StoryEditorOCM
Tenisnema bolje lokacije

Počinje teniski spektakl na Firulama, uz veliki nagradni fond: ‘Usudio bih se reći da ovog nema ni u Monte Carlu‘

Piše Iva Majić
2. travnja 2024. - 14:05

- Parti san tvoje kale i kontrade. Doša do vrja zlatne skalinade... - uz zrake sunce, pogled na more, sviralo je na terasi teniskog kluba na Firulama legendarni hit Olivera Dragojevića. Povod je bio otvaranje "teniskog mjeseca" u gradu pod Marjanom, jer TK Split 1950, i ove godine održava četiri uzastopna profesionalna turnira u partnerstvu s Hrvatskim teniskim savezom te Javnom ustanovom športski objekti Split. Program je bogat, a traje od 1. do 28. travnja.

Raspored turnira

ITF W75 Split Open 2024 (1.4. – 8. 4.)
ATP Challenger Split Open 2024 (6.4. – 14.4.)
ITF Men 15 2024 (20.4. – 28.4.)

- Turnir Split Open drugi je u seriji profesionalnih turnira koje organizira HTS. Prije dva tjedna započeli smo s Challengerom u Zadru, a sada u gradu pod Marjanom u mjesec dana imamo četiri profesionalna turnira. Prvi među njima je ženski (ITF W75 Split Open), zatim ide ATP Challenger Split Open, a u istom tjednu imamo i turnir u kolicima. Nakon tjedan dana pauze dolazi turnir iz serije "world tennis tour", M15 – počeo je Vladimir Jovanoski, direktor Hrvatskog teniskog saveza pa dodao:

- Ukupni nagradni fond profesionalnih turnira ove godine iznosi preko pola milijuna dolara. Idealna je to prilika za naše igrače da steknu velike bodove, ali i financijska sredstva – rekao je Jovanoski.

image

Konferencija za medije povodom profesionalnih teniskih turnira na terasi Tenis centra Firule

 

Božidar Vukičević/Cropix

"Dame imaju prednost", pa tako prve probijaju led. Uz to, na Firulama će se naći njih nekoliko koje će Hrvatsku predstavljati u Litvi, jer žensku tenisku reprezentaciju uskoro očekuje nastup na turniru Druge skupine Billie Jean King Cupa (bivši Fed Cup).

- Svi turniri koji su u Hrvatskoj su odlični za naše igrače i igračice. Najlakše je igrati kući, može se dobiti pozivnica za turnir čime se izbjegne "mrcvarenje" po kvalifikacijama. Turnir je lijep, Firule su predivna lokacija, a organizacija je svake godine sve bolja. Sve pohvale HTS-u i organizatoru za to – rekao je Marin Bradarić, izbornik ženske teniske reprezentacije pa dodao:

- Što se tiče reprezentativki, nisu sve najbolje tu, nema Petre Martić i Donne Vekić, ali one mlade koje su budućnost su u Splitu.

U Splitu će nastupati Tara Wurth (WTA- 484.), Lea Bošković (WTA-222.) i Iva Primorac (WTA-490.), a spomenute djevojke smo izdvojili, jer će nakon turnira na zemlji put sjeverne Europe, gdje ih očekuje brza podloga u dvorani. Tara je "upala" neplanirano, ali jasno je naglasila:

- Uvijek mi je velika čast igrati za reprezentaciju, nisam puno razmišljala nakon što mi se ukazala prilika. Istina da je nezgodan trenutak zbog duže ozljede, ali ja ću dati sve od sebe kako bi pomogla ekipi.

Izbornik Bradarić je dodao kako spomenuti turnir za reprezentaciju nije došao u najsretnijem trenutku:

- Vremena za pripremu nismo imali, cure su u svom ritmu. Počinje zemljana sezona, a u Litvu idemo igrati na tvrdoj podlozi u dvorani. Termin nije idealan, Martić i Vekić dolaze s američke turneje, a mi ostali smo u Splitu u natječemo se na zemlji, a već za par dana idemo u Litvu. No, cure su profesionalci i već su se susretale s takvim izazovima, a mi smo ovdje da im pokušamo olakšati tu tranziciju – rekao je Bradarić.

Nema do Firula

No, najprije djevojke očekuju mečevi u Splitu, a svi se nadamo kako će i "nebesa" biti na njihovoj strani.

- Sad su naše molitve nakon ovih uskršnjih blagdana usmjerene prema nebu da bi dobili vremenske uvjete koji će dati priliku da se tenis odigra na najvišoj razini – počeo je Leopold Aljinović, dopredsjednik teniskog kluba Split 1950 pa dodao:

- Uistinu se da zaključiti da je čitav ovaj slijed turnira koji nas očekuju svake godine sve bolji i u organizacijskom i financijskom smislu, kao i one što se tiče samih natjecatelja. Ovo je podneblje koje je pokazalo kako je u stanju stvoriti vrhunske igrače i rezultate, pa i turnire. Nalazimo se na čarobnom mjestu, koje spaja tenis i ambijent uz more. Ovoga nema ni u Španjolskoj, ni u Miamiju, usudio bih se reći, ni u Monte Carlu.

Mnoge važne ličnosti iz svijeta tenisa razvijale su se na Firulama, jasno da je to i zasluga grada, kao i onih koji su najodgovorniji za terene na atraktivnoj lokaciji.

- Ova četiri profesionalna međunarodna turnira u Splitu, sa sportskog aspekta najprije vidim kao priliku mladim tenisačima iz Hrvatske da u jednoj teškoj konkurenciji, ali na svojim terenima, pokušaju ostvariti dobar rezultat. Uz to, ovo će Splitu dati i jednu promidžbu u turističkom smislu. Ovom prilikom pozivam sve ljubitelje tenisa da napune tribine legendarnih terena i podrže sve igračice i igrače – naglasio je Igor Maretić, voditelj odsjeka za sport.

Uz gledatelje, promidžbu i turizam, ipak su najbitniji oni na terenu, misli to i Edita Grubišić:

- Javna ustanova Split se trudi da omogući što bolje uvjete za rad i treniranje, za što bolje održavanje turnira kao što su ovi. Nadam se da smo ispunili očekivanja, a svake godine ulažemo sve više. Najbitnije od svega je da su naši sportaši zadovoljni, da stvaraju lijepe uspomene i da je podloga odlična, za koju smo zaduženi da je pripremimo na najbolji mogući način – rekla je predstavnica Javne ustanove športskih objekata Split i rukovoditeljica Teniskog centra na Firulama.

Puno dobrog tenisa igrat će se u Splitu, pa ćemo na poznatim terenima i ove godine moći pratiti nastupe hrvatskih perspektivnih igrača kao što su Dino Prižmić i Duje Ajduković. Ako vrijeme bude poslušno, svakako su Firule "place to be"...

image

Marin Bradarić

 

Božidar Vukičević/Cropix
image

Izo Žunić, Tara Wurth, Lea Bošković, Marin Bradarić, Iva Primorac, Vladimir Jovanoski i Leopold Aljinović

 

Božidar Vukičević/Cropix
image

Na fotografiji: predstavnici Grada Splita

 

Božidar Vukičević/Cropix
image


 

Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image


 

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:40