StoryEditorOCM
Tenisnevjerojatno

Nova drama u Parizu: Zverev boluje od dijabetesa i život mu ovisi o inzulinu, a šokirala ga je i odluka organizatora

Piše I. M.
6. lipnja 2023. - 11:12

Njemački tenisač Alexander Zverev šokiran je i frustriran jer mu organizatori Roland Garrosa ne dozvoljavaju uzimati inzulin na terenu. Naime, poznati tenisač prošle godine je otkrio da mu je dijagnosticiran dijabetes tipa 1 kada je imao samo tri godine, a kako bi održao normalnu razinu šećera u krvi, mora redovno uzimati inzulin.

Drama u Parizu krenula je za vrijeme meča s Grigorom Dimitrovim, Nijemac je odlučio sebi dati injekciju u pauzi između gemova, nešto što je potpuno normalno za oboljele od dijabetesa. Međutim, suci su ga zaustavili navodeći da nije dozvoljeno to raditi na trenu te su ga zamolili da napusti teren kako bi primio injekciju.

"Rekli su da moram napustiti teren i da će se to računati kao pauza za toalet. Imam samo dvije pauze za toalet, a u najboljem meču od pet setova ponekad moram ubrizgati četiri ili pet puta inzulin. To bi značilo da se ne dozvoljava nešto što je neophodno za moje zdravlje, moj život", rekao je Zverev nakon meča s Dimitrovim.

Zverev je uistinu morao napustiti teren kako bi uzeo inzulin. Nijemac ruskog podrijetla je objasnio da to radi sam čitav život, ali supervizor je ostao čvrst u svojoj odluci i inzistirao je da samo liječnik može ubrizgati inzulin, te da to ne može biti na terenu.

"Nadzornik koji nije znao za ovo ušao je u prostoriju, uspaničio se i rekao: ‘Ne, ne, ne možete to. Doktor mora doći i ubrizgati injekciju‘. Rekao sam mu da imam dijabetes od svoje treće godine i da znam točno što radim. Ali on je samo odgovorio: ‘Ne, to mora napraviti liječnik‘", otkrio je Zverev i dodao:

"Rekli su da izgleda čudno kada to radim na terenu. Ali ako to ne napravim, moj život će biti u opasnosti. Ova diskusija nema smisla", ogorčen je s punim pravom Zverev.

Ovo je teška i smrtonosna autoimuna bolest, a najvažnija je disciplina, kako u prehrani, tako i u načinu života. Oboljeli od dijabetesa tipa 1 moraju putem injekcija unositi inzulin, jer ga njihova gušterača ne proizvodi dovoljno ili nikako.

Uzimanjem inzulina na terenu Alexander Zverev ukazao je na svijest o oboljelima od dijabetesa tipa 1. Poslao je poruku da ljudi širom svijeta ne trebaju imati predrasude prema onima koji boluju od te bolesti i "bockaju" se po nekoliko puta na dan. Baš iz tih razloga odluka organizatora Roland Garrosa je skandalozna.

Alexander Zverev je tek prošlog ljeta otkrio široj javnosti da je dijabetičar tipa 1 i javno počeo pričati o toj bolesti, problemima i teškim predrasudama okoline, s kojima se oboljeli suočavaju.

- Kao dječaka bilo me je sramota, u školi su me ismijavali. Jednom prilikom su mi ukrali svu opremu – mjerač šećera u krvi, inzulin… Kasnije sam ga našao vani, slomljenog na zemlji - govorio je Zverev i nastavio:

- Poricao sam kada su me novinari pitali jesam li dijabetičar. Čak sam se na turnirima krio kada sam sebi ubrizgavao inzulin, radio sam to u toaletu. Krio sam u početku i od svojih djevojaka. Danas je moja odgovornost pričati o tome.

Alexander Zverev čak je i osnivač zaklade "Servis protiv dijabetesa", koja ima za cilj financirati nabavku inzulina, senzora i ostalog potrebnog materijala za borbu protiv dijabetesa.

Podsjetimo, Zverev je izborio plasman u četvrtfinale Rolan Garrosa, nakon što je u osmini finala uvjerljivo svladao Bugarina Grigora Dimitrova sa 6:1, 6:4, 6:3.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:09