StoryEditor
Tenissvjetska priča

Hrvatska heroina zadivila je velikog Šveđanina: Iznenađen sam da joj je toliko dugo trebalo da stigne u četvrtfinale Grand Slam turnira

Piše Neven Bertičević / SN
4. lipnja 2019. - 18:17
2019-06-02T115300Z_864734084_UP1EF620X0CNG_RTRMADP_3_TENNIS-FRENCHOPEN.JPG

Ne znam je li čula, ali siguran sam da bi to doživjela kao poprilično veliki kompliment. Iako je Petra Martić svih ovih godina naučila živjeti od svoje igre, svojih rezultata, svojih pobjeda, ali i svojih poraza. Naš je sport takav - ako se ne baviš nogometom, a samo tamo nema nikakvih pravila, samo su u nogometu i prosječni igrači u statusu zvijezda, onda si okružen prijateljima i malim brojem onih koji su spremni pratiti karijeru takvih sportaša.

Upravo je Petra Martić jedna od takvih sportašica. Iako je ostvarila respektabilnu tenisku karijeru, problemi s ozljedama poprilično su je mučili i ona je s vremenom došla u status sportašice koju spominju samo kad je ostvarila nešto izrazito veliko, a ako nije tako, onda je usputna i prolazna.

Ovo su ipak nešto sretnija vremena za Petru Martić pa će i ona reći da je pobjeda nad Estonkom Kaijom Kanepi najveća pobjeda u karijeri i da ju je dugo čekala. A nije baš prolaznica u tom svijetu, ovo joj je bilo četvrti put da je izborila četvrtfinale Grand Slam turnira. Ove je godine igrala fantastično na zemlji, ovo je sezona u kojoj se nametnula svijetu tenisa. Neke je pritom iznenadila, a neke, poput Matsa Wilandera, nekad velikog tenisača i danas komentatora Eurosporta, nije ni najmanje.

- Ono što je mene iznenadilo kada govorimo o Petri Martić jest činjenica da joj je toliko dugo trebalo da stigne u četvrtfinale Grand Slam turnira. Ali, očito je za sve postojalo vrijeme i razlog.

Martić je jedna od onih tenisačica koje se mogu staviti visoko na rang-listi ljubimica velikog Šveđanina koji je osvojio sve Grand Slam turnire, osim Wimbledona. A za takvo što postoji i razlog.

- Njezina raznovrsna igra je povremeno briljantna, ona je u stanju promijeniti ritam igre u sekundi, odlično servira, izrazito je dobra na zemljanim terenima i ja doista uživam gledati Petru Martić na terenu.

Slično je rekao i trener Serene Williams, Patrick Mouratoglou, a da bi učvrstio svoj stav, Wilander je o dvoboju Petre Martić i Čehinje Markete Vondroušove rekao i ovo:

- Ponijet ću slušalice, sjesti u gledalište i gledati taj fantastičan tenis, jedne i druge, i pritom ni s kim neću razgovarati. Samo ću uživati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 17:40