StoryEditorOCM
Tenisslučaj doping

Ne stišavaju se reakcije oko prvog igrača svijeta, Australac ga je dobro ‘oprao‘, oglasio se i splitski tenisač

Piše SN
21. kolovoza 2024. - 11:40

Ne stišavaju se reakcije nakon otkrića da je prvi tenisač svijeta Jannik Sinner u ožujku bio pozitivan na doping. Talijan je na testiranju bio pozitivan na niske razine metabolita klostebola, steroida koji se može koristiti za izgradnju mišićne mase, a prisutnost iste tvari utvrđena mu je i na drugom testiranju osam dana kasnije, sve za vrijeme prestižnog ATP turnira Indian Wells - pišu Sportske novosti.

Sinneru je tada automatski određena privremena suspenzija, međutim kako ju je uspješno osporio imao je pravo na nastavak igranja na ATP touru dok ITIA ne procijeni sve dokaze. Do navodne kontaminacije, po riječima samog tenisača, došlo je upotrebom kreme koju je njegov fizioterapeut nanosio na posjekotinu na ruci.

S obzirom da je ITIA prihvatila Sinnerovo objašnjenje da kršenje nije bilo namjerno, nezavisni sud Sinnera je prošlog tjedna oslobodio krivnje ili nemara. Talijan će za svoju ‘neopreznost‘ tek morati vratiti 400 bodova za renking iz Indian Wellsa te 250.000 dolara, novac koji je zaradio na istom turniru.

image

Nick Kyrgios

AFP

Iako je Sinner u svom tijelu imao gotovo neznatnu količinu nedozvoljene supstance, tek milijarditi dio grama, ovaj slučaj šokirao je svijet tenisa. Uobičajena praksa u ovakvim situacijama je da tenisač, po trenutku u kojem mu je utvrđen doping, bilo to ‘namjerno‘ ili ‘nenamjerno‘ u realnosti, bude suspendiran na neodređeno, sve dok se ne razlože svi dokazi i donese konačna presuda. To kod Sinnera nije bio slučaj, ipak je Talijan prvi reket svijeta, a šokirani ovakvim epilogom ostali su brojni, između ostalih i ‘zločesti dečko‘ tenisa Nick Kyrgios.

"Smiješno - bilo slučajno ili planirano. Testiran si dva puta s nedozvoljenom (steroidnom) supstancom... trebaš biti izbačen na dvije godine. Tvoj učinak na terenu je poboljšan. Krema za masažu... Da, lijepo.", objavio je Australac na svom X profilu i izazvao reakcije brojnih fanova, ali i drugih tenisača.

Tako je na Kyrgiosovu objavu reagirao i mladi hrvatski tenisač Mili Poljičak, osvajač juniorskog Wimbledona 2022., prenijevši Kyrgiosovu objavu na svoj Instagram Story uz znakovitu poruku emotikona sa zatvorenim ustima.

image
Screenshot Instagram
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 05:53