StoryEditor
Tenis‘cirkus‘ u melbourneu

‘Slučaj Đoković’ seli na Savezni sud, moguća su tri scenarija: prvi je deportacija, drugi je ostanak u Australiji, a treći su nove žalbe i čekanje odluke

Piše Ivan Renić
14. siječnja 2022. - 22:55

Novak Đoković ima australsku vizu. Pa, ipak nema. Onda opet ima, ali mu je opet oduzeta. Kratki je sadržaj događanja u Melbourneu, „cirkusa” koji se uzrokovao najbolji tenisač svijeta. Ministar za imigracije Alex Hawke je nakon četiri dana prelomio iskoristivši svoje pravo da Đokoviću ukine vizu.

- Učinio sam to zbog zdravlja i reda. Odluka je bila od javnog interesa – pojasnio je Hawke.

Znači li to i deportaciju? Za sada ne...

Đokovićev odvjetnički tim uložio je žalbu te je održano novo saslušanje kod suca Anthonyja Kellyja koji je prvi put presudio u Novakovu korist. Odlučeno je kako neće biti deportiran dok traje sudski proces. Srpski tenisač će prenoćiti na slobodi, ali onda u osam ujutro mora na razgovor s imigracijskim službenicima. Nakon toga će opet u pritvor, ali na tajnoj lokaciji kako bi se izbjegla okupljanje prosvjednika. Sigurno je samo da se ne vraća u hotel Royal Park gdje je prvih dana bio smješten.

Do konačnog rješenja trebalo bi doći u nedjelju. Prema rasporedu Australian Opena, Đoković bi prvi meč trebao igrati u ponedjeljak protiv sunarodnjaka Miomira Kecmanovića. Hoće li se to zaista dogoditi, ovisit će o konačnoj odluci.

Njegovi odvjetnici, dakako, nisu zadovoljni odlukom ministra Hawkea. Smatraju da je namjerno odugovlačio, čekao četiri dana kako bi im dao što manje vremena za pripremu žalbe jer je znao da se slučaj mora zaključiti do kraja vikenda. Također, tvrde kako je ministrova odluka došla iz straha od jačanja antivakserskog pokreta u Australiji.

Sudac Kelly je na posljednjem saslušanju pilatovski „oprao ruke” od Đokovića te će se njime od sada baviti viša instanca, Savezni sud. Nije to bilo po volji Novakovim braniteljima. Htjeli su da postupak ostane u nadležnosti istog suda zbog hitnosti. Kelly ih, međutim, nije poslušao.

Drama u kojoj se našao prvi reket svijeta, na svom početku je postala politički obojena. Javio se tako i australski premijer Scott Morrison.

- Pandemija je bila nevjerojatno teška za sve Australce, ali moramo ostati zajedno i spašavati živote. Australci su puno žrtvovali tijekom pandemije i ispravno je što ljudi očekuju da se rezultat te žrtve zaštiti. Postigli smo jednu od najnižih stopa smrtnosti i najveće procijepljenosti na svijetu. Čvrsta politika oko zaštite naših granica čuvala nas je i prije Covida, ali i sada – poručio je prvi čovjek države.

Nakon ministrove odluke da mu ipak ukine vizu, za Đokovića su, prema australskim medijima, moguća četiri scenarija.

1. Prvi je već otpisan, a glasio je da Novak prihvati odluku i napusti zemlju.

2. i 3. U drugom, odnosno trećem, Đokovićevi odvjetnici su se žalili. Ostaje pitanje hoće li žalba biti uvažena ili neće.

4. Postoji i četvrti mogući ishod, a to je da mu žalba bude uvažena, ali vlada se žali na tu odluku. U tom slučaju sudac bi morao odlučiti hoće li ga poslati u imigracijski pritvor ili će mu dopustiti da zaigra na Australian Openu do donošenja konačne odluke.

item - id = 1159372
related id = 0 -> 1159370
related id = 1 -> 1159344
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. siječanj 2022 23:47