StoryEditorOCM
Tenisostao bez novca

Kakvo otkriće! Evo odgovora zašto Đoković još ne odlazi u mirovinu, a za sve je kriv Teniski savez Srbije i jedan papir

Piše I. M.
14. kolovoza 2023. - 16:28

Novak Đoković ne prima mirovinu od države Srbije iako je za nju uredno ispunio uvjete. Razlog? Greška Teniskog saveza. Problem je izbio oko medalje osvojene na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Đoković je u glavnom gradu Kine bio treći i na osnovu toga stekao pravo da shodno tadašnjoj uredbi o priznanjima od 35. godine prima sportsku mirovinu.

Međutim, njegov matični savez nije na vrijeme podnio dokumentaciju za broncu iz Pekinga. Uredba je u travnju 2009. godine promijenjena i prema njoj zaslužni sportaši postaju "umirovljenici" od 40. godine. Rok za apliciranje je istekao mjesec dana po donošenju nove uredbe i to je automatski značilo da Đoković ne ulazi pod staru uredbu.

Đoković je da je sve napravljeno po pravilima "umirovljenik" trebao postati 22. travnja 2022. godine, odnosno dana kada je napunio 35 godina. Vlasnik 23 Grand Slam titule do sada je već izgubio 14 mjesečnih primanja, a ukupno će do svoje 40 godine izgubiti 60 mirovina, ako nešto nije ispravljeno mimo predviđenih propisa. Dakle, ostat će bez nekoliko desetaka tisuća eura...

Međutim, nije srpski tenisač jedini vrhunski sportaš koji proživljava ovakvu nevjerojatnu priču. Isto se dogodilo i Miloradu Čaviću, koji je u Pekingu osvojio olimpijsko srebro u disciplini 100 metara leptir. Naime, plivač je također zbog greške matičnog saveza ostao bez nacionalne mirovine koju je kao sportaš trebao primati od 35 godine.

Tadašnja rukovodstva Plivačkog i Teniskog saveza Srbije napravila su ogromne greške. Čavić će svoju pravdu tražiti na sudu u sportu protiv Plivačkog saveza Srbije, a Đoković se na ovu temu nije oglašavao. Nekako je logično zaključiti da će tenisač lakše preživjeti bez ovog novca, jer primanja u njegovom sportu su puno veća nego je to u plivanju. Ispada da je Đokoviću i Čaviću bilo lakše osvojiti olimpijske medalje, nego je ljudima u tadašnjim rukovodstvima saveza bilo predati jedan papir Ministarstvu.

Možda je i to razlog zašto Đoković ne ide u mirovinu. Još ju nije zaradio...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 14:23