgođeno je prošlog petka, a trebalo bi se nastaviti danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 09:10