StoryEditorOCM
TenisVeliki Rafa

Povijesni dan za svjetski tenis! Bio je najveći Đokovićev rival, španjolski velikan se oprašta: ‘Ne mogu više...‘

Piše Sport SD
10. listopada 2024. - 11:55

Rafael Nadal najavio je kako će se na kraju sezone umiroviti. Slavni španjolski tenisač objavio je vijest na društvenim mrežama i tako rastužio svijet tenisa. Navijači su se nadali kako će ga ipak gledati još malo na terenima, iako mu je već 39 godina. No, svoj posljednji nastup Nadal će imati na Davisovom kupu koji se u studenom ove godine održava u Malagi.

image
Carl De Souza/Afp

- Obavještavam vas da ću otići u tenisku mirovinu. Realnost je da je ovo dosta teško razdoblje, pogotovo zadnje dvije godine. Ne mogu više igrati bez limita. Ovo je bila teška odluka o kojoj sam dugo razmišljao, ali sve u životu ima početak i kraj. Ovo je primjeren trenutak da stavim ‘točku na i‘, bila je to duga karijera, puno uspješnija nego što sam mogao zamisliti. Usrećuje me to što zadnji turnir može biti u Malagi, u Davis Cupu, natjecanju uz koje me vežu lijepe uspomene iz 2004. godine - poručio je Nadal, a onda krenuo sa zahvalama.

image
Anne-christine Poujoulat/Afp

- Hvala svima u teniskoj industriji, mojoj obitelji, pogotovo majci koja je proživjela toliko toga. Hvala mojoj ženi s kojom sam 19 godina, ona je bila savršena životna suputnica u karijeri. Dolazio sam kući i gledao kako mi raste sin, što mi je uvijek davalo snage da nastavim igrati. Sestra i ja smo uvijek imali nevjerojatan odnos, a ujak je razlog zašto sam počeo s tenisom, puno teških trenutaka mogao sam nadići zbog njega. Otac mi je bio izvor inspiracije u svakom smislu, primjer je snage koja mi je trebala u životu i njemu posebno zahvaljujem. Na kraju hvala i navijačima, ne mogu naći riječi da vam zahvalim, davali ste mi snagu u svakom trenutku. Sve što sam proživio bio je san koji se ostvario. Odlazim u apsolutnom miru znajući da sam dao sve što sam mogao pružiti. Na kraju, kažem 1000 puta hvala, vidimo se uskoro - kazao je legendarni tenisač.

image
Sebastien Bozon/Afp

"Kralj zemlje" je čak 14 puta osvajao Roland Garros što je apsolutni rekord. U 116 odigranih mečeva na tom Grand Slam turniru ima samo četiri poraza. U sportsku mirovinu će kao drugi najtrofejniji tenisač u povijesti. Osvojio je 22 Grand Slama, a bolji od njega samo je Novak Đoković s 24. Četiri puta osvojio je US Opena, a po dva naslova ima u Wimbledonu i Australian Openu.

image
Patricia De Melo Moreira/Afp

Za Španjolsku je osvojio olimpijsko zlato u pojedinačnoj konkurenciji u Pekingu 2008. godine., te u parovima u Riju 2016. Davisov kup je s reprezentacijom osvajao četiri puta (2004., 2009., 2011. i 2019.).

image
Carl De Souza/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 12:19