StoryEditor
Teniskiša spašava

Splićanin u timu Marina Čilića govori o stanju u Australiji: U Melbourneu je izmjerena četiri puta veća količina dima od dozvoljene

Piše Ivica Marković
17. siječnja 2020. - 18:03
Privatni Album

Evo upravo dok razgovaramo u Melbourneu pada velika, ogromna kiša. Pada gotovo cijeli dan i svi se nadamo da će ta kiša padati i u onim dijelovima Australije gdje bijesne strašni požari. Mi koji sudjelujemo na Australian Openu, nekako smo više usredotočeni na tenis, a informacije o požarima, dobivamo, onako na kapaljku - govori nam Robert Prusac - Pruki, jedan od najpoznatijih hrvatskih fizioterapeuta, čovjek koji godinama brine o fizičkom stanju najpoznatijih hrvatskih tenisača i tenisačica i koji se sada nalazi u Melbourneu, kao član tima Marina Čilića.

Požari u Australiji bijesne već mjesecima, a kompletna svjetska javnost s nevjericom prati razvoj situacije “down under”, jer informacije i slike iz Australije su apokaliptične.

Kvalifikacije za prvi Grand Slam turnir sezone počele su unatoč lošoj kvaliteti zraka i gustom dimu. Prvog dana tenisači su u jednom trenutku morali prekinuti treninge, Slovenka Dalila Jakupović je u meču protiv Švicarke Stefanie Voegele pala na koljena i počela kašljati. Imala je problema s disanjem i morala je predati meč u kojem je vodila.

Drugog dana su kvalifikacije prekinute, kiša je uzrokovala lošu kvalitetu zraka. Najprije je objavljena pauza od tri sata da bi se nakon toga svi mečevi odgodili.

- Svaki dan, kada iziđemo iz kuće nekakva je magla, kao sumaglica, nešto kao kod nas u Dalmaciji u ljetnim mjesecima kada od visoke temperature i vlage nebo nije čisto, odnosno omarina. U zraku ima dima i Australci svaki dan mjere vrijednosti. Tako je nama u Melbourneu izmjerena četiri puta veća vrijednost od dozvoljene - priča nam Prusac.

Kako nam kaže naš sugovornik, Marin Čilić je prije dva dana trebao igrati egzibicijski meč.

- Na kraju ga je i odigrao, ali smo morali čekati da vidimo hoće li se ili neće igrati. Marin trenira normalno, ali znam da su prvog dana otkazani neki treninzi, a jučer kompletno kvalifikacije. Trenutačno se na terenima Australian Opena igraju dobrotvorni, egzibicijski, mečevi, u kojima sudjeluju najbolji tenisači svijeta, a čitav prihod ide za pomoć vatrogascima - dodaje Prusac.

Naravno, sve one koji su u Melbourneu došli teniskim poslom najviše zanima hoće li se otkazati Australian Open?

- Razgovara se i o tome, ali nitko ne vjeruje u takav scenarij. Želimo se nadati da će sve završiti dobro i da će i ova kiša, koja pada, pomoći vatrogascima u gašenju požara. Prije nekoliko dana smo avionom putovali iz Sydneya u Melbourne. Let traje oko sat ipo i svi smo gledali put zemlje, vide li se požari i moram reći da ih nismo vidjeli. Australski vatrogasci rade nevjerojatan posao, oni su pravi heroji i Australci su svjesni toga te im odaju veliko priznanje, zaključuje Robert Prusac - Pruki.

Svi žele vjerovati da će i ovogodišnji Australian Open, kao i svi do sada biti privedeni kraju. Još kad bi ga Marin Čilić osvojio...

#ROBERT PRUSAC#MARIN ČILIć#AUSTRALIAN OPEN

Izdvojeno