StoryEditorOCM
Tenisveliki INTERVJU

Marin Čilić: Možete očekivati super tandem s Modrićem. Bilo bi idealno da prije toga odigram finale Wimbledona

Piše Vladimir Zrinjski/SN
23. svibnja 2023. - 18:21

U idealnoj situaciji, sad bi dizao prašinu na nekom od vanjskih terena pariškog kompleksa, u hladovini Bulonjske šume, i pripremao se za kulminaciju zemljane sezone. Ali 2023. godina dosad je za Marina Čilića (34) bila sve samo ne idealna.

Uskoro će proći pet mjeseci otkako osvajača US Opena i trostrukog Grand Slam finalista nismo vidjeli na terenu. Ozljeda koljena dogodila se u najgorem trenutku, na početku sezone, kad je Čilićev tim kovao velike planove za australsku turneju i povratak u "top ten". Umjesto žetve bodova, Marin je prvi put u karijeri završio na operacijskom stolu i nakon toga započeo dugu rehabilitaciju.

Od početka je znao da će Roland Garros biti utrka s vremenom, u kojoj je ipak priznao poraz, ali povratak na Tour sad se ozbiljno nazire na horizontu. Bude li sve išlo po planu, gledat ćemo ga na travi, uključujući i Wimbledon, a onda i na humanitarnom spektaklu Gem Set Hrvatska koji će nakon dvije godine opet okupiti kremu hrvatskog sporta. S Marinom smo porazgovarali o situaciji oko ozljede, očekivanom comebacku, nastupu u Umagu i aktualnostima na Touru.pišu Sportske novosti.

Kako je koljeno?

- Jako dobro. Nakon razgovora s doktorom iz Londona koji me operirao, prezadovoljan sam cijelom rehabilitacijom i vrlo pozitivan. Na treninzima nisam imao nijednu posljedicu koja bi me vratila korak unatrag. Sve je išlo lijepim tokom i nadao sam se nastupu na Roland Garrosu, no ta posljednja stepenica je uvijek malo zeznuta, pogotovo kad se dođe do pitanja eksplozivnosti, brzine i skočnosti, svih tih minijaturnih stvari koje znače jako puno. Zato sam odgodio povratak za turnir u ‘s-Hertogenbosch (trava, nap. a.).

Kad ste zaključili da nećete biti spremni za Pariz?

- Prije nekih deset dana sam osjetio da taj napredak ne ide tokom kojim bih htio. Na terenu se osjećam super, radim svaki dan i podižemo nivo, ali napredak ipak nije bio toliko značajan da bi mi omogućio da ovih dana igram trening-setove ili ‘best of five‘ mečeve, pa da mogu biti spreman za Roland Garros. Da počinje tjedan dana kasnije, bilo bi taman. Ali što je tu je.

Dakle, plan za početak ljeta je ‘s-Hertogenbosch, Wimbledon, pa Zadar?

- Da, pripremamo treće izdanje Gem Set Hrvatska i preponosni smo. Očito pratimo neparne godine, prva je bila 2019., pa 2021., i sad se opet naš mali tim iz Zaklade primio organizacije. Hvala gradu Zadru i Zadarskoj županiji, i svim partnerima u događaju. Ovaj put nam je cilj izgradnja multifunkcionalnog sportskog igrališta u Osnovnoj školi Stankovci. Želimo pomoći zajednici, pogotovo djeci, da imaju mogućnost bavljenja sportom.

Imate li u rukavu spremno neko veliko ime koje će vam se pridružiti?

- Kod nas sportaša teško je znati gdje ćemo biti sutradan, a kamoli kad se planira mjesec, dva unaprijed. Ali svi koji su bili na protekla dva izdanja i koje sam zvao, kažu mi da mogu računati na njih bez ikakve brige i da dolaze otvorena srca. Uvijek je teško pogoditi datum, ovaj put sam stavio da to bude dan nakon završetka Wimbledona. Nadam se finalu u Wimbledonu pa da dođem direktno u Zadar.

