StoryEditor
Tenisza sportske almanahe

Nakon 16 godina najbolji hrvatski reket je ženski! Neka potraje

10. listopada 2019. - 09:39

Ponedjeljak će biti povijesni dan za hrvatski tenis. Nakon dugih 16 i pol godina najbolji hrvatski “reket” bit će – žena. I to ne jedna, već dvije.

Na najnovijim listama Petra Martić i Donna Vekić bit će bolje rangirane od svih svojih muških hrvatskih kolega. Borna Ćorić pao je na 22. mjesto, a na jučerašnjem “renkingu uživo” Petra je bila 17., Donna 21. 

Donna je k tome još “živa”, igra u Linzu gdje može još napredovati, ali matematika je jasna, ostat će barem na 21. mjestu, ispred Ćorića koji je izgubio na startu Šangaja te ne može u ponedjeljak biti bolji od 22. mjesta, a Petra će sigurno biti najbolja jer je Donna ni osvajanjem Linza ne može prestići.

Čekamo od Ive Majoli

Eto. A što je to bilo prije 16 i pol godina? Bilo je to vrijeme kada je najbolja hrvatska tenisačica bila Iva Majoli. “Hrvala” se ona u to doba s Goranom Ivaniševićem koji je igrao svoje zadnje sezone. Bila ga je prestigla, pa je on uzvratio kada je 2001. senzacionalno osvojio Wimbledon.

No, kada su mu se godinu kasnije “skinuli” ti bodovi 8. srpnja 2002. Majoli je bila 25., a Goran 68. No, u to je vrijeme stasavao Ivan Ljubičić. Nije on bio “wunderkind” koji je u tinejdžerskim danima blistao, polako je gradio karijeru... Majoli je bila bolje rangirana od muških sunarodnjaka do 21. travnja 2003. kada je pala na 52. mjesto, a Ljubičić je u tom tjednu bio 45. Nakon toga Ivina je karijera bila u stalnoj silaznoj, Ljubičićeva u uzlaznoj putanji. 

Došli su potom Mario Ančić, Marin Čilić, Borna Ćorić... Imali smo tenisače u top 10, a ženski tenis bio je u zapećku. Vrhunci su bili u veljači kada bi FED Cup reprezentacija pokušavala napraviti neki iskorak, ali su zapeli u toj Euroafričkoj zoni.

A sada...? Uz nešto lošiju sezonu Marina Čilića i Borne Ćorića pratimo i odličnu godinu Petre i Donne. Petra je kao 17. na svijetu postala i najbolje rangirana dalmatinska tenisačica svih vremena, Silvija Talaja bila je 18., Mirjana Lučić 20. kao i Ana Konjuh... 

Možda je stiglo i vrijeme da Hrvatski teniski savez barem dio fokusa s muškog prebaci na ženski tenis. Prilika je sada brendirati i taj dio “bijelog sporta”. Petra će, uvjereni smo, još trajati, Donna također, mlada Petra Marčinko je osvojila europski masters do 14...

Ne otpisujemo, naravno, Marina, Bornu i ostale muške uzdanice (i tu imamo osvajača Mastesa do 14, Dina Prižmića), Borna je, sigurni smo, samo u zatišju pred Buru, a i Marin će još nešto odigrati. No, žene su u očitom usponu. Ovo je njihov trenutak. Neka potraje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2022 17:05