StoryEditorOCM
Tenissusret u parizu

On je pravi splitski đir, ali na terenu ga potpuno okrene, postane zvijer; Evo koga su na otvaranju lovili Hrvati...

Piše Ivan Renić
28. srpnja 2024. - 17:16

Čak i ako niste teniski fanatik, posjet Roland Garrosu doći će vam kao izlet u Disneyland. Vrhunski je doživljaj istraživati po kultnom teniskom centru. Svega ima, terena, mečeva, sadržaja, dućana... Uputili smo se prvo na centralni teren Philippe Chatrier, a potom i na onaj drugi natkriveni Suzanne Lenglen.

Ušli smo unutra, prošli jednu kontrolu, pa drugu i našli se u hodniku. Ajde, malo ćemo po ‘naški‘, pa umjesto lijevo gdje je bio prolaz za medije, skrenuli smo desno za ‘players lounge‘. Nitko ništa ne pita, prođosmo dalje, a tamo ide ekipa: Stefanos Tsitsipas i njegov ‘ćaća‘, Felix Auger-Aliassime...

image
Tom Dubravec/Cropix

Našli smo se tu s izbornik naših tenisača Velimirom Zovkom. Kiša je jučer natapala Roland Garros. I odgodila tako meč hrvatskih uzdanica Mate Pavića i Nikole Mektića. Zovko i ekipa čekali su čitav dan, ali na teren nisu izašli. Iskoristili smo priliku za razgovor s izbornikom, evo što kaže...

- Nepredvidljivo je bilo sve zbog kiše što proces pripreme čini kompliciranijim. Ali oni su profesionalci, već su prošli puno takvih situacija. Bili smo i na otvaranju, ali smo išli natrag za selo kad smo sišli s broda. Fascinantno je to bilo, luda pozitivna energija.

image
Tom Dubravec/Cropix

Njima u selu ništa ne fali. Imaju sve, kaže...

- Selo je selo, nemaš se tu na što žaliti. Uvjeti su ispunjeni, sve je okićeno, svi su izvjesili svoje zastave. Sportaši hodaju u svojim obilježjima, pa sve izgleda kao mali ‘gang wars‘, haha. Hrana je isto okej, malo se čeka kad svi navale. Ali tako je svima. Eto, i na otvaranje su svi išli busom, i Nadal i Alcaraz. Bio je i Fritz koji nije uspio ni sjesti, stajao je na nogama.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Na ceremoniji su imali poseban susret...

- Nije to bilo kao na prijašnjim otvaranjima kad je bio mimohod, a prije toga bi nas sve poredali. Ovaj put smo bili samo s Dominikanskom Republikom. A oni imaju fascinantno visoke odbojkašice. I onda smo se mi mali bijelci slikali s njima, haha. To je bila prilika i da razmijenimo značke.

Donna, Donna! Orilo se Roland Garrosom, nećete vjerovati tko je poveo navijanje, stigao sa suprugom, poznatom Splićankom

Poznati srpski urednik za ‘Slobodnu‘ srušio mit o odnosu Đokovića i Ivaniševića: ‘Zakačimo se, ali taj potez govori sve‘

Planiraju naši ostati do kraja. Pogotovo par Pavić i Mektić. Ipak je riječ o braniteljima zlatne olimpijske medalje iz Tokija. Zanimljiva je i uloga izbornika u tenisu. Ima jedan poseban zadatak.

- Ja sam i teniski trener. Na neki način poznajem sve te moguće protivnike. S našim igračima sam na treninzima često i van reprezentacije. Pomažem im savjetima jer imam već dosta godina iskustva u ovom poslu. Ali najviše im pomažem motivacijski, pokušavam im dati dobru energiju da budu maksimalno spremni za meč.

image
Tom Dubravec/Cropix

A nije to uvijek lako. Puno je različitih karaktera. Nije ih lako sve motivirati u pravom trenutku.

- Mate je posebna priča. Onako kad ga gledate sa strane, rekli biste da se njemu ništa ne da. Pravi je splitski đir. Ali kada uđe na teren to je nešto nevjerojatno. Kao da se odjednom potpuno preokrene u glavi. On i Nikola su veliki profesionalci. Čudesno je na kakve sve detalje oni paze. Ali zato i jesu to što jesu. Ništa nije slučajno. Ne mogu se svi ti trofeji osvojiti tek tako.

image
Tom Dubravec/Cropix

Prvotno se meč prvog kola parova trebao igrati u subotu, ali zbog kiše je pomaknut na ponedjeljak. Od 12 sati naši branitelji zlata će na teren protiv njemačkog para Dominika Koepfera i Jana-Lennarda Struffa.

- Nije to lagano prvo kolo, nipošto. Igraju protiv dva jaka servisera. To su sve servisi koji lete preko 200 na sat – kaže Zovko. Pred Splićaninom Matom sutra je dvostruki program. Nakon muških parova popodne će uslijediti i prvo kolo mješovitih. Pavić će s Donnom Vekić igrati protiv kineske kombinacije Zhizhena Zhanga i Qinwen Zheng.

image
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 19:10