Možemo li očekivati povratak super tandema Čilić & Modrić?

- Možemo, iako sam za ovu godinu malo promijenio koncept. Naravno, kao organizator imam tu slobodu, pa ćemo napraviti timski događaj. Ideja je da imamo tri, četiri ili pet timova, u svakom timu nekoliko tenisača i ostalih sportaša. Onda će biti miks raznih mečeva, parovi sportaša, pa možda samo parovi tenisača, da oplemenimo program i damo više slobode, opuštanja i uživanja.

Vraćate se u Umag nakon devet godina. Je li to sreća u nesreći, prilagođavanje rasporeda zbog ozljede?

- Jest. Zadnjih nekoliko godina imao sam naporne sezone, pogotovo prvi dio godine, pa bi došao Roland Garros, trava i onda mi je uvijek taj dio godine bio rezerviran za odmor i vrijeme s obitelji. Ove godine mi je veliko zadovoljstvo što mogu doći u Zadar... Ispričavam se, Umag (smijeh).

Mislite, iz Zadra u Umag?

- Da, baš tako. Zadnjih par godina nisam imao prilike imati pred domaćom publikom u Umagu. A atmosfera je tamo uvijek fantastična, puno je entuzijazma, adrenalina. Osjeća se dobri duh turnira, a igranje pred domaćom publikom je fenomenalno. Nadam se da će to popratiti i sjajan rezultat.

Sprema se prilično jaka lista igrača, osim vas stižu Wawrinka, Thiem i Rune koji bi trebao biti prvi nositelj.

- Umag je uvijek bio magnet za tenisače iz cijelog svijeta jer ima posebnu lokaciju. Dečki vole doći na Jadran, opustiti se, lani smo imali finale Sinnera i Alcaraza koji su top tenisači. I kroz povijest su dolazila velika imena i to je ono što privlači ne samo našu publiku, nego i stranu. Talijani, Austrijanci, Slovenci... Turnir je doprinos cijeloj regiji i zajednici. Nadam se da ćemo biti spremni dignuti mačeve i boriti se na pravi način.

Navijači vas dugo nisu gledali u Hrvatskoj, sad ćete u kratkom razdoblju čak tri puta igrati pred domaćom publikom?

- Baš se veselim zbog toga. I moji doma me dugo nisu imali prilike gledati uživo, sad će doći na mečeve i osjetiti čar navijanja. Moji navijači su mi kroz zadnjih 15-ak godina bili velika podrška. Bit će mi zadovoljstvo igrati u Hrvatskoj.

Uoči Roland Garrosa, Đoković je u padu forme, dok Alcaraz nezadrživo nadire. Kakva su vaša predviđanja?

- U prvi blok se ugurao i Medvedev, i Rune, Alcaraza ne treba ni spominjati, to je momak koji je ove godine pokazao najbolji nivo tenisa nakon Novaka. Njih trojica-četvorica su u fenomenalnoj formi, tu bih još dodao i Tsitsipasa. Bit će zanimljivo jer nema Nadala, otvorena su krila za sve ostale. Novak ganja svoj 23. Slam. Rim mu je bio nezgodan zbog teških uvjeta, kiše i prekida, ali ako u Parizu bude dobro vrijeme, to će mu ići na ruku.

U isto vrijeme poklopila se Nadalova najava silaska sa scene i Đokovićevi porazi, i odmah su se zakotrljale priče o sljedećoj ‘Velikoj trojci‘. Tko će biti novi vladari tenisa?

- Teško je sa sigurnošću reći. Alcaraz je pokazao najviše, Medvedev također, Rune je napravio veliki iskorak, a i Sinner je jako napredovao. Tu su Rubljov, Tsitsipas, a tko zna kako će izgledati Zverev kad opet ulovi top formu. Iz te je perspektive dobra atmosfera u tenisu, podiže se svijest i gledanost, dobro više nisu uvijek ista lica nakon što je stalno ‘štih‘ bio na Rogeru, Rafi i Novaku. Dolaze novi igrači i pokazuju ogromno znanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:16