StoryEditor
Tenispovijesni uspjeh

Proročanski susret sa snimanja serijala ‘Slobodne‘, Mario Ančić tada je rekao Paviću: ‘Neka bude hrvatsko finale‘

Piše Vedran Babić
2. kolovoza 2021. - 22:46

Olimpijska medalja Mate Pavića u paru s Nikolom Mektićem i svehrvatsko finale u Tokiju očito su negdje unaprijed bili zapisani, a u svemu je prste na neki način imao Mario Ančić.

Bilo je to prije nešto više od dva tjedna u Splitu na Zapadnoj obali. S Ančićem smo snimali serijal o našim proslavljenim olimpijcima “Priče sa Zapadne obale” i baš je u to vrijeme tuda prolazio Mate Pavić. Kao friški osvajač Wimbledona išao je u Banovinu na primanje kod gradonačelnika. Zaustavio se kod Marija, malo su proćakulali, a mi smo ih fotografirali zajedno u nadi da gledamo sadašnjeg i budućeg vlasnika olimpijskog odličja.

- Popričao sam tada malo s Matom, smijali smo se i rekli ‘ajde neka bude hrvatsko finale, znajući da su i Marin i Ivan u ždrijebu – govori nam Ančić, vlasnik bronce iz Atene 2004. s Ivanom Ljubičićem.

Iako vjerojatno ni sami nisu mislili da će se baš to dogoditi, finale parova bilo je rezervirano samo za Hrvate, a Paviću je pripala najsjajnija medalja.

- Ovo je povijesni uspjeh, od srca čestitam dečkima. Dva Gorana, Ljubo i ja dobili smo društvo. Momci su na najbolji mogući način razveselili svjetsku tenisku javnost i naravno cijelu Hrvatsku. Kako su samo igrali, borili se, to je bilo sjajno. Dovoljno je reći da jedna svjetska velesila kao što su Amerikanci neće imati tenisku medalju u Tokiju, a mi imamo dvije – ističe Ančić, koji radi i živi baš u Americi gdje je nakon teniske karijere nastavio graditi i više nego uspješnu poslovnu karijeru.

Kaže kako ga svehrvatsko finale i nije toliko iznenadilo. S jedne strane Pavić i Mektić su najbolji svjetski par, a Čilić i Dodig uvijek igraju dobro kad su zajedno.

- Na Olimpijskim igrama u parovima sve je moguće jer mnogi najbolji igrači u singlu igraju, a kad je tu netko poput Čilića ili Andyja Murraya tko je dobar u paru, to daje na dodatnoj težini. Pavić i Mektić bili su favoriti, ali ne mogu reći da su Dodo i Čila iznenađenje jer je njihova kvaliteta prepoznatljiva već godinama. Čila možda nema trenutno rezultate na koje nas je navikao, ali je dugo bio u vrhu i svjetska je veličina, dok se Dodig specijalizirao u parovima. Zajedno su imali puno uspjeha u Davis Cupu.

Naravno, unatoč svemu tome, bilo je teško predvidjeti da se hrvatsko finale zaista može dogoditi, kaže Ančić.

- Jedni i drugi trebali su pobijediti jake parove za prolazak u finale. To samo potvrđuje klasu koju imaju. Uostalom, ovo su igrači koji su nosili hrvatsku reprezentaciju do naslova u Davis Cupu 2018. godine.

Mariju je ponestajalo pridjeva kojima bi opisao ovaj povijesni podvig.

- Ma, veličanstveno je ovo. Sama činjenica da smo imali četvoricu igrača u parovima koji su mogli kandidirati za medalju dokaz je kvalitete. I ne samo da su imali kvalitetu, nego su je i pokazali na terenu. Baš sam ponosan i sretan zbog njih.

Nekada smo se mi živcirali gledajući Ančićeve mečeve (i Goranove, Ljubine…), a sada njemu nije bilo lako gledati na televiziji Pavića, Mektića, Čilića i Dodiga.

- Bodrio sam ih, veselio se, a najteže mi je bilo gledati polufinala jer smo svi žarko željeli to hrvatsko finale. Kad smo ga i dobili, e onda je moglo početi slavlje.

Atenska bronca pokrenula je karijere Ančića i Ljubičića – “eksplodirali” su 2005. i 2006. godine – i Mario je uvjeren da će ovi prekrasni dani u Tokiju pozitivno utjecati na daljnje karijere naših teniskih olimpijaca, premda su oni za razliku od Ančića i Ljubičića tada, već podosta toga osvojili u karijerama prije olimpijske medalje.

- Po olimpijskoj medalji uvijek će biti prepoznatljivi u životu. Možda još nisu svjesni koliko to znači. I u Americi gdje živim Olimpijske su igre vrhunac sporta. Meni je medalja u Ateni dala veliki vjetar u leđa, nakon toga sam postao top 10 igrač i osvojio Davis Cup, a siguran sam da će i našim dečkima ova priča iz Tokija biti dodatni poticaj dalje u karijerama i da će nas i u budućnosti razveseljavati velikim rezultatima.

item - id = 1117316
related id = 0 -> 1134867
related id = 1 -> 1134564
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2021 10:20